Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2024

«Η Ώρα της Απόφασης»: Μια συζήτηση για την δίκη της Χρυσής Αυγής [ΒΙΝΤΕΟ]

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 αναμένεται να βγει η απόφαση του δικαστηρίου.
«Η Ώρα της Απόφασης»: Μια συζήτηση για την δίκη της Χρυσής Αυγής [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ΕλΕΔΑ διοργάνωσε χθες, 24 Σεπτέμβρη 2020 δημόσια εκδήλωση με τίτλο “Η ώρα της απόφασης” εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή στις 7 Οκτωβρίου. Άνθρωποι που συμμετείχαν στη δίκη με διαφορετικές ιδιότητες, μάρτυρες κατηγορίας, δικηγόροι πολιτικής αγωγής και μέλη του Παρατηρητηρίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής, συζήτησαν για την άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής, το ζήτημα της αντιμετώπισής της, τα 5,5 χρόνια της δικαστικής διαδικασίας και τη σημασία της απόφασης της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της ΕλΕΔΑ Γιάννης Ιωαννίδης επεσήμανε εισαγωγικά ότι η απόφασης της ιστορικής αυτής δίκης είναι κρίσιμη για το πολίτευμα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα. Ο αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ Βασίλης Παπαστεργίου σημείωσε τη σημασία που είχε το να έχει δημοσιότητα και δημοσιογραφική κάλυψη η συγκεκριμένη δίκη. Αν δεν υπήρχε αυτή η κάλυψη δεν θα μαθαίναμε ποτέ το πλήθος των επιθέσεων, το πρώτο καταστατικό της οργάνωσης και το περιεχόμενό του, τις αλληλοκατηγορίες των ηγετικών στελεχών και άλλα σημαντικά στοιχεία. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Golden Dawn Watch, μια πρωτοβουλία παρακολούθησής της δίκης που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, ήταν εκεί από την αρχή για να παρακολουθεί τη δικαστική διαδικασία.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ότι κατά την άποψή του η θεμελίωση ότι είναι εγκληματική οργάνωση προκύπτει από τον λόγο και την πράξη της Χρυσής Αυγής. Η επανάληψη των ναζιστικών τραγουδιών, το καταστατικό και άλλα στοιχεία θεμελιώνουν ότι προϋπήρξε του κόμματος μια οργάνωση που είχε όλα τα στοιχεία της εγκληματικής. δεν πρόκειται για πολιτικό κόμμα αλλά για μία οργάνωση που έχει στοιχεία. Σημείωσε ότι η τοποθέτησή του δεν είναι πολιτική αλλά καθαρά νομικά είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση ως εγκληματική.

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, η 7η Οκτώβρη θα είναι μία μέρα ορόσημο για το αντιφασιστικό κίνημα, για την ελληνική δικαιοσύνη και για την ελληνική κοινωνία. Πέρα από το καθαρά ποινικό σκέλος για κάθε έναν κατηγορούμενο, σε ένα ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο, θα σταλεί ένα μήνυμα, από το οποίο θα κριθεί και το μέλλον της χώρας, σε τι κοινωνία θα ζήσουμε. Θα κριθεί, εάν έχει γίνει επιτέλους αντιληπτό που οδηγεί ο ρατσισμός κατά των αλλοδαπών, η στοχοποίηση του αδύναμου και τι συνέπειες είχε και έχει για όλη την κοινωνία η απροθυμία που επέδειξε η Πολιτεία για την πάταξη του ρατσιστικού εγκλήματος τα προηγούμενα χρόνια και η συνειδητή υποβάθμιση αυτού.

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Σκαρμέας ανέφερε, ότι το μόνο φυσιολογικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής ποινικής δίκης είναι οι βαριές καταδίκες και των 68 κατηγορουμένων, από τον Ρουπακιά μέχρι τον Μιχαλολιάκο.

Ο συνήγορος του ΠΑΜΕ, Αντώνης Αντανασιώτης σημείωσε ότι από την αποδεικτική διαδικασία της δίκης προέκυψαν δύο βασικά και αλληλένδετα συμπεράσματα: Πρώτο, η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της και δεύτερο, ο ίδιος ο εγκληματικός χαρακτήρας της που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης. H αποτελεσματική πάλη κατά του φασισμού, συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό. Γιατί, όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Μπρέχτ, “ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί, παρά μονάχα ως καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, ως ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός”.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη, ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή υπήρξε μια εγκληματική οργάνωση μεταμφιεσμένη σε πολιτικό κόμμα. Η αναγνώριση αυτού του προφανούς γεγονότος είναι το ελάχιστο που αναμένουμε από την απόφαση του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η “κόκκινη γραμμή” της δημοκρατίας μας: η αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και η καταδίκη της ηγεσίας της για διεύθυνσή της. Φυσικά, με τη δίκη δεν τελειώνει ο αγώνας εναντίον της Άκρας Δεξιάς, και μάλιστα στην πιο επιθετική εκδοχή της, αυτήν του ναζισμού. Η απόφαση όμως είναι ένας κρίσιμος σταθμός του. Σε τελευταία ανάλυση, κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος.

Στη συνέχεια, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Golden Dawn Watch, μίλησε για το ρόλο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η συμμετοχή του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου της Αθήνας έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία. Η εκπροσώπηση τν μεταναστευτικών κοινοτήτων στην διαδικασία είναι μια ελάχιστη πράξη ευθύνης εκ μέρους της τότε δημοτικής αρχής.

