Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2024

Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ στα οικονομικά ζητήματα, βλέπουν τα γαλλικά ΜΜΕ

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας δεσμεύτηκαν χθες να «συντονίσουν» την απάντηση των χωρών τους στις «προκλήσεις που θέτει η Κίνα», κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ στα οικονομικά ζητήματα, βλέπουν τα γαλλικά ΜΜΕ

Με τίτλους δημοσιευμάτων, όπως «Μακρόν και Μπάιντεν, μια φιλία υπό ένταση» η Figaro και «Η ευρωπαϊκή κυριαρχία δοκιμάζεται στην Ουάσιγκτον» η Monde, σχολιάζει ο σημερινός γαλλικός Τύπος τα πρώτα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Μακρόν στην Ουάσιγκτον.

Ειδικοτερα η Figaro επισημαίνει ότι οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ επιδεικνύουν τη σταθερότητα της συμμαχίας τους παρά τις διαφορές τους και ότι η επίσκεψη είχε εν μέρει σκοπό να διαγράψει την «προσβολή» της υπόθεσης Aukus, η οποία στοίχισε στη Γαλλία την ακύρωση της πώλησης υποβρυχίων στην Αυστραλία πριν από ένα χρόνο.

Ως προς το ζήτημα του αμερικανικού νόμου IRA, που επί της ουσίας επιδοτεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η εφημερίδα τονίζει ότι  ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πίστευε ούτε για ένα δευτερόλεπτο» σε αμερικανικές παραχωρήσεις σχετικά με αυτή τη νομοθεσία, που θεωρείται κρίσιμη από τον Λευκό Οίκο, αλλά σκόπευε να ζητήσει «καλύτερο συγχρονισμό».

Η αμερικανική πλευρά καταφεύγει ωστόσο σε μια ομάδα εργασίας με την ΕΕ, «η οποία θα πρέπει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις ανησυχίες των Ευρωπαίων», εξηγεί στην εφημερίδα αμερικανός διπλωμάτης, κατά τον οποίο ο αμερικανικός νόμος περιέχει και «δυναμικό για ένα αποτέλεσμα win-win», που θα μπορούσε να τονώσει και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σχετικά με την πρόθεση των Ευρωπαίων να υιοθετήσουν το δικό τους «Buy European Act», από τη γαλλική Προεδρία σημειώνουν ότι «είναι στο χέρι της Ευρώπης να επανεξοπλιστεί», δηλαδή να διασφαλίσει τα μέσα ώστε «να εισέλθει στον ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες». 

Κατά τα άλλα, επισημαίνεται η σύγκλιση απόψεων των δύο προέδρων ως προς το ουκρανικό και η υπόσχεση τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη «μέχρι ο Πρόεδρος Ζελένσκι να αποφασίσει τους όρους της διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος». 

Από πλευράς της, η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της, που αναφέρεται στη συνάντηση του Μακρόν με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ειδικότερα στα οικονομικά ζητήματα, τονίζει ότι «η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, όταν η δυτική πλευρά χρειάζεται ενότητα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η διαδικασία θα ήταν μακρά και τα αποτελέσματα αβέβαια, ειδικά από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες παραλύουν τον μηχανισμό διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Επίσης η εφημερίδα θεωρεί «μη εύλογο» το να απαντήσει η Ευρώπη με τα ίδια όπλα, δηλαδή με την θέσπιση ενός είδους «Buy European Act », όπως πρoτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος, δεδομένης της έλλειψης συναίνεσης των 27 ως προς το θέμα. 

Η Le Monde εκτιμά ότι, ελλείψει στρατηγικής αυτονομίας σε πολλούς τομείς, η Ευρώπη γνωρίζει πως δεν μπορεί να αναπτύξει εμπορικά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της, χωρίς να πυροδοτήσει αντίποινα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Δέσμευση απέναντι στην Κίνα

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας δεσμεύτηκαν χθες να «συντονίσουν» την απάντηση των χωρών τους στις «προκλήσεις που θέτει η Κίνα», κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν επίσης «με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ουάσινγκτον.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν τον «σεβασμό» τους για τους Ιρανούς που «διαδηλώνουν με σθένος» υπέρ των «θεμελιωδών ελευθεριών τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Οι δύο πρόεδροι χαιρετίζουν «τις γυναίκες και τους νέους» που διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, «για τα οποία το Ιράν έχει δεσμευτεί ενυπόγραφα και τα οποία παραβιάζει», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν οι χώρες τους να προχωρήσουν σε μια «αμοιβαία επωφελή» οικολογική μετάβαση.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την επιθυμία τους «να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να «συγχρονίσουν» τις προσεγγίσεις τους στον τομέα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, μετά τις τριβές για τη βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ.

«Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε πρακτικούς τρόπους για να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, της παραγωγής και της καινοτομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Αποφασίσαμε από κοινού να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας και τις ατζέντες μας για τις επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως οι ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες», διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι «εις βάρος της Ευρώπης».

Η παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων «δεν ήταν η πρόθεση» πίσω από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μάλλον μια ακούσια συνέπεια, δήλωσε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο δυνατά» για να έχει «την ίδια φιλοδοξία» όσον αφορά τη βιομηχανία σε σχέση με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μακρόν. «Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Έτοιμος» να συνομιλήσει με Πούτιν ο Μπάιντεν «εάν αναζητεί τρόπο για να τελειώσει ο πόλεμος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος «αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς» σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την «παγκόσμια σταθερότητα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.