Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Ο ρόλος του αγρότη στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφής (GAS) που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο ρόλος του αγρότη στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφής (GAS) που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συναντήσαμε μία εκ των συν-ιδρυτριών της πρωτοβουλίας, την κυρία Carla Tanas, και κουβεντιάσαμε για το ρόλο της τεχνολογίας στη γεωργία αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μετασχηματίσει ουσιαστικά την αγροτικής της παραγωγή.

Γιατί διαλέξατε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να γίνει το GAS;

Κάθε χρόνο, το Συνέδριο ταξιδεύει σε ένα καινούργιο προορισμό για να αυξήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ αγροτών, επιχειρηματιών, επενδυτών, του ιδιωτικού τομέα γενικότερα, της κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερόμενων. Από την Κολομβία το 2016, τη Νότια Αφρική το 2017 και την Τουρκία το 2018, τώρα μεταφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη για να κινητοποιήσουμε τον παραδοσιακό κλάδο της αγροδιατροφής σε έναν καινοτόμο χώρο για την αναζωογόνηση της γεωργίας ως βασικό πυλώνα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

Γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το GAS και ποιες είναι οι προσδοκίες από την εκδήλωση;

Το GAS συγκεντρώνει μια διεθνή κοινότητα με κορυφαίους φορείς καινοτομίας στον κλάδο των γεωργικών προϊόντων διατροφής, οι οποίοι μετασχηματίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από όλο τον κόσμο. Ο κόσμος καταναλώνει με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό αυξάνοντας τη διασύνδεση των οικονομιών μας, και καθώς τα διάφορα στάδια παραγωγής της τροφής που τρώμε και των ενδυμάτων που φορούμε συμβαίνουν σε διάφορες χώρες του κόσμου, αυτός ο παγκόσμιος διάλογος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά της γνώσης στο ελληνικό γεωργικό οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί βασικό μοχλό της ιστορικής οικονομίας.

Μεταξύ των ομιλητών, υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι καινοτόμοι επιχειρηματίες που πρόκειται να μιλήσουν για ενδιαφέροντα θέματα, όπως η εφαρμογή της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης στη γεωργία και στα συστήματα αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, ποια είναι η συνάφεια με την ελληνική αγροτική οικονομία; Δεν νομίζετε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να λάβουμε σοβαρά μέτρα για την προστασία της γης μας, όπως το κλείσιμο όλων των παράνομων γεωτρήσεων και στη συνέχεια να συζητήσουμε για την έξυπνη γεωργία;

Μεγάλο μέρος του διαλόγου γύρω από την Αγροτική Ακρίβεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική, το Blockchain, τα μεγάλα δεδομένα και ούτω καθεξής αποτελούν χρήσιμες λύσεις για την αποτελεσματική μετατροπή της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Αυτές οι τεχνολογικές λύσεις παρέχουν διαφάνεια, δεδομένα και διορατικότητα σε βιώσιμους τρόπους κατανόησης των εναλλακτικών επιχειρηματικών λύσεων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις εκτάσεις μας. Συχνά μου θυμίζει το παράδειγμα της Υπο-Σαχάριας Αφρικής όπου από τη μια μέρα στην άλλη μετέβη από μια κατάσταση μηδαμινής συνδεσιμότητας στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το άλμα έχει προσφέρει στην ήπειρο πολλές νέες ευκαιρίες.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την αγροτική start up σκηνή στην Ελλάδα; Παρόλο που είμαστε μια αγροτική χώρα, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για άλλους τομείς των επιχειρήσεων παρά για τη βελτίωση της εθνικής γεωργίας. Συμφωνείτε;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γεωργική σκηνή δεν πρέπει να απομονωθεί από άλλους τομείς. Ωστόσο, για να μετασχηματίσουμε πραγματικά τα τρόφιμα και τη διατροφή σύμφωνα με τις νέες καταναλωτικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών αλλαγών, των εξατομικευμένων διαιτολογίων, της ανιχνευσιμότητας και της τοπικής συνάφειας, πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε το γεωργικό μας περιβάλλον.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει την αγροτική start up σκηνή να αναπτυχθεί; Έχουμε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα;

Αυτό που χρειάζεται να μετασχηματιστεί είναι η νοοτροπία μας. Στις 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις, 3 θα είναι επιτυχημένες, ωστόσο είναι έργο των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων φορέων των 100 νεοσύστατων επιχειρήσεων να διασφαλίσουν την κλιμακωτή επιτυχία των 3, γεγονός που με τη σειρά του θα δημιουργήσει ένα θετικό φαινόμενο ντόμινο.

Η Ελλάδα είναι η είσοδος σε τρεις ηπείρους με κορυφαία ναυτιλιακή βιομηχανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καινοτόμες λύσεις για τις γεωργικές αγορές δεν θα πρέπει να κλιμακωθούν. H Centaur Analytics, επιτρέπει στους αγρότες και τους μεταπωλητές να αυξήσουν το δυναμικό των κερδών τους κατά 5-20%. Οι αισθητήρες της είναι βυθισμένοι σε χύμα καλλιέργειες, όπου μεταδίδουν δεδομένα από σιλό, ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και δεξαμενόπλοια έως και 2 χρόνια σε μία μόνο μπαταρία. Αυτοί οι αισθητήρες επιτρέπουν όχι μόνο την απομακρυσμένη παρακολούθηση των επεξεργασιών υποκαπνισμού, αλλά και την ανίχνευση συνθηκών που οδηγούν σε σήψη και μόλυνση, όπως διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και υπερβολική υγρασία. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα μιας ελληνικής λύσης έτοιμης για την παγκόσμια αγορά.

Ποια είναι τα μέτρα που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ώστε να προχωρήσει σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης;

Πιστεύω ότι είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά το πιο σημαντικό, είναι να μεταμορφώσoυμε τη νοοτροπία των αγροτών (να απομακρυνθούν από τις επιδοτήσεις) και να ξεκινήσουν ένα αγροτικό ταξίδι όπου θα αναζητούν λύσεις στις δικές τους γεωργικές εκμεταλλεύσεις ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε νέες αγορές.

Τελικώς, ποιος είναι ο ρόλος του νέου αγρότη στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; Υπάρχει όντως η απειλή ο αγρότης να χάσει την επαφή του με τη γη και τη φύση;

Αυτή είναι μία πολύπλευρη συζήτηση, η οποία θα έχει ένα πολύ ενδιαφέρον ντιμπέιτ την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να μάθετε από τους ειδικούς που θα μοιραστούν με το κοινό αληθινές περιπτώσεις και δεδομένα.

Info:

“Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS) θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο «6» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://facagro.com/gas/

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.