Συρία: Οι διεθνείς αντιδράσεις για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τους τζιχαντιστές
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
«Θα πρέπει, ωστόσο, άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας».
Όπως προσθέτει, «ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς».
«Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύριων προσφύγων στις εστίες τους».
«Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία», καταλήγει.
Μπάιντεν: «Ιστορική ευκαιρία» η ανατροπή του Άσαντ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία στη Συρία, δηλώνοντας ότι αυτή αντιπροσωπεύει μια «ιστορική ευκαιρία» για τους Σύριους.
«Επιτέλους, το καθεστώς του αλ Άσαντ έπεσε», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, κάνοντας λόγο για «μια θεμελιώδη πράξη δικαιοσύνης» και μια «ιστορική ευκαιρία» για τους Σύριους, ώστε να «χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», ενώ προειδοποίησε για «τους κινδύνους και την αβεβαιότητα» που απορρέουν από την κατάσταση.
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία με μια αιφνιδιαστική επίθεση ομάδων ανταρτών, θα πρέπει να «λογοδοτήσει» για τις «εκατοντάδες χιλιάδες αθώους Σύριους» που «κακοποιήθηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν».
«Δεν είμαστε βέβαιοι για το πού βρίσκεται, αλλά πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Μόσχα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα το βράδυ ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του βρίσκονται στη Μόσχα.
Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν με «όλες τις συριακές ομάδες» για τη μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.
«Θα συνομιλήσουμε με όλες τις συριακές ομάδες, και στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για να υπάρξει μια μετάβαση προς μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη Συρία, με νέο Σύνταγμα, νέα κυβέρνηση που θα υπηρετεί όλους τους Σύριους», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τους γείτονες της Συρίας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και θα συνεργαστούν με τους εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη τη Συρία για να βοηθήσουν να αδραχθεί η ευκαιρία και για τη διαχείριση του κινδύνου, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι «ορισμένες από τις ομάδες ανταρτών» που συμμετείχαν στην αιφνιδιαστική επίθεση στη Συρία, έχουν «προηγούμενο στην τρομοκρατία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Σημειώσαμε δηλώσεις των ηγετών αυτών των ομάδων ανταρτών τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι λένε αυτό που πρέπει τούτη την ώρα, αλλά καθώς ετοιμάζονται να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, εμείς θα αξιολογήσουμε όχι μόνο τα λόγια τους αλλά και τις ενέργειές τους», προειδοποίησε.
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας Συρίας «που προστατεύει όλες τις μειονότητες»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας Συρίας που προστατεύει τις μειονότητες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προάσπιση της εθνικής ενότητας και την ανοικοδόμηση ενός συριακού κράτους που προστατεύει όλες τις μειονότητες», έγραψε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.
Το Παρίσι υποστηρίζει την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία
Η υποστήριξη της Γαλλίας στην πολιτική μετάβαση στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου της Μπασάρ αλ Άσαντ «θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό» των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων και του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε σήμερα ο Γάλλος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Συνασπισμός Σύριων ανταρτών υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) του Αμπού Μουχάμαντ αλ Τζολάνι κατέλαβε χθες, Κυριακή, τη Δαμασκό χωρίς να συναντήσει αντίσταση, μετά την αιφνίδια επίθεσή του στις 27 Νοεμβρίου στον συριακό βορρά και τη γρήγορη προέλασή του ως τη συριακή πρωτεύουσα, που ανάγκασε τον πρόεδρο Άσαντ να διαφύγει στη Ρωσία έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και έξι δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένειά του.
«Εναπόκειται σε αυτήν την οργάνωση να επιδείξει την ειλικρινή της βούληση να αποκλείσει τον εξτρεμισμό, να αποκλείσει τον ισλαμισμό και τον τζιχαντισμό από αυτήν τη μετάβαση και κυρίως να διοργανώσει μια μετάβαση που θα επιτρέπει σε όλες τις συριακές μειονότητες, στις οποίες είμαστε πολύ προσηλωμένοι, να συμμετάσχουν πλήρως», σημείωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info.
«Η υποστήριξη που θα προσφέρει η Γαλλία σε αυτήν την πολιτική μετάβαση της Συρίας θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό στις αξιώσεις μας», πρόσθεσε.
Η Γαλλία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία το 2012 μετά την καταστολή από την κυβέρνηση Άσαντ του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας. Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Δαμασκό είχε έκτοτε κλείσει.
«Η ίδρυση ενός ισχυρού κράτους που σέβεται τους Σύριους ως προς την εθνική, πολιτική και θρησκευτική τους πολυμορφία, είναι αναμφιβόλως η καλύτερη εγγύηση που θα μπορούσαμε να έχουμε ενάντια στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και των μεταναστευτικών κυμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας την έξοδο «εκατοντάδων χιλιάδων» Σύριων το 2015, «για να διαφύγουν από τα αυθαίρετα βασανιστήρια, τις διώξεις και τα (χημικά) όπλα του Μπασάρ».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι «η δυνατότητα της Συρίας να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή» θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό στις μειονότητες αυτές.
