Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.08.2024

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά να ακυρωθεί η ελληνική συμμετοχή στα Όσκαρ

Αίτημα ακύρωσης της ελληνικής συμμετοχής στα Βραβεία Όσκαρ αποστέλλει με δημόσια επιστολή προς το ΥΠΠΟ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες γύρω από το θέμα, με ευθύνη του ΥΠΠΟ.
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά να ακυρωθεί η ελληνική συμμετοχή στα Όσκαρ

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) σε δημόσια επιστολή προς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, θεωρεί ότι οι διευκρινίσεις και εξηγήσεις του, τόσο στην επιστολή του της 20/8 προς την ΕΑΚ και τους φορείς του χώρου ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ, ΠΑΚΤ, όσο και στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου επί του θέματος, κάθε άλλο παρά έδωσαν απάντηση στα εύλογα ερωτήματά τους και αιτούνται να ακυρωθεί η Ελληνική συμμετοχή στα Βραβεία Όσκαρ 2025.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΑΚ, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου έθεσε νέα ερωτήματα επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και «η μετάθεση ευθυνών σε έμπειρους, χαμηλόβαθμους υπαλλήλους δεν αποτελεί λύση στην κρίση που έχει προκύψει και η οποία έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το κύρος της ελληνικής ταινίας που θα κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα Όσκαρ». Θεωρεί ότι «μετά την απόσυρση 23 εκ των 25 ταινιών που συμμετείχαν στην διαδικασία (μαζί με το Μινόρε που ακολούθησε), με πρωτοβουλία των δημιουργών τους, η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ» και αναρωτιέται πώς θα αντικατασταθούν τα παραιτηθέντα από την επιτροπή μέλη, Ασημίνα Προέδρου και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, καθώς «βάσει των κανονισμών που θέτει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, τα πρόσωπα δεν μπορούν να αντικατασταθούν πέραν της 15ης Αυγούστου», ενώ ο κ. Φωτήλας χθες υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο.

Κρίνει τέλος ότι, μετά από όλα αυτά, «η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας». Παράλληλα, ακυρώνει την ανεξάρτητη διαδικασία ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ για την φετινή συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον οπτικοακουστικό χώρο ειδικά τους τελευταίους μήνες, καθώς πέρα από την «σκανδαλώδη υποχρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τις παροιμιώδεις δυσλειτουργίες του ΕΚΟΜΕ σε όλα τα επίπεδα», δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η “περίφημη” συγχώνευση του ΕΚΚ με το ΕΚΟΜΕ που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που «εξελίσσεται σταδιακά σε υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο».

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:

Προς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού

Κοιν.: Υπουργό Πολιτισμού

Αίτημα ακύρωσης της Ελληνικής συμμετοχής

στα Βραβεία Οσκαρ 2025

 

Αθήνα, 23 Αυγούστου, 2024

Αξιότιμε κ. Φωτήλα,

Η πρόσφατη δημόσια απάντησή σας στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και οι φορείς του χώρου (ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ, ΠΑΚΤ) σχετικά με τους χειρισμούς του ΥΠΠΟ κατά τη σύσταση της επιτροπής γνωμοδότησης για τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει την κινηματογραφική κοινότητα.

Η επιστολή σας αποτελεί επί της ουσίας μη απάντηση καθώς στερείται ουσιαστικού περιεχομένου ενώ αφήνει αναπάντητα τα δύο κρίσιμα ερωτήματα τα οποία παραθέτουμε εκ νέου προς υπενθύμιση της ουσίας αυτής της αλληλογραφίας:

  • Ποιος και γιατί αποφάσισε την αντικατάσταση των συναδέλφων με συνοπτικές διαδικασίες;
  • Υπήρξε πίεση προς το ΥΠΠΟ για αλλαγή μελών της επιτροπής από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετιζόμενο με τις υποψήφιες ταινίες;

Οι απαντήσεις που δώσατε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε την Πέμπτη 22 Αυγούστου δημιούργησαν νέα ερωτήματα και εύλογες ανησυχίες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το ΥΠΠΟ. Η μετάθεση ευθυνών σε έμπειρους, χαμηλόβαθμους υπαλλήλους δεν αποτελεί λύση στην κρίση που έχει προκύψει και η οποία έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το κύρος της ελληνικής ταινίας που θα κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα Όσκαρ.

Μετά την απόσυρση 23 εκ των 25 ταινιών που συμμετείχαν στην διαδικασία, με πρωτοβουλία των δημιουργών τους, αλλά και την παραίτηση της σκηνοθέτριας Ασημίνας Προέδρου και του ηθοποιού Βασίλη Χαραλαμπόπουλου από την επταμελή επιτροπή, θεωρούμε ότι η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ.  Να σημειώσουμε δε ότι, βάσει των κανονισμών που θέτει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, τα πρόσωπα τα οποία θα γνωμοδοτήσουν για την πρόταση της χώρας δεν μπορούν να αντικατασταθούν πέραν της 15ης Αυγούστου 2024.

Ως εκ τούτου, και με συνείδηση ότι εκπροσωπούμε το σύνολο των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, η ΕΑΚ κρίνει ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε την ακύρωση της ανεξάρτητης διαδικασίας ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ για την φετινή συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα.

Η λύση που προκρίνουμε είναι μια λύση με τεράστιο κόστος για την Ελληνική Κινηματογραφία. Το κόστος αυτό είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τους δημιουργούς που έχουν ήδη αποσύρει τις ταινίες τους από την διαδικασία. Δημιουργοί που έθεσαν το έργο τους προς αξιολόγηση στο ΥΠΠΟ για να βρεθούν αντιμέτωποι με μηχανορραφίες που θυμίζουν τις θλιβερές εποχές των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας. Αυτό το κόστος η κινηματογραφική κοινότητα είναι διατεθειμένη να το πληρώσει προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπειά της απέναντι σε ένα κράτος που, όταν και όποτε αποφασίζει να ασχοληθεί μαζί της, την αντιμετωπίζει με αλαζονεία.

Με αφορμή την τρέχουσα κρίση, ζητάμε εκ νέου από το Υπουργείο Πολιτισμού να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα αιτήματα του κινηματογραφικού κλάδου. Το αδιάλειπτο έλλειμμα της πολιτείας απέναντι στον οπτικοακουστικό χώρο συνεχίζει να βλάπτει την εύρυθμη λειτουργία του, τόσο με την σκανδαλώδη υποχρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου όσο και με τις παροιμιώδεις δυσλειτουργίες του ΕΚΟΜΕ σε όλα τα επίπεδα. Η δε εκκρεμούσα από τον Απρίλιο συγχώνευση ΕΚΚ με ΕΚΟΜΕ εξελίσσεται σταδιακά σε υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο.

Η εθνική κινηματογραφία συνεχίζει να τιμά την χώρα μας διεθνώς και να αποτελεί ακλόνητο πυλώνα φερεγγυότητας για τις ξένες παραγωγές που τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται στην Ελλάδα. Καλούμε την πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντί μας και να στηρίξει, όπως οφείλει, τον Ελληνικό Κινηματογράφο ως μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Το ΔΣ της ΕΑΚ

Λευτέρης Χαρίτος, πρόεδρος

Ελένη Κοσσυφίδου, αντιπρόεδρος

Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, αντιπρόεδρος

Ζαχαρίας Μαυροειδής, γραμματέας

Βίκυ Μίχα, ταμίας

Γιούρι Αβέρωφ, μέλος

Μιχάλης Κωνσταντάτος, μέλος

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.