Ιράν: Ο δολοφονημένος Ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί ανάγεται σε εικόνα αντίστασης απέναντι στην Αμερική
Από τη Γάζα έως την Υεμένη πλήθη συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο φόνος του οποίου την προηγούμενη εβδομάδα ενδέχεται να τον αναγάγει σε εικόνα της «αντίστασης» απέναντι στους Αμερικάνους.
Επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις του Ιράν στο εξωτερικό, ο Σουλεϊμανί δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο επιρροής στη Μέση Ανατολή αποτελούμενο από σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά και σουνίτες συμμάχους μεταξύ των Παλαιστίνιων στη Γάζα.
Ακόμη και πριν τον φόνο του ο 62χρονος στρατηγός είχε χαρακτηριστεί «εν ζωή μάρτυρας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «τέρας».
«Όλος ο κόσμος ανέμενε ότι θα δολοφονηθεί κάποια στιγμή», δήλωσε η Έλι Γκερανμάγιε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Όμως ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη θα προκαλέσει αυτού του είδους την αντίδραση, την κινητοποίηση και τη δέσμευση σε όλη τη Μέση Ανατολή», εκτίμησε.
Ο φόνος ενός ανώτερου αξιωματικού του στρατού σε αμερικανική επιδρομή προκάλεσε σοκ στους Ιρανούς πέρα από τις πολιτικές τους διαφωνίες.
Τη Δευτέρα οι δρόμοι της Τεχεράνης ήταν γεμάτοι από ένα πλήθος οργισμένο και συγκινημένο. Την επομένη 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη διάρκεια τελετής προς τιμή του Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του Κερμάν.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι υποστηρικτές του έχουν αναρτήσει εικόνες του εκλιπόντα στρατηγού που τον δείχνουν να φτάνει στον παράδεισο όπου τον υποδέχεται ο Ιμάμης Χουσέιν, μια ιερή προσωπικότητα των σιιτών που επίσης πέθανε ως «μάρτυρας».
Ο διαβόητος ιρανικός «άξονας της αντίστασης» που επεκτείνεται από τον Ευφράτη έως τη Μεσόγειο «θα συσπειρωθεί για να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στον τελικό του στόχο που είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε η Γκερανμάγε.
Διαδηλώσεις σε Υεμένη και Λίβανο
Στην Υεμένη οι σιίτες αντάρτες Χούτι οργάνωσαν τη Δευτέρα διαδήλωση για να καταγγείλουν τον φόνο του Σουλεϊμανί. «Το αίμα του μάρτυρα δεν είναι ούτε ιρανικό ούτε ιρακινό (…) ανήκει σε όλη τη μουσουλμανική κοινότητα και στους ελεύθερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε αξιωματούχος των Χούτι από τη Σανάα.
Κινητοποιήσεις προς τιμή του Ιρανού στρατηγού προσέλκυσαν χιλιάδες ανθρώπους στον Λίβανο όπου πορτρέτα του Σουλεϊμανί ήταν τοποθετημένα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο και σε πολλά προπύργια της Χεζμπολάχ.
Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού γυναίκες ντυμένες στα μαύρα που επέστρεφαν από τη Νατζάφ, ιερή πόλη των σιιτών στο νότιο Ιράκ, κρατούσαν φωτογραφίες του Σουλεϊμανί και φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική».
«Ο Σουλεϊμανί ήταν ο πιο σημαντικός στρατιωτικός διοικητής του άξονα της αντίστασης και αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή», δήλωσε ο 22χρονος Λιβανέζος Λόκμαν.
«Τρομοκράτης»
Η αναγωγή του Σουλεϊμανί σε «μάρτυρα» και μεγάλο στρατάρχη «μοιάζει χρήσιμη (για το Ιράν) όμως δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει», εκτίμησε η Σανάμ Βακίλ ειδική σε θέματα Κόλπου στο Chatham House.
«Ανάλογο με το πού ζει κανείς και την άποψή του για τον κόσμο βλέπει τον Σουλεϊμανί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι κάποιοι τον θεωρούν «τρομοκράτη υπεύθυνο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Στο Χαλέπι της Συρίας εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Τρίτη για να καταδικάσουν τον φόνο του, κρατώντας φωτογραφίες του Σουλεϊμανί και όσων σκοτώθηκαν στην ίδια επιδρομή, ενώ έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
«Είμαστε όλοι ο Κασέμ Σουλεϊμανί», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
Όμως η συριακή αντιπολίτευση και οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Χαλεπιού κατηγορούν τον Σουλεϊμανί ότι ευθύνεται για τη σκληρή πολιορκία της πόλης τους και τη στρατιωτική εκστρατεία που ακολούθησε από την οποία σκοτώθηκαν και εκτοπίστηκαν χιλιάδες κάτοικοι .
Στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, γιορτάστηκε η δολοφονία του.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)