Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Τι προκάλεσε τον μεγάλο αριθμό κεραυνών στη Δυτική Ελλάδα;

Μεγάλος αριθμός κεραυνών εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.
Τι προκάλεσε τον μεγάλο αριθμό κεραυνών στη Δυτική Ελλάδα;

Στον συνδυασμό της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας, με την εμφάνιση αυλώνων χαμηλών πιέσεων στην ατμόσφαιρα, οφείλεται η εκδήλωση μεγάλου αριθμού κεραυνών την περασμένη εβδομάδα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, το Ιόνιο πέλαγος είναι μία από τις δύο περιοχές της Μεσογείου όπου εκδηλώνονται εντονότερα τα φαινόμενα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και εξηγώντας το φαινόμενο της εκδήλωσης των χιλιάδων κεραυνών σημειώνει:

«Κατά την χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο, έως και τον Ιανουάριο, αναπτύσσονται έντονες καταιγίδες στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας και της εμφάνισης αυλώνων χαμηλών πιέσεων στην ατμόσφαιρα. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά την ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως ασταθή, με αποτέλεσμα τις έντονες κατακόρυφες κινήσεις υγρού ατμοσφαιρικού αέρα, από την επιφάνεια προς την ανώτερη τροπόσφαιρα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις καταιγίδες και την ηλεκτρική δραστηριότητα».

Όσον αφορά στην εκδήλωση ανεμοστρόβιλων στην Αμαλιάδα και στην Καλαμάτα και υδροστρόβιλου στον Αμβρακικό κόλπο, ο Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι περιοχές στις οποίες εκδηλώνονται εντονότερα τα φαινόμενα που αναφέραμε παραπάνω, είναι οι Βαλεαρίδες νήσοι στη δυτική Μεσόγειο και το Ιόνιο πέλαγος στην ανατολική.»

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα, γιατί τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές του Ιονίου, παρατηρεί ότι, «αυτό οφείλεται στις τροχιές των καταιγίδων, αλλά και στη μορφολογία του εδάφους.»

Στο μεταξύ, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν τόσο την περασμένη Τρίτη, όσο και στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι αστάθειες εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς και στη μετάβαση από την άνοιξη προς το καλοκαίρι, κυρίως στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.»

«Αυτό», όπως προσθέτει, «δεν αποκλείει την εμφάνισή τους και το καλοκαίρι, αν στην ανώτερη τροπόσφαιρα η θερμοκρασία μειωθεί, για οποιοδήποτε λόγο, ξαφνικά.»

Όσον αφορά στο αν εκτιμά ότι στο μέλλον μπορεί να αυξηθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο καθηγητής τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ρυθμό αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.»

Όμως», όπως σημειώνει, «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, οι οποίες θα επιβεβαίωναν μία τέτοια εξέλιξη.»

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.