Δίκη Χρυσής Αυγής-Χρύσα Παπαδοπούλου: Ο Παύλος Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για το τίποτα
Στην αρχή της αγόρευσής της η Χρύσα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην πρώτη μέρα της δίκης, όταν δύο από τους φίλους του Παύλου, μάρτυρες κατηγορητηρίου, δέχτηκαν επίθεση έξω από το δικαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού από χρυσαυγίτες. «Ομως, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου δεν φοβήθηκαν, έσπασαν το απόστημα του απολύτως δικαιολογημένου φόβου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ο Παύλος Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για το τίποτα», τόνισε η δικηγόρος και εξήγησε ότι το θύμα, αν και δεν ανήκε σε πολιτικό χώρο, ήταν πολιτικοποιημένο και αυτό φαινόταν μέσα από τα τραγούδια του.
«Με ένα κομμάτι χαρτί και μελάνι αντιμετώπιζε ο Φύσσας τους φασίστες, δεν σηκωνόταν στις 11 το βράδυ να πάει να μαχαιρώσει φασίστες, δεν υπάκουε στις εντολές κανενός πυρηνάρχη», συνέχισε η Χρύσα Παπαδοπούλου και αναφέρθηκε σε δύο ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης:
«Δεν είναι αληθές ότι πριν από τη δολοφονία ο Ρουπακιάς δεν μίλησε με τους Πατέλη και Καζαντζόγλου. Αυτό το ισχυρίστηκε ο Ρουπακιάς στην απολογία του αλλά υπάρχει κλήση από τον Ρουπακιά στον υπεύθυνο ασφαλείας Καζαντζόγλου στις 23:36 για δεκατρία δευτερόλεπτα. Ηξερε, δηλαδή, ο Ρουπακιάς γιατί πήγαινε στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια να συναντήσει τους άλλους (…) Δεν είναι αληθές ότι οι χρυσαυγίτες δεν ήταν οπλισμένοι έξω από το Κοράλλι, όπως φαίνεται από το σήμα που διαβιβάζει ο αστυνομικός Τσολακίδης: “Κέντρο, υπάρχουν σιδηρομπουνιές και ρόπαλα”. Αυτό έχουν καταθέσει και οι φίλοι του Παύλου».
Αφού περιέγραψε αναλυτικά τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας, η δικηγόρος ανακεφαλαίωσε λέγοντας: πρώτα είχαμε εντοπισμό του στόχου από τους χρυσαυγίτες στην καφετέρια «Κοράλλι», στη συνέχεια τα μέλη της Νίκαιας ενημερώνουν την ομάδα ασφαλείας και τον πυρηνάρχη, ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πυρηνάρχη Πατέλη με τον περιφερειάρχη Λαγό και το μήνυμα του Πατέλη με το οποίο συγκροτήθηκε το τάγμα εφόδου και οργανωμένα μετέβη στο Κερατσίνι, όπου σημειώθηκε η οργανωμένη επίθεση. «Το μόνο που πήγε στραβά για τη Χρυσή Αυγή ήταν η επιτόπια σύλληψη του δράστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το αν ο Παύλος ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή, η Χρύσα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «τα στοιχεία της στοχοποίησης του Φύσσα θα πρέπει να αναζητηθούν στα μέλη της οργάνωσης» και περιέγραψε τις τουλάχιστον έξι επικοινωνίες μεταξύ χρυσαυγιτών που αποδεικνύουν ότι ήξεραν ποιος είναι ο Παύλος (π.χ. «το ψάχναμε τόσο καιρό το μπαστάρδι»). Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάθεση του πρώην γραμματέα στην Τοπική Οργάνωση Νοτίων Προαστίων της Χρυσής Αυγής, Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είπε ότι «ο Φύσσας σίγουρα ήταν στοχοποιημένος γιατί ήταν αριστερός», πρόσθεσε η δικηγόρος και συνέχισε λέγοντας ότι η στοχοποίηση του θύματος αποδεικνύεται και από τα πραγματικά περιστατικά της δολοφονίας.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο διπλός δόλος των άμεσων συνεργών το βράδυ της δολοφονίας προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι χρυσαυγίτες από τη στιγμή που βρίσκονταν έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» μέχρι την ώρα που διαλύθηκαν, μετά το μαχαίρωμα του Παύλου. «Οταν η παρέα του Φύσσα βγήκε από την καφετέρια, αντίκρισε αρχικά τρεις χρυσαυγίτες και σταδιακά η δύναμή τους αυξανόταν. Αν το κίνητρο ήταν προσωπικό, αν ήθελαν να τον πλακώσουν στο ξύλο, θα το έκαναν και θα έφευγαν. Αλλά περίμεναν το τάγμα για να ξεκινήσει η επίθεση. Βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα σχέδιο αποδυνάμωσης του Παύλου, του επιτίθενται διάφοροι σταδιακά και όταν φτάνει ο Ρουπακιάς, οι τρεις χρυσαυγίτες που έχουν κάνει κλοιό γύρω από τον Φύσσα, ανοίγουν για να τον μαχαιρώσει. Και μόνο αφότου τον μαχαίρωσε ο ρουπακιάς, διαλύθηκαν. Όχι, όπως λένε, επειδή είδαν την αστυνομία, η οποία ήταν εκεί από την αρχή της επίθεσης».
