Ισραήλ: Ο Μπεν Γκβιρ αγνοεί τις ΗΠΑ και επιμένει να μιλά για εκτοπισμό των Παλαιστινίων
Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε και πάλι σήμερα τη μαζική απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ οι οποίες χαρακτήρισαν προηγούμενες αντίστοιχες δηλώσεις του «ανεύθυνες».
«Οι ΗΠΑ είναι καλοί μας φίλοι, αλλά πάνω απ’ όλα θα κάνουμε αυτό που είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ: η ενθάρρυνση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Γάζα θα επιτρέψει στους (Ισραηλινούς) κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τους στρατιώτες μας», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο Χ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις.
Ο Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος υπέρ των εποίκων Εβραϊκή Ισχύς, είχε ζητήσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου και «να ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή ο επίσης ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Η εκδίωξη ενός πληθυσμού εκτός της περιοχής όπου διαμένει απαγορεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, την καρδιά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει «τον εκτοπισμό ή την αναγκαστική μεταφορά ενός πληθυσμού» έγκλημα πολέμου.
«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε σε χθεσινή του ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις απόψεις αυτές.
Και ο Σμότριτς, επικεφαλής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», επανήλθε σήμερα στο θέμα δηλώνοντας ότι «το 70% της ισραηλινής κοινής γνώμης στηρίζει την εθελοντική μετανάστευση των Αράβων από τη Γάζα και την απορρόφησή τους από άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι υποστηρικτές αυτής της ανθρωπιστικής λύσης κατανοούν ότι μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, δεν μπορεί να επιτρέψει να επικρατήσει μια πραγματικότητα στην οποία μόλις τέσσερα λεπτά από τις κοινότητές μας υπάρχει μια εστία μίσους και τρομοκρατίας, όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί με την επιθυμία να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ».
Ο Σμότριτς είχε αρνηθεί μάλιστα στη διάρκεια ιδιωτικής του επίσκεψης στο Παρίσι τον Μάρτιο ακόμη και την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού! «Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι διότι δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός», είχε δηλώσει.
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου –συμμαχία κομμάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραϊκών σχηματισμών– κατηγορείται ήδη πως ενίσχυσε την παρουσία των εποίκων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται από το 1967 υπό ισραηλινή κατοχή.
Ο Μακρόν καλεί το Ισραήλ να αποφύγει την «κλιμάκωση»
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», μετά το —αποδιδόμενο στο Ισραήλ— πλήγμα στη Βηρυτό το οποίο σκότωσε τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, γνωστοποίησε χθες Τρίτη το βράδυ το Ελιζέ.
Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως είναι «απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», προσθέτοντας πως το Παρίσι θα «συνεχίσει να επιδίδει αυτό το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Ο υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ σε προάστιο της Βηρυτού χθες βράδυ, ανακοίνωσαν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και πηγές προσκείμενες στις λιβανικές αρχές.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν τρεις μήνες, που έγινε στόχος τομέας της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
«Αυτό το έγκλημα δεν θα παραμείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», διεμήνυσε η λιβανική παράταξη Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι, από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να σύρει τον Λίβανο στη «νέα φάση της σύγκρουσης».
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, «με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», κατά τη γαλλική προεδρία.
Εξέφρασε εξάλλου εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», ενώ επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά «την προσήλωση της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ», πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.