Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ: Ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη ζήτησε την αποβολή δημοσιογράφου από το δικαστήριο
Ο συνήγορος του κοσμηματοπώλη που εμπλέκεται στην υπόθεση του αποτρόπαιου θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου ζήτησε την αποβολή δημοσιογράφου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αίτημα το οποίο ευτυχώς απέρριψε η έδρα, επικαλούμενη την ελευθερία του Τύπου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε ν’ αποβληθεί από την παρακολούθηση της δίκης ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Πουλής, επειδή όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος, χρησιμοποίησε στο Μέσο που εργάζεται «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης», «παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας» και προέβη «σε συκοφαντικό δημοσίευμα».
Παράλληλα, ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο «να υπομνήσει ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση και ότι δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα». Το αίτημά του ο συνήγορος το στήριξε, όπως είπε, σε διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά αποβολή από το ακροατηρίου υπαιτίου για θόρυβο ή ανυπακοή σε μέτρα του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο, αφού άκουσε τον δημοσιογράφο, ο οποίος τόνισε πως το αίτημα δεν αφορά πράξεις του εντός του δικαστηρίου, και με ανάλογη εισήγηση του Εισαγγελέα Έδρας, απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου επικαλούμενο την ελευθερίου του Τύπου. Όπως τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός «τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ’έγκληση διωκόμενα».
Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η πρόεδρος τόνισε «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα».
Πιο αναλυτικά, το Παρατηρητήριο της Δίκης για τον Ζακ μεταφέρει τους διαλόγους:
Συγκεριμένα ανέφερε:
«Ο εν λόγω δημοσιογράφος στις 9/11 αναφερθηκε και εξυβριστικά σε παράγοντα της δίκης, «δεν είπε καμία φράση χωρίς να πεταχτεί εναντίον του ο πιτσιπόρδας, το πιτσιρίκι […]». Έχετε επιτρέψει την παρουσία δημοσιογράφων, διαπιστευμένων […] >> πλην όμως η ενημέρωση αυτή δεν γίνεται να γίνεται στα όρια της εξύβρισης, ούτε με προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς που πόρρω απέχουν από αυτό που συμβαίνει εδώ. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί οι εξυβριστικοί σε συνδυασμό με το συκοφαντικό δημοσίευμα, μας υποχρεώνουν να ζητήσουμε να αρθεί η διαπίστευσή του γιατί παραβιάζει επανειλημμένα το τεκμήριο αθωότητάς του [του κατηγορουμένου] και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η διαστρέβλωση γεγονότων. Σας ζητάμε να διατάξετε την αποβολή του κ Πουλή κατά τα άρθ. 336 παρ. 1 και να υπομνήσετε ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση. Αποσύρουμε το από 20/10 σε σχέση με την προσκόμιση του πειθραχικού πορίσματος που ρητώς δεν υπάρχει».
Ο Κωνσταντίνος Πουλής βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα στο δικαστήριο και εκτυλίχθηκε ο παρακάτω διάλογος:
Πρ.: Έχουμε ένα αίτημα να διακόψουμε τώρα, να ενημερωθεί. Κύριε Πουλή, τέθηκε ένα θέμα ότι κάνατε κάποιους σχολιασμούς και υπάρχει αίτημα να αποφασίσουμε να μην παρακολουθείτε τη διαδικασία γιατί τα σχόλια θίγουν κάποιους παράγοντες.
Πουλής: Αν μου επιτρέπετε, πρόκειται για αυτά που γράφω, δεν πρόκειται για κάτι που είπα μέσα στην αίθουσα, αλλά για τα σχόλια που γράφω ως δημοσιογράφος μετά. Αυτό μου ακούγεται σαν ένα ζήτημα ελευθερίας του Τύπου. Δηλαδή το να βρίσκομαι εδώ και μετά να σχολιάζω αυτά που βλέπω και ακούω.
Πρ.: Σχετικά με τους σχολιασμούς συγκεκριμένα συνηγόρων, θα μπορούσατε να απέχετε από τέτοιους χαρακτηρισμούς;
Πουλής: Μου ζητούν να μην παρίσταμαι. Δηλαδή αμφισβητούν το δικαίωμά μου να γράφω αυτά που γράφω με βάση τη συνείδηση και την κρίση μου.
[Ένταση]
Φίλος: [σε ανεβασμένο τόνο, δείχνει με σηκωμένο χέρι] Δεν είναι ελευθερία του τύπου η εξύβριση συνηγόρων!
Πουλής: Γιατί με διακόπτει ο κύριος με ανεβασμένο το χέρι; Αν πρόκεται για εξύβριση χειριστείτε το ανάλογα!
[Ένταση]