Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Εντουαρντ Κόλστον: Ποιος ήταν ο άνδρας του οποίου το άγαλμα πέταξαν στην θάλασσα διαδηλωτές στο Μπρίστολ

Ο Έντουαρντ Κόλστον γίνεται σύμβολο του κινήματος Black Lives Matter του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς το άγαλμά του γκρεμίζεται στο Μπρίστολ.
Εντουαρντ Κόλστον: Ποιος ήταν ο άνδρας του οποίου το άγαλμα πέταξαν στην θάλασσα διαδηλωτές στο Μπρίστολ

Η ανατροπή του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ, μια πόλη στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας, από διαδηλωτές κατά του ρατσισμού χαροποίησε πολύ κόσμο, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ήταν ένας διαβόητος έμπορος σκλάβων.

Οι διαδηλωτές την Κυριακή έδεσαν σχοινιά στο χάλκινο άγαλμα των 5,5 μέτρωνπου στεκόταν στη λεωφόρο Colston από το 1895. Το άγαλμα είχε ανεγερθεί ως αναγνώρισει για τις φιλανθρωπικές πράξεις του Κόλστον. 

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές που έπειτα εμφανίζονταν να γονατίζουν στο λαιμό του αγάλματος για οκτώ λεπτά, υπενθυμίζοντας πώς ο άοπλος Μαύρος Τζορτζ Φλόιντ πέθανε στην αμερικανική πόλη της Μινεάπολης στις 25 Μαΐου στα χέρια ενός λευκού αστυνομικού.

Το άγαλμα του Κόλστον στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κοντινό λιμάνι του Μπρίστολ με θέα στη γέφυρα Περό, που πήρε το όνομά της από τον Περό Τζόουνς – έναν σκλαβωμένο άντρα που έζησε και πέθανε στην πόλη στα τέλη του 18ου αιώνα, αφού νωρίτερα “αγοράστηκε” από ιδιοκτήτες σκλάβων σε ηλικία των 12 ετών.

Η ιστορία του Κόλστον

Ο Έντουαρντ Κόλστον, ο οποίος γεννήθηκε το 1636 σε μια πλούσια εμπορική οικογένεια, είχε ενεργή συμμετοχή στη μοναδική επίσημη εταιρεία εμπορίας σκλάβων στην Αγγλίας εκείνη την εποχή, τη Royal African Company και το Μπρίστολ ήταν η έδρα της.

Η εταιρεία μετέφερε δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς στην άλλη μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού, κυρίως για να εργαστεί στις φυτείες ζάχαρης στην Καραϊβική και να καλλιεργήσει τα χωράφια καπνού που αναπτύσσονται στη νέα αποικία της Βιρτζίνια της Βόρειας Αμερικής. Κάθε σκλάβος είχε τα αρχικά της εταιρείας χαραγμένα στήθος του.

Το Μπρίστολ, ως διεθνές λιμάνι, βρισκόταν στο επίκεντρο του δουλεμπορίου και επωφελήθηκε εξαιρετικά οικονομικά από επενδυτές όπως ο Κόλστον, που αγόραζαν μερίδιο στο τριγωνικό ταξίδι σκλάβων μεταξύ Αγγλίας, Δυτικής Αφρικής και Καραϊβικής .

«Εάν είστε ένας από εκείνους που πιστεύουν ότι το γκρέμισμα του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον στη θάλασσα είναι κακό, πρέπει να μάθετε για τους 19.000 σκλάβους που πέθαναν, ενώ η εταιρεία του τους μετέφερε στην Καραϊβική».

Το χάλκινο άγαλμα, το οποίο ανεγέρθει το 1895, αποτέλεσε αντικείμενο για 11.000 αναφορές που ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Οι κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης κοινότητας με καταγωγή από την Καραϊβική, ντρέπονται για αυτό που αντιπροσωπεύει ο Κόλστον.

Ο Κόλστον υπήρξε ενέκαθεν διχαστική φιγούρα για το Μπρίστολ με πολλές προσπάθειες να έχουν γίνει για την μετονομασία του Colston Hall, του μεγαλύτερου μουσικού χώρου στην πόλη, σε μια προσπάθεια «αποαποικίωσής» της. 

Ο Κόλστον έδωσε πολλά χρήματα σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και αυτό εξηγείγιατί το όνομά του έχει δοθεί σε τόσα πολλά δημόσια κτίρια στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και οικονομικών ιδρυμάτων.


«Όσοι λένε: Οι αρχές πρέπει να κατεβάσουν τα αγάλματα μετά από συζήτηση. Ναί. Αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το Μπρίστολ συζητάει για τον Κόλστον εδώ και χρόνια και η συζήτηση δεν οδήγησε πουθενά. Το 2018, συμφωνήθηκε ότι το άγαλμα θα φέρει μια πινακίδα σημειώνοντας τη συμμετοχή του στο εμπόριο σκλάβων. ΑΛΛΑ…»

Η Βρετανία κατάργησε επίσημα το εμπόριο σκλάβων το 1807 με νόμο του Κοινοβουλίου, αλλά η ίδια η δουλεία απαγορεύτηκε επίσημα στα βρετανικά εδάφη μόλις το 1834.

Συνολικά, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Αφρικανοί εκτιμάται ότι έχουν εξαχθεί στον Νέο Κόσμο, από τους οποίους περίπου δύο εκατομμύρια πιστεύεται ότι πέθαναν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.