Υποχωρεί ο Μακρόν μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χτες, Κυριακή, από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων την επομένη των επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».
Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο «συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο», σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης «ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα».
Ο Μακρόν «χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το Ελιζέ, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά για την υπέρμετρη αστυνομική βία που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες διαδηλωτές.
Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν σήμερα, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των ‘κίτρινων γιλέκων’ που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα κίτρινα γιλέκα διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν». Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Παράλληλα, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε σήμερα ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα» των 372 διαδηλωτών που τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στο Παρίσι θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Θα υπάρξει αυστηρή ποινική απάντηση» πρόσθεσε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, αναφέροντας ότι 372 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 378 άτομα κρατούνταν.
Τα πρόσωπα αυτά θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, «τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο, στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εϊτζ που βρισκόταν δίπλα της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ποια είναι τα «κίτρινα γιλέκα»
Το κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας, αλλά και αναγνώρισης.
Καθώς πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοέμβρη και φούντωσε χωρίς να έχει αναδείξει μέχρι στιγμής έναν αρχηγό αλλά και δεν καθοδηγείται ούτε από τα κόμματα ούτε από τα συνδικάτα, το κίτρινο γιλέκο είναι το βασικό στοιχείο αναγνώρισης.
Το σύνθημα έχει ήδη δοθεί, όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίας έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα. Πολλοί είναι περήφανοι για τα φυλλάδια που έχουν τυπώσει με δική τους πρωτοβουλία συμμετέχοντας οικονομικά, θεωρώντας ότι έτσι αποφεύγουν την όποια χειραγώγηση από κόμματα ή συνδικάτα.
(Πηγή)