Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.10.2024

Η Μελόνι συγκάλεσε σύνοδο των ηγετών της G7 για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η Γερμανία κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ - Το Πεκίνο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Η Μελόνι συγκάλεσε σύνοδο των ηγετών της G7 για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα φιλοξενήσει βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) αργότερα σήμερα προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

«Η Ιταλία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για μια διπλωματική επίλυση μεταξύ άλλων και υπό την ιδιότητά της ως προέδρου της G7. Συγκάλεσα σύνοδο σε επίπεδο ηγετών για το απόγευμα», δήλωσε η Μελόνι στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας της G7, που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Το Βερολίνο καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράν

Η Γερμανία κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, «την οποία τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει», όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλέσαμε τον Ιρανό πρεσβευτή σήμερα. Δεν βρισκόταν στην πόλη. Ο επιτετραμμένος του παρουσιάστηκε στη συνέχεια. Του θυμίσαμε ότι καταδικάζουμε σφόδρα την επίθεση του Ιράν κατά του ισραηλινού εδάφους, ότι τίποτα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει και ότι καλούμε το Ιράν να απέχει από κάθε νέα επίθεση, συμπεριλαμβανομένης και μέσω των συμμάχων του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράν, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι ευμετάβλητη και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κιρ Στάρμερ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Tην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ καταδίκασαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στις κοινές δηλώσεις τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο «μπροστά στα μάτια μας» και ανέφερε ότι «ο κύκλος βίας απειλεί τη ζωή αθώων αμάχων και οδηγεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή και αυτή πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος». Όπως επισήμανε, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία πέρα από σύνορα του Λιβάνου σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ και στα σύνορα με την Γάζα καθώς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζουμε το πλήρες δικαίωμά του στην ασφάλεια και στην αυτοάμυνα» και κάλεσε όλα τα μέρη για αποκλιμάκωση και υπέρ μιας πολιτικής λύσης στα πολλά μέτωπα της κρίσης στη Μέση Ανατολή». Τέλος, υπογράμμισε ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και χωρίς όρους.

Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση στη Μέση Ανατολή

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις μεγάλες δυνάμεις που ασκούν επιρροή, να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο και να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα είναι πολύ ανήσυχη για την αναταραχή στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι το Ιράν θα «πληρώσει» το τίμημα για τους πυραύλους που εκτόξευσε προς το έδαφός του και απείλησε σήμερα με μία ακόμη πιο ισχυρή επίθεση αν η χώρα τεθεί εκ νέου στο στόχαστρο.

Το Ιράν εξαπέλυσε χθες, Τρίτη, τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας κάπου 200 πυραύλους, μεταξύ των οποίων υπερηχητικοί πύραυλοι σύμφωνα με την Τεχεράνη, ωθώντας τους Ισραηλινούς αμάχους στα καταφύγια.

Το Ισραήλ, που εκτίμησε τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν σε 180, βομβάρδισε προπύργια της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εξαπολύοντας ισχυρά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς σήμερα.

Από τον περασμένο μήνα το Ισραήλ έστρεψε την προσοχή του από τον πόλεμο στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στη διασφάλιση της προστασίας των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, όπου ο στρατός του πολεμά τη Χεχμπολάχ.

Η Κίνα δήλωσε πως «αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, και αντιτίθεται στην εντατικοποίηση των συγκρούσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Σαουδάραβας υπουργός Οικονομίας Φαϊσάλ αλ Ιμπραχίμ εξέφρασε την ελπίδα για αποκλιμάκωση και διάλογο.

Στην Αίγυπτο, το υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε την “επικίνδυνη” ισραηλινή κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο και απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθεί μια “νέα κατάσταση” επί του εδάφους που παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.