Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2024

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Fur Free Alliance και η ελληνική ΜΚΟ VeGaia συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της κατάργησης της γουνοποιίας.
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»

Η Fur Free Alliance και η VeGaia ανακοίνωσαν την επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες» – European Citizens Initiative (ECI) Fur Free Europe. Σε συνεργασία με οργανώσεις για την προστασία των ζώων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Eurogroup for Animals, η Πρωτοβουλία έχει ένα χρόνο από σήμερα για να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες της ΕΕ που υποστηρίζουν το αίτημά μας για τον τερματισμό της γουνοποιίας στην Ευρώπη.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες», καλεί την ΕΕ να απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων και τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων γούνας που προέρχονται από εκτροφεία, καθώς η παραγωγή γούνας είναι ανήθικη, μη ασφαλής και μη βιώσιμη:

Οι πολύπλοκες συμπεριφορικές ανάγκες άγριων ειδών, όπως τα Αμερικανικά μινκ, οι αλεπούδες και τα ρακούν, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στα εκτροφεία. Αλλά και ο ακραίος περιορισμός σε πολύ μικρά κλουβιά, οικόσιτων ειδών όπως τα κουνέλια  και η θανάτωσή τους αποκλειστικά ή κυρίως για τη γούνα τους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί.
Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ενέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σε εκατοντάδες εκτροφεία μινκ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού και οδήγησαν στη μαζική θανάτωση των ζώων και νέες παραλλαγές του ιού βρέθηκαν να έχουν μεταδοθεί από τα μινκ στον άνθρωπο.
Η παραγωγή γούνας έχει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η επεξεργασία των γουνοδερμάτων περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών. Όσον αφορά τη ρύπανση του εδάφους από τοξικά μέταλλα, η παραγωγή γούνας κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες ρυπογόνες δραστηριότητες. Η βιομηχανία γούνας αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα. Είδη, όπως τα αμερικανικά μινκ και τα ρακούν, θεωρούνται χωροκατακτητικά ξένα είδη (IAS), τα οποία καθώς διαφεύγουν από τα εκτροφεία, δημιουργούν πληθυσμούς στη φύση με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της Ευρώπης.
Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας τον Ιούνιο του 2021, η Ολλανδία και η Αυστρία κατέθεσαν ενημερωτικό σημείωμα, με την υποστήριξη του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την εκτροφή ζώων για την παραγωγή γούνας, λόγω των ανησυχιών που προκύπτουν από το πολύ χαμηλό επίπεδο ευζωίας των ζώων στις εκτροφές και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η έκκληση για τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην ΕΕ υποστηρίχθηκε από συνολικά δώδεκα κράτη μέλη. Δυστυχώς η τοποθέτηση της Ελλάδας πάλι απογοήτευσε.

Ο κλάδος της γούνας παρουσιάζει σημαντική πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα αν και η γουνοποιία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, δεν προσφέρει τίποτα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, αντιθέτως έχει οδηγήσει σε λουκέτα και κατ’ επέκταση σε απώλεια θέσεων εργασίας και μάλιστα σε μία Περιφέρεια  με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ που τις χρειάζεται απεγνωσμένα.

Από το 2007 έως το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία και παρά τις επενδύσεις στον κλάδο, εκτός από την πτώση των εξαγωγών και το κλείσιμο εκτροφείων, περισσότερες από 1.000 γουνοποιητικές επιχειρήσεις στην Καστοριά έβαλαν λουκέτο, ενώ στο διάστημα 2011 έως 2019 χάθηκαν περισσότερες από 1.400 θέσεις εργασίας στην παραγωγή γουναρικών. Οι δε εξαγωγές γούνινων ενδυμάτων προς τη Ρωσία, τον βασικότερο πελάτη της ελληνικής γούνας, μεταξύ 2008 και 2019 σημείωσαν πτώση σχεδόν 70%.

Η VeGaia παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, επισημαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια τη φθίνουσα πορεία του, και την στροφή της αγοράς σε πιο ηθικά/οικολογικά προϊόντα. Δυστυχώς οι προβλέψεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη, με τραγικά αποτελέσματα για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία σήμερα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Η νέα Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»,αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι τόσο για την τοπική ηγεσία όσο και για την κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο για να βγει η Καστοριά από τη δυστυχία της, να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από την κατάρρευση της γουνοποιίας στους τομείς του μέλλοντος και στη νέα πραγματικότητα και να διακοπεί άμεσα η σπατάλη δημόσιου χρήματος για τη χρηματοδότηση ενός κλάδου που βρίσκεται σε διαδικασία απαρχαίωσης επειδή «ήταν κάποτε παράδοση».

Η βιωσιμότητα ενός κλάδου εκτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον και καθώς η κατάσταση του κλάδου θα επιδεινώνεται και όσο η γούνα θα διατηρείται τεχνητά στη ζωή οι πολίτες θα πληρώνουν το τίμημα.

Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://vegaia.gr/portfolio/fur-free-europe/

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.