Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.08.2024

Φωτιά στην Αττική: Οι πρώτες εκτιμήσεις – Πάνω από 100 καμένα σπίτια και 100.000 στρέμματα

Η μεγαλύτερη καταστροφή στην Πεντέλη από το 1998. Σπίτια, υποδομές, αυτοκίνητα, ζώα και τεράστιες εκτάσεις δάσους (μαζί και η αναδάσωση του 2001) έγιναν στάχτη.
Φωτιά στην Αττική: Οι πρώτες εκτιμήσεις – Πάνω από 100 καμένα σπίτια και 100.000 στρέμματα

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΕΛΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο πρόεδρος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος, προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση για τις κατεστραμμένες κατοικίες στη βορειοανατολική Αττική. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100» ανέφερε στο OPEN.

Η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής σε επίπεδο καμένων εκτάσεων. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Θυμίζουμε πως το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε από πυροσβέστες, απανθρακωμένη σορός γυναίκας, μετανάστριας εργαζόμενης εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης στο Πάτημα Χαλανδρίου στην οδό Αναπαύσεως. Κατά πληροφορίες η γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτήριο της επιχείρησης το οποίο καιγόταν.

Δεκάδες είναι τα σπίτια που κάηκαν από την φωτιά που ξέσπασε στο Βαρνάβα και έφτασε μέχρι την Πεντέλη και τον Μαραθώνα. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι πρόκειται για «τρομερή καταστροφή, που συγκρίνεται με αυτή του 1998».

 

Τότε έγιναν «στάχτη» 75.000 στρέμματα γης, καίγοντας εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους, με πολλά μέτωπα να ξεσπούν ταυτόχρονα μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε βόρεια της Σταμάτας και κατέβηκε μέσα από τις βουνοκορφές ως τη διασταύρωση της Αγίας Τριάδας.

Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά, σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή (11/8) έκαψε στο πέρασμά της πάνω από 100.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο κ. Σιώμος, περίπου 30 σπίτια έχουν καεί σε Πεντέλη και Μελίσσια και αρκετά ακόμη σε Βαρνάβα και Μαραθώνα.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.