Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς παρουσιάζει το νέο του έργο «(5)4’33’’: a continuous (im)mobility» στο Μπάγκειον

Σ’ ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, όπου ο χρόνος έχει παγώσει και ο χώρος λειτουργεί ως δωμάτιο, ενδοσκοπικής, περισυλλογής, οχτώ σώματα, μετέωρα μεταξύ δράσης και μη δράσης, μοιάζουν έτοιμα να κινηθούν για μια τελευταία φορά.
Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς παρουσιάζει το νέο του έργο «(5)4’33’’: a continuous (im)mobility» στο Μπάγκειον

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co., που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008,  παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά με το έργο, «(5)4’33’’: a continuous (im)mobility», που θα παρουσιαστεί στο Μπάγκειον για πέντε παραστάσεις, από 2 έως και 5 Δεκεμβρίου. Εκκινώντας από το χορογραφικό παράδοξο της ακινησίας και με αισθητικές αναφορές στο, εμβληματικό, μουσικό έργο 4’33’’, του αμερικανού πρωτοπόρου συνθέτη, John Cage, ο χορογράφος με το, «(5)4’33”: a continuous (im)mobility», αναδιατυπώνει την πρόθεση του Cage να επαναπροσδιορίσει την σχέση κοινού και δημιουργού και υπογράφει ένα έργο του οποίου το χορευτικό λεξιλόγιο αναδύεται ως, μεταβλητό, μωσαϊκό σωμάτων.

“Η όραση δεν οργανώνει το ορατό ούτε του παραχωρεί ένα νόημα καθιστώντας το εξηγήσιμο με λέξεις. Απλώς συλλαμβάνει το ορατό, όπως αυτό εγείρεται από ένα αόρατο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του”…

(Maurice Merleau-Ponty)

Σ’ ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, όπου ο χρόνος έχει παγώσει και ο χώρος λειτουργεί ως δωμάτιο, ενδοσκοπικής, περισυλλογής, οχτώ σώματα, μετέωρα μεταξύ δράσης και μη δράσης, μοιάζουν έτοιμα να κινηθούν για μια τελευταία φορά. Κύκνειο άσμα της ανθρώπινης κίνησης ή μια ωδή για το τέλος του κόσμου; Η μουσική επένδυση του έργου, εκτενή αποσπάσματα από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα και καλλιεργεί, προοδευτικά, ένα λεπτοφυές κινητικό κύκλωμα που διαπερνάει τα οχτώ σώματα, δημιουργώντας μια, σχεδόν, κυτταρική σύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, το κινούμενο σκηνικό set λειτουργεί καλειδοσκοπικά και προκαλεί, με τη σειρά του, μια ασύμπτωτη θέαση, υποβάλλοντας έτσι ένα χορευτικό μετέωρο μεταξύ ορατού και αοράτου, που σταδιακά μετατρέπει τον χώρο από δωμάτιο περισυλλογής του ατόμου, σε μια ανάμνηση ενός ακινητοποιημένου παρόντος.

Σημείωμα του χορογράφου:

Με αφορμή το (5)4’33’’: a continuous (im)mobility, θα έλεγα πως επιστρέφω σε βασικά στοιχεία του χορού όπως το άγγιγμα, η σωματική επαφή και η εγγύτητα. Επιστρέφω σε αυτά που, κοινωνιολογικά, μου επιτρέπουν να παραμείνω άνθρωπος και σε αυτά που ενδυναμώνουν την ενσώματη εμπειρία του εαυτού μας και του κόσμου. Κινησιολογικά, με ενδιέφερε να προσεγγίσω οτιδήποτε έρχεται σε αντιδιαστολή με μια “κοινωνία second hand”, που αναπνέει αποδεχόμενη πολλά στερητικά α-, όπως ανέραστη, ασώματη, άγονη, άτοπη. Η σωματικότητα που προτάσσει το έργο, τοποθετείται θα έλεγα ως απαραίτητη συνθήκη της ύπαρξης μας στον κόσμο. Είναι ο καλός αγωγός που μας ενώνει με τους άλλους, ο φύλακας άγγελος που στέκει σιωπηλά και εξασφαλίζει στην ύπαρξή, όχι απλά μια θέση στον κόσμο αλλά την παρουσία της μέσα σε έναν ορίζοντα σημασιών. Επέλεξα μια χορογραφική γλώσσα αργή, μακρόσυρτη, με έναν αναλλοίωτο ρυθμό που να εμπεριέχει έντονα την συνέχεια, να είναι ταυτόχρονα μνήμη και μετάβαση, ώστε να δημιουργεί μια στιγμή διάθλασης του χρόνου. Ένα “άλμα” ή μια κατάδυση στην αιωνιότητα του. Το έργο δεν λειτουργεί αυτοαναφορικά, αλλά αιματώνει μια επί τόπου «ζωντανή ακινησία», εν είδει ιερογλυφικής γραφής. Η τελευταία, αποτυπώνει τη σωματική και συναισθηματική διαθεσιμότητα των ερμηνευτών και φανερώνει ανθρώπους που, όντας λίγο πιο άδολοι από το συνηθισμένο, έχουν αποφασίσει να ζήσουν σε έναν κόσμο υπέρμετρα δόλιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Σπύρος Κουβαράς

Μουσική [αποσπάσματα]: W.A. Mozart – Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, K. 626

Χορευτές: Αναστασία Βαλσαμάκη, Δήμητρα Βλάχου, Αλέξανδρος Ζαρμακούπης, Κορίνα Κοτσίρη, Σπύρος Κουβαράς, Λουκιανή Παπαδάκη, Άγγελος Παπαδόπουλος, Alexandra Rogovska

Σκηνογραφία: Κυριακή Νασιούλα

Διαδραστικός Προγραμματισμός: Ελένη Ξυνογαλά

Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος

Βοηθός Χορογράφου: Θάνος Ραγκούσης

Βοηθός Σκηνογράφου: Νίκος Κομιώτης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χαρίκλεια Πετράκη

Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Φωτογραφίες και Βίντεο: Γιώργος Μπακάλης

Παραγωγή: Synthesis 748

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2020-2021 και δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του CND-Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού στο Παρίσι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπάγκειον

Πλατεία Ομόνοιας 18, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972501858

Τιμή εισιτηρίου: 12 €, γενική είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων εδώ

2, 3, 4 Δεκεμβρίου στις 21:00

5 Δεκεμβρίου στις 20:00

*** 4 Δεκεμβρίου στις 18:30 [μεικτή παράσταση]

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.