Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Το «δεινοθήριο της Λέσβου» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι

Πρόκειται για ακριβές αντίγραφο ενός μεγάλου προβοσκιδωτού ζώου σε φυσικές διαστάσεις το οποίο διαθέτει ηχητικά εφέ και κίνηση. Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας.
Το «δεινοθήριο της Λέσβου» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι

Το «δεινοθήριο της Λέσβου», το πρόπλασμα του Δεινοθειρίου που έζησε στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια υποδέχεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Πρόκειται για το ακριβές αλλά τεχνητό αντίγραφο ενός μεγάλου προβοσκιδωτού ζώου σε φυσικές διαστάσεις το οποίο διαθέτει ηχητικά εφέ και κίνηση και κατασκευάσθηκε με βάση τα στοιχεία από τα οστά και την οδοντοστοιχία του ζώου του αποκαλύφθηκαν πριν από 20 χρόνια στην περιοχή του Γαβαθά της Λέσβου. Το έκθεμα εντάσσεται στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου μαζί με τα πολλά νέα ευρήματα των ανασκαφών που εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης μετατρέποντάς την σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και στα οικοσυστήματα της Αιγηίδας, της ενιαίας ξηράς που υπήρχε πριν από εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του Αιγαίου!

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο.

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου Γαβαθάς. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα μασητικά δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε προδεινοθήριο. Το προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 με 19 εκατομμύρια χρόνια.

«Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,

2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,

3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και

4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας-Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.