Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»: Ώρες αναμονής στις σκάλες για χημειοθεραπείες και καθυστερήσεις σε βιοψίες ταλαιπωρούν τους ασθενείς
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο προέδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μαρτυρούν πως δεκάδες ασθενείς περιμένουν για τις χημειοθεραπείες τους σε μία αίθουσα αναμονής η οποία έχει γεμίσει σε σημείο που οι πολίτες σχηματίζουν ουρές μέχρι και στις σκάλες. Όπως υπογραμμίζεται, οι καρκινοπαθείς και οι συνοδοί τους αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες σε αυτή την κατάσταση.
Καταγγέλλεται επίσης πως πολλές βιοψίες αργούν ακόμα και περισσότερο από έναν μήνα, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μίας ασθενούς που περίμενε 47 ημέρες για τη βιοψία της και χρειάστηκε υπουργική παρέμβαση για να δοθεί λύση.
Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Το Νοσοκομείο προσφέρει σημαντικές, ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς με καρκίνο, όμως πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των ασθενών και τον πεπαλαιωμένο, σκουριασμένο εξοπλισμό. Θετικό είναι ότι με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας επιχορηγήθηκε το νοσοκομείο με 7 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για δύο μήνες. Απαράδεκτο να περιμένουν ασθενείς με καρκίνο και συνοδοί τους στα σκαλιά για να κάνουν χημειοθεραπείες. Αξίζουν περισσότερης προσοχής».
Και προσθέτει: «Λειτουργούν τρείς ή τέσσερεις χειρουργικές αίθουσες στις έξι που έχει ανεπτυγμένες το νοσοκομείο – κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Πολλές βιοψίες αργούν πάνω από μήνα – παρότι αυτό αποτελεί βελτίωση μετά την αποκάλυψη για αναμονή 47 ημερών γυναίκας που χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού να βγει η βιοψία. Γιατί βελτιώθηκε -έστω οριακά- η κατάσταση; Πήγαν και δεύτερη διοικητική γραμματέα για να περνάει τις γνωματεύσεις στο πληροφοριακό σύστημα! Όμως, οι καθυστερήσεις σε πολλά δείγματα είναι πάνω από μήνα λόγω έλλειψης παθολογοανατόμων και τεχνολόγων».
Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνονται και τα τεράστια προβλήματα στην υποδομή του νοσοκομείου: «Εκεί που παθαίνεις σοκ είναι στο λεβητοστάσιο και αντικρίζοντας τις σωληνώσεις κλιματισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Επικινδυνότητα, σκουριασμένοι λέβητες και καζάνια, σωλήνες που τρέχουν. Απορεί κανείς πώς το νοσοκομείο αυτό λειτουργεί. Η μία χειρουργική αίθουσα στην οποία χάλασε πριν λίγες ημέρες ο κλιματισμός και σταμάτησε το χειρουργείο γυναίκας είναι εξαιτίας αυτών. Είναι να απορεί κανείς πώς άφησαν έτσι χωρίς παρεμβάσεις 40 χρόνια το νοσοκομείο. Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στη τεχνική υπηρεσία», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και καταλήγει: «Έγινε διαγωνισμός για την αλλαγή των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης το 2018 χωρίς να συμπεριλάβουν τον κλιματισμό, αλλά ακυρώθηκε ο διαγωνισμός παρότι κατακυρώθηκε σε εταιρεία».