Ποιο το όφελος για τη Χρυσή Αυγή από τη δολοφονία; ήταν το ερώτημα που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης και στο οποίο η δικηγόρος απάντησε: «Για τον ίδιο λόγο που είχαν τελεστεί, στο πλαίσιο της οργάνωσης, οι επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στο στέκι Αντίπνοια, όπου από τύχη δεν είχαμε νεκρό». Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, «η Χρυσή Αυγή ήθελε να είναι ενημερωμένα να θύματά της για το ποιος τους χτύπησε, αντιλαμβάνεται τη βία ως κάτι που την ωφελεί. Ο Αποστόλου, ο στρατολόγος του Ρουπακιά, λέει ότι “ο Ρουπακιάς έκανε κάτι καλό για το κόμμα”. Η στρατηγική της οργάνωσης βασίζεται στη στρατηγική της κατάκτησης περιοχών μέσω της βίας. Τότε ναι, τότε θέλεις να διαφημίζεται η εγκληματική σου δράση».
«Κυρία πρόεδρε, εάν ο Ρουπακιάς δεν είχε συλληφθεί επιτόπου, δε θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα για τη Χρυσή Αυγή. Εάν όλα είχαν κυλήσει όπως στις προηγούμενες επιθέσεις και οι δράστες διέφευγαν, ποιος αυτόπτης μάρτυρας θα τολμούσε ξανά, όχι να καταθέσει ως μάρτυρας σε βάρος των χρυσαυγιτών, αλλά να μιλήσει ανοιχτά εναντίον της Χρυσής Αυγής; Κανείς. Κουμάντο στο Κερατσίνι θα έκανε ο χρυσαυγίτης, αυτό θα ήταν το όφελος της Xρυσής Αυγής, θα είχε περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι όποιος αντιστέκεται στη Χρυσή Αυγή εξολοθρεύεται, εδραιώνοντας από τη μία την κυριαρχία της στον δρόμο και από την άλλη την επιρροή της στο πολιτικό σύστημα. Μόνο που εκείνο το βράδυ μια σειρά γεγονότων και συνθηκών κατέληξε στην πρωτοφανή επιτόπια σύλληψη του χρυσαυγίτη δράστη και στο ξετύλιγμα του νήματος της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής», εξήγησε η Χρύσα Παπαδοπούλου.
Τέσσερα είναι τα καθοριστικά γεγονότα που, σύμφωνα με τη δικηγόρο, οδήγησαν στη σύλληψη του Ρουπακιά και έτσι μπόρεσε να ταυτοποιηθεί ο δράστης και να καταρριφθεί η αρχική εκδοχή ότι «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο»:
- το τηλεφώνημα στο 100 από άγνωστο άτομο, που κατάλαβε ότι θα γινόταν επίθεση
- το ότι ο Παύλος Φύσσας στάθηκε όρθιος και υπέδειξε τον δολοφόνο του
- το ότι ο αστυνομικός Δηλιγιάννης δεν έμεινε πίσω, όπως οι υπόλοιποι των ομάδων ΔΙΑΣ, αλλά ήταν εκεί όταν ο Παύλος υπεδείκνυε τον δολοφόνο του
- ότι περιπολικό έκλεισε το αμάξι του Ρουπακιά, αποκλείοντας τη διαφυγή του
Στη συνέχεια της αγόρευσής της η Χρύσα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους για τη δολοφονία, «οι οποίοι ήταν όλοι παρόντες κατά τη διάρκεια της επίθεσης», και αποδόμησε τους ισχυρισμούς που επικαλέστηκαν κατά τις απολογίες τους.
«Η ανάκληση των απολογιών των κατηγορουμένων στους ανακριτές και η όψιμη προσχώρησή τους στην υπερασπιστική γραμμή της ηγεσίας δείχνει την ομερτά που υπάρχει στη Χρυσή Αυγή», επισήμανε επίσης.
* Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, στο Εφετείο Αθηνών, με την ολοκλήρωση της αγόρευσης της Χρύσας Παπαδοπούλου. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών.