«Πώς τολμάμε να ξεχνάμε την συνέντευξη που έδωσα στην Diane Sawyer πριν από 20 χρόνια στο διαμέρισμά μου;», έγραφε ένα ποστ της Britney Spears στο Instagram, το οποίο έχει πια διαγραφεί. Η εν λόγω συνέντευξη είχε παιχτεί στο δίκτυο ABC το 2003 με την εμβληματική Αμερικανίδα δημοσιογράφο, που φημίζεται για τις συνεντεύξεις της, να κάνει επίμονες ερωτήσεις για τον χωρισμό της από τον Justin Timberlake, στην 22χρονη τότε pop star. «Κάτι που δεν έχω αποκαλύψει ποτέ για εκείνον τον μεγάλο χωρισμό, είναι πως μετά δεν μπορούσα νε μιλήσω. Δεν μιλούσα σε κανέναν για πολύ καιρό, βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ. Ήταν απαράδεκτο που ο πατέρας μου και τρεις ακόμη άνδρες εμφανίστηκαν στην πόρτα μου, όταν εγώ δεν μπορούσα να αρθρώσω ούτε λέξη και δύο μέρες μετά έβαλαν την Diane Sawyer στο σαλόνι μου. Με εξανάγκασαν να μιλήσω».
Στο ποστ που δεν υπάρχει πια, η πριγκίπισσα της ποπ, ανέφερε επίσης πως, «Ήμουν ένα μωρό, σχεδόν 22 χρονών και δεν καταλάβαινα, αλλά τώρα ξέρω». Σε αρκετά σημεία της συνέντευξης, η Spears κλαίει με την Sawyer να συνεχίζει να της κάνει ερωτήσεις που την έβαζαν στο στόχαστρο, αντί να την βοηθούν να εξηγήσει τα όσα αισθάνεται, όχι βέβαια ότι χρωστούσε εξηγήσεις σε κανέναν μας. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος ρώτησε την τραγουδίστρια για την σεξουαλικότητά της, για το αν θεωρεί πως είναι σωστό πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια, αλλά και για τον χωρισμό της από τον τραγουδιστή των NSYNC, υπονοώντας πως η 22χρονη τότε Britney του ήταν άπιστη.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο των όσων είχε υποστεί στην μέχρι τότε καριέρα της η τραγουδίστρια από το Μισσισσιππή, η οποία το 2007 είδε το πρόσωπό της να γίνεται πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, αυτή τη φορά όχι για κάποια επιτυχία της, αλλά γιατί βρισκόταν σε νευρικό κλονισμό. Οι κάμερες την κυνηγούσαν παντού. Ήταν πίσω της όταν χτυπούσε με μανία ένα αυτοκίνητο με μια ομπρέλα και έξω από το σπίτι της όταν ήρθε και την πήρε ασθενοφόρο για να την μεταφέρει σε ψυχιατρική κλινική, χωρίς την συγκατάθεσή της. Η ζωή της και η ψυχολογική της κατάρρευση μεταδίδονταν σε live μετάδοση και το κοινό τα κατανάλωνε σαν να επρόκειτο για σήριαλ.
Κάπως έτσι το 2008, η τραγουδίστρια που στα τέλη των 90s έδωσε νέα πνοή στην teen pop, βρέθηκε υπό την κηδεμονία του πατέρα της, ο οποίος από τότε μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν, ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της. Η ίδια δεν είχε ούτε τον έλεγχο του σώματός της. «Ο πατέρας μου δεν έχει το συμφέρον μου στο μυαλό του, αλλά την απόλαυση που παίρνει από το να με ελέγχει πλήρως. Μια φορά με έβαλαν σε κέντρο αποτοξίνωσης, χωρίς τη θέληση μου και πλήρωσα 60.000 δολάρια. Όταν τον πήρα τηλέφωνο για να του πω πώς ένιωθα, έκλαιγα για μια ώρα. Έδειχνε να λατρεύει κάθε λεπτό. Με υποχρέωναν να δουλεύω. Δεν με ρωτούσαν ποτέ για τίποτα. Δεν ζητούσαν ποτέ τη γνώμη μου για κάτι. Δέχονταν τις προτάσεις, με γνώμονα τα χρήματα που θα έβαζαν στο λογαριασμό. Αρκούνταν στο να μου πουν “πρέπει να κάνεις αυτό”, χωρίς να τους νοιάζει αν ήμουν άρρωστη ή είχα τραυματισμό. Έπρεπε να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα. Όταν το 2018 αρνήθηκα να κάνω τις συναυλίες που είχαν αποφασίσει, μου έκαναν μήνυση. Οι μάνατζερ είπαν στις θεραπεύτριες μου ψέματα, πως δεν έπαιρνα τα φάρμακα μου. Με απειλούσαν. Ήταν τρομακτικό. Μια συνθήκη που παραπέμπει σε αυτό που ζούσα είναι το sex trafficking. Όσοι με υπέβαλαν σε αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας, δεν πρέπει να γλιτώσουν τόσο εύκολα. Δεν είμαι σκλάβα κανενός. Πρέπει να μπουν στη φυλακή. Είμαι υπέροχη σε αυτό που κάνω. Δεν θα έπρεπε να είμαι υπό κηδεμονία εάν μπορώ να εργαστώ», είχε πει ενώπιον δικαστή το Φθινόπωρο που μας πέρασε, ζητώντας να πάρει και πάλι τον έλεγχο της ζωής της.
