Η Unicef Ελλάδος στο πλευρό των παιδιών της Μάνδρας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των αναγκών των παιδιών της περιοχής της Μάνδρας από την Unicef Ελλάδος, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατόν, στο σχολείο, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του οργανισμού, Σοφία Τζιτζίκου, με αφορμή την απονομή των φετινών βραβείων.
«Μέλημά μας, να παρέχουμε στήριξη ως προς τις υποδομές, βιβλία, τετράδια, σακίδια, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να βιώσουν συνθήκες κανονικότητας, να πάνε σχολείο» ανέφερε.
Τα φετινά βραβεία της Unicef είχαν ιδιαίτερο χρώμα, καθώς τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν τρεις εθελόντριες, μαθήτριες λυκείου, η Μαρία, η Μυρτώ και η Σαφά.
«Περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία τα βραβεία, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών» είπε η Μαρία, ενώ η Σαφά, από το Σουδάν, αλλά γεννημένη στην Ελλάδα, τόνισε ότι τα παιδιά αποδεικνύουν ότι «η μεγαλύτερη επικοινωνία είναι αυτή της αγάπης».
Όσον αφορά τα παιδιά παγκοσμίως, τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν ότι έχουν βελτιωθεί παγκοσμίως οι συνθήκες διαβίωσης, αφού σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 και την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχουν μειωθεί στο μισό οι θάνατοι και κατά περισσότερο από 40% τα ποσοστά καχεξίας μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών.
Ωστόσο, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν παγκοσμίως είναι πολλές ακόμα, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Unicef, πάνω από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ακραία φτώχεια και 264 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου.
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Unicef απένειμε τα ετήσια βραβεία της σε προσωπικότητες και φορείς που συνέβαλαν σημαντικά με τη δράση τους στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς επίσης και τα βραβεία σε σχολεία και μαθητές που συμμετείχαν και ξεχώρισαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» που πραγματοποιείται με τη στήριξη και συνεργασία του υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, φέτος το «Βραβείο Λάμπρος Κανελλόπουλος» απονεμήθηκε στους «Γιατρούς του Κόσμου» και τον πρόεδρό τους, Νικήτα Κανάκη, για την πολύχρονη συμβολή της οργάνωσης και του ίδιου στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. «Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν την ανάγκη, να πάνε ένα βήμα μπροστά» είπε συγκινημένος ο κ. Κανάκης.
Το βραβείο απονεμήθηκε και στη δημοσιογράφο, Έλενα Κατρίτση, για την ανάδειξη, με ιδιαίτερη ευαισθησία, των προβλημάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο, μέσα από την εκπομπή της, «Προσωπικά» στην ΕΡΤ.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, γιατί θα το φτιάξουν εκείνα. Αλλά θα πρέπει να το φτιάξουν μαζί με όλα τα παιδιά του κόσμου» ανέφερε.
Το ειδικό βραβείο «Νίκος Αναλυτής» απονεμήθηκε στο 12ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης (τάξη υποδοχής παιδιών προσφύγων) και το 33ο δημοτικό σχολείο Βόλου (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων).
Επίσης, βραβεύθηκαν το 9ο νηπιαγωγείο Νέου Ηρακλείου, το 13ο νηπιαγωγείο Βύρωνα, το ιδιωτικό νηπιαγωγείο «Χριστοπούλου Ελένη-Ειρήνη» του Ρίου Πατρών, το δημοτικό σχολείο Συκουρίου Λάρισας, το δημοτικό σχολείο Βαθυλάκκου Κοζάνης, το 1ο δημοτικό Αγ. Αθανασίου Δράμας (κατηγορία αφισών), το ελληνικό δημοτικό του Βούπερταλ της Γερμανίας, το 11ο δημοτικό Αμαρουσίου, το δημοτικό σχολείο Πετροκεφαλίου Κρήτης (κατηγορία παραμυθιών), τα εκπαιδευτήρια «Ιόνιος Σχολή» (κατηγορία βιβλίων), το 3ο δημοτικό Γρεβενών και τα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» (κατηγορία εφημερίδων).
Τα βραβευμένα έργα, μαζί με όλα τα έργα των παιδιών, θα εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5 & Σταδίου) από σήμερα, μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου. Ώρες επισκέψεων: καθημερινά και το Σάββατο 10:00-13:00 και 17:00-21:00, την Κυριακή κλειστά και την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 10:00-13:00.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)