Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Γιατί βάφτηκαν κόκκινα τα νερά του Θερμαϊκού;

Το φαινόμενο της «Ερυθράς Θάλασσας» αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.
Γιατί βάφτηκαν κόκκινα τα νερά του Θερμαϊκού;

Όπως συμβαίνει συχνά την άνοιξη και το φθινόπωρο, μια μεγάλη, κόκκινη και δύσοσμη κηλίδα χρωματίζει αυτές τις ημέρες τα νερά της Θεσσαλονίκης.

Η λεγόμενη «κόκκινη παλίρροια» είναι φυσικό φαινόμενο, το οποίο όμως επιδεινώνεται από τα αστικά λύματα και τα λιπάσματα που καταλήγουν στον κόλπο του Θερμαϊκού, όπου τα νερά αργούν να ανανεωθούν.

Η αύξηση θρεπτικών συστατικών όπως το άζωτο και ο φώσφορος οδηγούν σε πρώτη φάση στην εκρηκτική ανάπτυξη φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών.

Δύο τέτοιοι οργανισμοί που απαντώνται στον Θερμαϊκό είναι τα γένη Prorocentrum και Dinophysis, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι μονοκύτταρα φυτά, αλλά κατατάσσονται σε μια άλλη κατηγορία φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών, τα δινομαστιγωτά.

Το μεγάλο μικρόβιο τρώει το μικρό

Η αύξηση αυτού του φυτοπλαγκτού προσελκύει στη συνέχεια άλλα είδη που τρέφονται με φυτοπλαγκτό. Στην περίπτωση του Θερμαϊκού, ο κυριότερος θηρευτής του φυτοπλαγκτού είναι το Noctiluca sp., ένα σχετικά μεγάλο δινομαστιγωτό που καταναλώνει άλλα δινομαστιγωτά.

Καθώς οι οργανισμοί αυτοί τρώνε τα φωτοσυνθετικά μικρόβια, καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο στα νερά. Η διαδικασία καταλήγει τελικά στην αναερόβια αποσύνθεση των νεκρών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δύσοσμα αέρια.

Δυνητικά, οι μικροοργανισμοί της κόκκινης παλίρροιας μπορούν να παράγουν τοξίνες που σκοτώνουν τα ψάρια και τις μυδοκαλλιέργειες της περιοχής -μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα των κολυμβητών.

Στον Θερμαϊκό δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική συσσώρευση τοξινών.

Παρόλα αυτά, το θέαμα του κόλπου είναι μάλλον απωθητικό στη διάρκεια της ημέρα.

Τη νύχτα, πάντως, η κατάσταση μπορεί να αλλάζει, καθώς η Νοctiluca εκπέμπει φως (ένα φαινόμενο που ονομάζεται βιοφωταύγεια) στα σημεία που τα νερά αναταράσσονται.

Πηγή: In.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.