«Δεν μπορούσα να παντρευτώ, ούτε επιτρεπόταν να κάνω παιδί. Είναι προσβλητικό, ντρεπόμουν. Με έχει καταστρέψει αυτό που έχω περάσει, και δεν μπορούσα μιλήσω ανοικτά. Δεν πίστευα ότι θα με πιστέψει κάποιος. Θεωρώ ότι είναι κακοποιητική αυτή η κηδεμονία. Έλεγα ότι είμαι καλά, δεν είμαι καλά, δεν κοιμάμαι».
Δεκαοχτώ χρόνια μετά την κακοποιητική συνέντευξη στην Diane Sawyer και δεκατρία χρόνια μετά την μέρα που η Britney Spears βρέθηκε υπό την κηδεμονία του πατέρα της, το παγκόσμιο internet γέμισε με το #FreeBritney. Την δεκαετία του 2000 το κοινό την αντιμετώπιζε σαν θέαμα και πηγή έμπνευσης για memes, το 2021 όμως ένα κοινό με περισσότερη ενσυναίσθηση, απαιτούσε την ελευθερία της. Η στήριξη αυτή έκανε και την ίδια να ορθώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει πίσω την ζωή της. «Tην τελευταία φορά που μίλησα ενώπιον δικαστή, ένιωθα σαν να ήμουν νεκρή, σαν να μην είχα καμία σημασία για κανέναν, γιατί κανείς δεν θα με πίστευε. Σήμερα δεν θα πω ψέματα, οπότε ίσως καταλάβετε το βάθος και το βαθμό της ανάγκης που έχω για να γίνουν αλλαγές».
Στα σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια που βρισκόταν υπό την κηδεμονία του πατέρα της, η Britney Spears κυκλοφόρησε τέσσερα album, δύο εκ των οποίων έγιναν πολυπλατινένια, ήταν κριτής στην δεύτερη σεζόν του αμερικανικού X-factor, ενώ από το 2013 μέχρι το 2017 είχε δικό της σόου σε μεγάλο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, που απέφερε πάνω 137 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία βέβαια, δεν ανήκαν ποτέ ουσιαστικά στην ίδια. Το 2007, όταν η Britney Spears έμοιαζε να μην μπορεί να κρυφτεί με κανέναν τρόπο από τους παπαράτσι, τα social media ήταν κάτι πρωτόγνωρο και οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε αντιληφθεί την δύναμη που είχαν. Το 2021 όμως, καταλάβαμε πως ακόμα και το πληκτρολόγιό μας είναι όπλο που μπορεί να φέρει αλλαγή. Το #FreeBritney που είχε ξεκινήσει να γιγαντώνεται από το 2019, μετατράπηκε σε κίνημα, με τους υποστηρικτές της σταρ να διαδηλώνουν ακόμα και έξω από το Lincoln Memorial στην Ουάσινγκτον.
Tο 2007, ο Κρις Κρόκερ, είχε γίνει viral φωνάζοντας “Leave Britney Alone“, κανείς όμως δεν τον πήρε στα σοβαρά. Το αντίθετο μάλιστα. O έφηβος τότε Κρόκερ, έγινε αντικείμενο χλεύης. Το 2021 όμως και ενώ το κίνημα #FreeBritney βρέθηκε στο απόγειό του, ο πλανήτης αναρωτιέται μήπως χρωστάει ένα μεγάλο συγγνώμη στον Κρόκερ, καθώς όπως φαίνεται, εκείνος ήταν ο μόνος που κατάλαβε το δράμα του ζούσε η Britney Spears.
«Στα 12 χρόνια που η Britney Spears βρίσκεται υπό κηδεμονία, έχει κάνει παγκόσμιες περιοδείες, έχει κυκλοφορήσει albums και έχει εργαστεί σε πληθώρα τηλεοπτικών σόου. Οι κηδεμόνες της είναι εκείνοι, οι οποίοι αποφασίζουν το αν θα εργαστεί ή όχι, καθώς η ίδια δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κανένα από τα συμβόλαιά της, αφού νομικά δεν της ανήκει ο εαυτός της», έγραφε το FreeBritney.net, το οποίο βγήκε στον αέρα το 2009 και από τότε διεκδικεί την ελευθερία της τραγουδίστριας. Μετά από χρόνια αγώνων, οι φαν της Spears κατάφεραν να ρίξουν φως στην κατάστασή της και μαζί με εκατομμύρια άλλους χρήστες των social media στάθηκαν στο πλευρό της, μέχρι που εκείνη κέρδισε την πολυπόθητη ελευθερία της το στις 12 Νοεμβρίου 2021.