Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Aνακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή

Το εύρημα εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 1.500 χρόνων.
Aνακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή

Μία σπάνια ανακάλυψη ενός αρχαίου λειψάνου και ενός ιστορικού ντοκουμέντου έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην Παλιά Πόλη Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πάτωμα ηλικίας 1.500 χρόνων πάνω στο οποίο υπάρχει μία ελληνική επιγραφή. Η ανακάλυψη είδε το φως στη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων τηλεπικοινωνίας.

Η επιγραφή αναφέρει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό του 6ου αιώνα, καθώς και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας η οποία ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα Ιουστινιάνια κτίρια που υπάρχουν στην πόλη.

Το μωσαϊκό εκτίθεται στο εργαστήριο ψηφιδωτών της αρχής Ισραηλινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Αρχαιολογίας “Rockefeller” στην Ανατολική Ιερουσαλήμ., 23 Αυγούστου 2017. Φωτογραφία από EPA/JIM HOLLANDER.

Η πλήρης επιγραφή αναφέρει: «Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο θεοσεβής ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέγειραν το κτήριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) τοποθετήθηκε κατά την 14η ένδειξη».

Η ένδειξη είναι μια αρχαία μέθοδος μέτρησης ετών που χρησιμοποιήθηκε για φορολογικούς σκοπούς. Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι σύμφωνα με την επιγραφή το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω από τα έτη 550/551 μ.Χ.

Ο Ιουστινιανός ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βυζαντινής εποχής. Το 543 μ.Χ. ίδρυσε την Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ – μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη μεγαλύτερη στην Ιερουσαλήμ την εποχή εκείνη.

O Skulk Freireich, ένας συντηρητής της αρχής Ισραηλινών Αρχαιοτήτων, δείχνει το όνομα του Ιουστινιανού, γραμμένο στα ελληνικά, που είναι μέρος της επιγραφής του μωσαϊκού που εκτίθεται στο εργαστήριο ψηφιδωτών της αρχής Ισραηλινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Αρχαιολογίας “Rockefeller” στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 23 Αυγούστου 2017. Φωτογραφία από EPA/JIM HOLLANDER.

«Το γεγονός ότι η επιγραφή διατηρήθηκε τόσους αιώνες αποτελεί ένα αρχαιολογικό θαύμα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκέλμαν διευθυντής των ανασκαφών της Αρχής των Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.

«Κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται να βρει στις ανασκαφές μία επιγραφή, ειδικά μία τόσο καλά διατηρημένη και σχεδόν εντελώς άθικτη».

Ο Skulk Freireich, συντηρητής της αρχής Ισραηλινών Αρχαιοτήτων, ρίχνει νερό στο μωσαϊκό του οποίου βοήθησε στην ανασκαφή και ανοικοδόμηση για να εκτεθεί στο Μουσείο Αρχαιολογίας “Rockefeller” στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 23 Αυγούστου 2017.  Φωτογραφία από EPA/JIM HOLLANDER.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κτίριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό, ήταν δίπλα στην παλιά Πύλη της Αρχαίας Πόλης της Δαμασκού, η οποία χρησίμευε ως πανδοχείο για τους προσκυνητές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.