Τα γεγονότα στη Συρία συνιστούν μια εντυπωσιακή ήττα για τη Ρωσία, σημείωσε επίσης ο Μπαρό στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, καθώς η Μόσχα μπορεί τώρα να χάσει την πρόσβαση στα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει στην αραβική χώρα. Επίσης πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα στείλει ειδικό διπλωματικό απεσταλμένο στη Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.
Όσον αφορά τις «μερικές εκατοντάδες πολίτες» της Γαλλίας που βρίσκονται εκεί, ο υπηρεσιακός υπουργός υπογράμμισε ότι το Παρίσι παρακολουθεί «με προσοχή» την κατάσταση «μέσω της πρεσβείας της Ρουμανίας και μέσω της πρεσβείας μας στη Βηρυτό».
Γερμανία: Ο Μίχαελ Ροτ προειδοποιεί κατά της «υπερβολικής ευφορίας»
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) συνέστησε να μην υπάρχει «υπερβολική ευφορία» σχετικά με την Συρία, καθώς, όπως είπε, στην ηγεσία των ανταρτών βρίσκονται ισλαμιστικές ομάδες.
«Δεν τις εμπιστεύομαι. Μπορεί προς το παρόν να είναι μετριοπαθείς, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα παραμείνουν έτσι», σημείωσε ο κ. Ροτ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk). «Στην Συρία συνυπάρχουν πολλές θρησκείες και πολλά έθνη και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ελάχιστη συνεργασία. Το καλύτερο θα ήταν να διεξαχθούν γρήγορα εκλογές και τότε οι δυνάμεις να ενωθούν προκειμένου να οικοδομήσουν ένα σωστό, λογικό, ίσως ακόμη και δημοκρατικό, συνταγματικό μέλλον για την χώρα», πρόσθεσε ο Μίχαελ Ροτ και απέρριψε ταυτόχρονα ως «λαϊκισμό» τις εκκλήσεις για διακοπή της υποδοχής Σύριων προσφύγων στην Γερμανία. «Θα υπήρχε ασφαλώς η δυνατότητα οι Σύριοι να επέστρεφαν οικειοθελώς στην πατρίδα τους, εφόσον αποκαθίστατο εκεί η σταθερότητα. Κανείς ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζει τι θα συμβεί εκεί», ανέφερε και τόνισε ότι «πρέπει να σκεφτούμε λογικά για το πώς μπορούμε να δείξουμε στους ανθρώπους έναν δρόμο, ανεξάρτητα από την προεκλογική εκστρατεία».
Η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να πάψει να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ
Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάψει να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), τη βασική οργάνωση της συμμαχίας των Σύριων ανταρτών που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Διακυβερνητικών Σχέσεων Πατ ΜακΦάντεν.
«Θα το εξετάσουμε. Και πιστεύω ότι (η απόφαση) θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί (στη συνέχεια)», δήλωσε ο ΜακΦάντεν μιλώντας στο Sky News, όταν ρωτήθηκε αν η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να πάψει να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την HTS.
Η HTS, πρώην συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία και η στήριξή της ή η ένταξη σε αυτή θεωρούνται παράνομες.
H Κίνα επιθυμεί να βρεθεί μια «πολιτική λύση» στη συριακή κρίση
Η Κίνα ζήτησε σήμερα να βρεθεί «μια πολιτική λύση» στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε από μια θεαματική επίθεση ισλαμιστών ανταρτών.
«Επιθυμούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δράσουν υπέρ του θεμελιώδους συμφέροντος του συριακού λαού, για να βρεθεί γρήγορα μια πολιτική λύση που θα επιτρέψει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Τουσκ: Τα γεγονότα στη Συρία δείχνουν πως η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είναι εφικτό «να νικηθούν»
Η πτώση του Άσαντ δείχνει πως η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους «είναι εφικτό να νικηθούν», καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδεύει να κλείσει τρία χρόνια, σχολίασε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χθες Κυριακή.
«Τα γεγονότα στη Συρία έκαναν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει για ακόμη μια φορά, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να τον κάνουν να το συνειδητοποιήσει, πως ακόμα και το πιο σκληρό καθεστώς μπορεί να πέσει κι ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είναι εφικτό να νικηθούν», ανέφερε ο κ. Τουσκ μέσω X.
Διεθνής Αμνηστία: Οι δράστες των εγκλημάτων στη Συρία πρέπει να κριθούν σε «δίκαιες δίκες»
Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε την Κυριακή ότι οι δράστες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν επί προεδρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να κριθούν σε «δίκαιες δίκες» που θα αποκλείουν την εσχάτη των ποινών, και χαιρέτισε μια «ιστορική ευκαιρία» για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.
«Για τους φερόμενους ως δράστες εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διενεργηθούν έρευνες και, κατά περίπτωση να τους ασκηθούν διώξεις για τα εγκλήματά τους σε δίκαιες δίκες που θα αποκλείουν τη θανατική ποινή», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ξεφύγουν από τη βία του παρελθόντος», δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, προτρέποντας «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν πλήρως τους νόμους του πολέμου».