Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Eκτός Πανεπιστημίων έως 20.000 μαθητές με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνολικά 92.090 υποψήφιοι μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Eκτός Πανεπιστημίων έως 20.000 μαθητές με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις φετινές Πανελλήνιες, όπως όλα δείχνουν θα αφήσει εκτός Πανεπιστημίων πάνω από 20.000 μαθητές, τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να τους κάνει πελάτες των κολεγίων, τα οποία αφενός δεν έχουν βάση εισαγωγής και αφετέρου η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει ώστε να εξισώσει τα πτυχία τους με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ.

Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων ανακοινώθηκαν ήδη από την Παρασκευή ενώ με την ανακοίνωση των στατιστικών υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τους κόφτες της ΕΒΕ που θα αφήσουν εκτός τους μαθητές από τη διεκδίκηση μιας θέσης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Φαίνεται ότι όσοι μαθητές έχουν συγκεντρώσει πάνω από 9.000 μόρια πιθανότατα εισάγονται σε κάποια σχολή, όσοι κυμαίνονται μεταξύ 8.000-9.000 μόρια βρίσκονται στο όριο ενώ όσοι δεν έχουν πιάσει αυτό το όριο μένουν εκτός και δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν καν μηχανογραφικό.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 20.000 μαθητές θα μείνουν εκτός και ίσως οδηγηθούν στην ιδιωτική παιδεία, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Τα «κατώφλια» ανά επιστημονικό πεδίο

Σε ό,τι αφορά το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτό των Ανθρωπιστικών Σπουδών -στο οποίο περιλαμβάνονται σχολές όπως οι Νομικές, τα Παιδαγωγικά και η Ψυχολογία, που αποτελούν στόχο χιλιάδων υποψηφίων-, το μίνιμουμ που θα πρέπει να έχει γράψει κάποιος για να δηλώσει τις σχολές αυτές και να πιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 8,88%, όπως είπε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. «Όσοι είναι κάτω από αυτό το κατώφλι δεν θα μπορούν να κάνουν μηχανογραφικό» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «περισσότεροι από 23.000 μαθητές των ΓΕΛ θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων», πράγμα που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εξεταστικό «σφαγείο» της ΕΒΕ. Πάντως αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Αναφορικά με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, το ποσοστό που πρέπει να αγγίξουν οι υποψήφιοι είναι στο 9,4%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται άνοδος των βάσεων κυρίως στις πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Στο 3ο πεδίο, των Επιστημών Υγείας -στο οποίο αναμένεται απογείωση των βάσεων, ιδιαίτερα στις ιατρικές σχολές-, το κατώφλι κυμαίνεται στο 9,6%, σύμφωνα με τον Σ. Στρατηγάκη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι Ιατρικές είχαν κυμανθεί από 17.600 μόρια στα περιφερειακά πανεπιστήμια έως και 18.250 μόρια στην Αθήνα, οπότε φέτος η εκτόξευση των βάσεων θεωρείται δεδομένη.

Τέλος, σε ότι αφορά το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτό των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, το ποσοστό που πρέπει να φτάσουν οι μαθητές διαμορφώνεται σε 8,82%. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο αναμένεται αύξηση των βάσεων εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού αλλά και ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ΕΒΕ διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτο επιστημονικό πεδίο: 8,9

Δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο: 9,5

Τρίτο Επιστημονικό Πεδίο: 9,7

Τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο: 8,29

Συνολικά 92.090 υποψήφιοι (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων που θα διατεθούν στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άνοδος των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε Χημεία ήταν καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι.

Απογείωση των βάσεων θα δούμε και στις Οικονομικές Σχολές και Σχολές Πληροφορικής καθώς οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε Μαθηματικά, Πληροφορική και Οικονομία ήταν σε καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι.

Εκτός από την εφαρμογή της ΕΒΕ, ένας επιπλέον παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα για την πορεία των φετινών βάσεων είναι η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας ανά μάθημα.

Για πρώτη φορά δεν άνοιξε το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό
«Για πρώτη φορά στην ιστορία δεν έχει ανοίξει ακόμη το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό και τα παιδιά δεν μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ώστε να κάνουν προσχέδια» κατήγγειλε στην ΑΥΓΗ η διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού “Σπουδή” Έφη Ριζά. «Το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε απροετοίμαστο για ακόμα μία φορά».

Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των Ειδικών Μαθημάτων μέχρι την Παρασκευή, ώστε οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, στο οποίο θα μπορούν να δηλώσουν και δημόσια ΙΕΚ.

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.