Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Κίνα: Η επίσκεψη του «Συντρόφου Μασκ» προκάλεσε ενθουσιασμό στη χώρα

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το Tesla έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε σύμβολο της μεσαίας τάξης. Και η επιτυχία του 51χρονου Αμερικανού δισεκατομμυριούχου προκαλεί θαυμασμό.
Κίνα: Η επίσκεψη του «Συντρόφου Μασκ» προκάλεσε ενθουσιασμό στη χώρα

Πρόκειται σίγουρα για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Δύση, αλλά στην Κίνα είναι σούπερ σταρ: οι υποστηρικτές του Έλον Μασκ, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, τον ονόμασαν «σύντροφο Μασκ» κατά την επίσκεψή του στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Η Ζου Τσι, ιδιοκτήτρια ενός Tesla στην πόλη Τσανγκσά, δεν διστάζει να το πει: «λατρεύει» τον Έλον Μασκ για «τη μεγάλη του γοητεία και τη σταθερή υπεροχή του στον τομέα του».

«Η Κίνα δεν είναι ακόμη πολύ ανοικτή (…) οπότε το γεγονός ότι άνθρωποι όπως αυτός έρχονται και μοιράζονται μέρος των γνώσεών τους μαζί μας, θεωρώ ότι είναι σημαντικό, κάτι από το οποίο μπορούν να εμπνευστούν η χώρα μας και οι ηγέτες της», πρόσθεσε η 33χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Όμως, «εξαιτίας του εκπαιδευτικού συστήματός μας που δίνει βάρος στις εξετάσεις, πιστεύω ότι είναι δύσκολο η Κίνα να δημιουργήσει κάποιον όπως ο Μασκ», σημείωσε.

Ο Μασκ – που είναι και επικεφαλής του Twitter– έφτασε στο Πεκίνο την Τρίτη και χθες το βράδυ ταξίδεψε στη Σανγκάη, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

«Δεν υπάρχουν χώρες»

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολούθησαν με ενθουσιασμό κάθε λεπτό της παραμονής του στη χώρα, με αναρτήσεις στο Weibo—το αντίστοιχο του Twitter—που είχαν δισεκατομμύρια views.

Ο Μασκ έγινε δεκτός σχεδόν όπως ένας ξένος ηγέτης και συναντήθηκε στο Πεκίνο με πολλά μέλη της κινεζικής κυβέρνησης.

Στη Σανγκάη επισκέφθηκε τον χώρο συναρμολόγησης Gagafactory, τον οποίο εγκαινίασε η Tesla το 2019, σύμφωνα με εικόνες που ανήρτησε στο Weibo η Γκρέις Τάο αρμόδια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας στην Κίνα.

Το τζετ του αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Κίνα.

Φωτογραφίες από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του την Τρίτη έχουν ήδη γίνει viral.

Αρκετοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τον επιχειρηματία: «Για τον Μασκ δεν υπάρχουν χώρες στον πλανήτη, μόνο αγορές (…) για να πουλά τα προϊόντα του», σχολίασε κάποιος. «Αυτό ακριβώς το είδος του καπιταλισμού χωρίς σύνορα είχε προβλέψει».

«Καλοδεχούμενος»

Ωστόσο κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να περιπαίξουν τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Ο Έλον Μασκ «είναι προφανώς ο μοναδικός Αμερικανός που είναι ευπρόσδεκτος στην Κίνα», επεσήμανε ένας χρήστης του Weibo.

«Ο (Αμερικανός πρόεδρο Τζο) Μπάιντεν πρέπει να αναρωτηθεί για ποιον λόγο η Κίνα αρνείται τις προσκλήσεις του να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά στρώνει το κόκκινο χαλί για τον Μασκ», διερωτήθηκε ένας άλλος.

Ένα meme κυκλοφορούσε αυτή την εβδομάδα που δείχνει τον «Σύντροφο Μασκ», μια αναφορά στον Κινέζο πρόεδρο, όρθιο πίσω από ένα πόντιουμ στολισμένο με κινεζικές σημαίες, την ώρα που αξιωματούχοι τον χειροκροτούν.

Αλλά δεν υπέκυψαν όλοι οι Κινέζοι στη γοητεία του Μασκ.

Κάποιοι παρατήρησαν ότι οι φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Σανγκάης, όπου ποζάρει περιστοιχισμένος από εκατοντάδες εργαζόμενους, αναρτήθηκαν στις 12 και μισή τη νύκτα.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα έχουν καταγγείλει τις πολλές ώρες εργασίας και το αυξημένο στρες που αντιμετωπίζουν.

«Είναι λίγο ξεπερασμένο να αναγκάζεις τόσους ανθρώπους να μένουν ως τα μεσάνυκτα απλώς και μόνο για να τραβήξεις φωτογραφίες», εκτίμησε ένας χρήστης.

«Κάνατε υπερωρίες σήμερα το βράδυ, έτσι δεν είναι;», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.