Η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Golden Dawn Watch, με αφορμή τα λόγια της Μάγδας Φύσσα πριν μία βδομάδα στο Κερατσίνι, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας “όσοι βρεθήκαμε στο ρεύμα αυτής της ιστορίας δεν θα είμαστε ποτέ πια οι ίδιοι”, ανέφερε ότι δεν θα είμαστε οι ίδιοι, θα είμαστε καλύτεροι, πιο προετοιμασμένοι και πιο μάχιμοι, γιατί η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής μπορεί να μην είναι η δίκη που θα νικήσει το φασισμό αλλά είναι η δίκη που τοπογραφεί τα όρια της κοινωνίας απέναντι στο φασισμό. Είναι η δίκη που θα δώσει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή, ότι η κοινωνία δεν θα επιτρέψει ξανά σε κανέναν να εγκληματίσει και να δολοφονήσει τα παιδιά της.

Η παρατηρήτρια του Golden Dawn Watch, Στεύη Κίτσου, αναφερόμενη στη δουλειά του Παρατηρητηρίου υπογράμμισε ότι το ισχυρότερο κίνητρο για την αδιάλειπτη και λεπτομερή καταγραφή και τη δημοσιότητα αυτής της διαδικασίας ήταν η αποτύπωση των στιγμών στην ιστορική μνήμη. Ο στόχος δεν ήταν ποτέ να υποκαταστήσουμε τη δημοσιογραφική κάλυψη- αλλά μάλλον να πετύχουμε τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των όσων διαμείβονται στη δίκη και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη, ένα κοινό τόπο μνήμης και συλλογής υλικού για το πώς γιγαντώθηκε η δράση της ΧΑ όπως αυτή καταγράφηκε εξελικτικά μέσα στην αποδεικτική διαδικασία και πώς θα αποκτήσουμε τα απαραίτητα αντανακλαστικά ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τη φασιστική απειλή.

Ο Κωστής Παπαιωάννου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Golden Dawn Watch, στην τοποθέτησή του ανέλυσε γιατί η δίκη είναι κρίσιμη και αφορά την δημοκρατία. “Η ελληνική δικαιοσύνη έχει μια μοναδική ευκαιρία να σώσει την τιμή της, με δεδομένες και τις δικές της ευθύνες για την προηγηθείσα ατιμωρησία των μελών της ΧΑ για πολλά χρόνια. Το δημόσιο ενδιαφέρον για την απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι πολλοί πολίτες αγωνιούν και δε θα επιτρέψουν να επαναληφθεί το ανήκουστο: μια νεοναζιστική οργάνωση να μεταμφιεστεί σε κοινοβουλευτικό κόμμα και να απειλεί τη δημοκρατία.”

Η Ελένη Τάκου, πρώην βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας μίλησε για την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Δίκτυο Καταγραφής. Η συνεισφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη δίκη συνοψίζεται στην τεκμηρίωση του οργανωμένου χαρακτήρα των επιθέσεων που εκείνη την περίοδο λάμβαναν χώρα σε ένα κλίμα ατιμωρησίας: ότι, δηλαδή, δεν ήταν όλη η ρατσιστική βία της Χρυσής Αυγής, ωστόσο όλη η οργανωμένη ρατσιστική βία της περιόδου είχε ένα συγκεκριμένο modus operandi που προσιδίαζε στα τάγματα εφόδου της χρυσής Αυγής. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου, όχι μόνο για τη δικαίωση των θυμάτων, των οικογενειών και των υποστηρικτών τους, αλλά και για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι η ρατσιστική και φασιστική βία δεν είναι ανεκτή στη δημοκρατία μας.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αλλά δεν ήταν κάποτε καθόλου αυτονόητο. Χαρακτηριστικά ανέφερε “Σας γυρνάω πίσω, κι εγώ με τη σειρά μου, στη μακρά σκοτεινή περίοδο της ασυλίας που έχαιρε η ναζιστική οργάνωση από μερίδα της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Την εποχή που οι δίκες στελεχών της διεξάγονταν μέσα σε καθεστώς χρυσαυγίτικης τρομοκρατίας και που οι εγκληματικές τους πράξεις, αν και πραγματοποιούνταν με εντολή της ηγεσίας, αντιμετωπίζονταν ως δήθεν μεμονωμένα περιστατικά. Την εποχή που κάθε Ρουπακιάς δεν πίστευε ότι θα συλληφθεί επ’ αυτοφόρω και που ο Μιχαλολιάκος ήξερε ότι και αν ακόμα αυτό συμβεί, θα τον αποκηρύξει και θα γλιτώσει από τις ποινικές του ευθύνες και υπογράμμισε ότι η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση δεν έχει τεκμήριο αθωότητας. Το δικαστήριο θα κρίνει τι θα γίνει με τους κατηγορουμένους ως πρόσωπα, αλλά η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν έχει τεκμήριο αθωότητας”.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, ότι εμείς ευαισθητοποιούμε τους πολίτες σε μία σημαντική υπόθεση, και αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δεν ασκούμε εξουσία, είμαστε μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε στα λόγια του Περικλή Κοροβέση “η πιο επαναστατική ιδιότητα σήμερα είναι η ιδιότητα του πολίτη”. Την ιδιότητα του πολίτη προσπαθούμε να τιμήσουμε και ως πολίτες δραστηριοποιούμαστε, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία με όλους τους δυνατούς, θεσμικούς και μαχητικούς τρόπους.

Δείτε την συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.