Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Στη φωτογραφία ενός αγοριού με μαθητική στολή το 1ο βραβείοTaylor Wessing 2016

H φωτογραφία του 18χρονου μαθητή από το Γιοχάνεσμπουργκ, Katlehong Matsenen ήταν δυνατά άμεση και κατάφερε να δημιουργήσει «κάτι όμορφο μέσα από την καθημερινότητα», σύμφωνα με τους κριτές του διεθνούς διαγωνισμού.
Στη φωτογραφία ενός αγοριού με μαθητική στολή το 1ο βραβείοTaylor Wessing 2016

Με μία φαινομενικά λιτή, απέριττη φωτογραφία ενός αγοριού με τη μαθητική στολή ο Ελβετο-Ιταλός φωτογράφος Κλαούντιο Ραζάνο κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο πορτρέτου.

Οι κριτές του διεθνούς διαγωνισμού για το Βραβείο Φωτογραφικού Πορτρέτου Τέιλορ Γουέσινγκ – 2016 Taylor Wessing prize είπαν ότι η φωτογραφία του 18χρονου μαθητή από το Γιοχάνεσμπουργκ, Katlehong Matsenen ήταν δυνατά άμεση και κατάφερε να δημιουργήσει «κάτι όμορφο μέσα από την καθημερινότητα»

Ο Ραζάνο ανακηρύχθηκε νικητής του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφικού πορτρέτου και παρέλαβε το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 λιρών Αγγλίας στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτου του Λονδίνου, ανέφεραν οι διοργανωτές του διαγωνισμού.

Το πορτρέτο ανήκει σε σειρά φωτογραφιών του Ραζάνο με τίτλο «Όμοιες Στολές – Αρνούμαστε να συγκριθούμε». Ο καλλιτέχνης εστιάζει σε θέματα διατήρησης της ατομικότητας στο πλαίσιο της υποχρέωσης των μαθητών να φορούν στολές

Πριν από την τελετή ο φωτογράφος εξήγησε τα θέματα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του. «Τα ίδια τα παιδιά είναι γνωστό ότι επαναστατούν κατά των στολών, ειδικά όταν πλησιάζουν στη δύσκολη ηλικία που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη να ταιριάξουν και την επιθυμία να ξεχωρίσουν ταυτόχρονα», τόνισε.

«Ορισμένοι ειδικοί έχουν επίσης ταχθεί κατά των μαθητικών στολών για το λόγο ότι καταστέλλουν την ατομικότητα και τη διαφορετικότητα», σημείωσε.

Ο γεννημένος στη Βασιλεία Ραζάνο έχει λάβει μέρος άλλες δύο φορές στο διαγωνισμό Φωτογραφικού Πορτρέτου Τέιλορ Γουέσινγκ το 2011 και το 2013, αλλά αυτή είναι η πρώτη του νίκη.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην Τζόνι Στέρνμπαχ από τη Νέα Υόρκη που χρησιμοποιεί παλιές φωτογραφικές μεθόδους για να δώσει σε σύγχρονες εικόνες αίσθηση βικτωριανής εποχής. Βραβεύθηκε για την αποπροσανατολιστική εικόνα ενός σύγχρονου Καλιφορνέζου σέρφερ, που ποζάρει δίπλα στη θάλασσα με τη φίλη του που φαίνεται σαν φωτογραφία του 19ου αιώνα.

Το τρίτο βραβείο παρέλαβε ο Κόβι Κονοβιέτσκι, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από τις ΗΠΑ που τώρα είναι φωτογράφος. Διακρίθηκε για τις φωτογραφίες των Shimi Beitar Illit και Tilly και Itty Beitar Illit, μέρος σειράς φωτογραφιών που απεικονίζουν Ορθόδοξους Εβραίους απ’ όλο τον κόσμο.

Στο φετινό διαγωνισμό πήραν μέρος 1.842 φωτογράφοι από 61 χώρες με 4.303 φωτογραφίες.Ο Νίκολας Κούλιναν, διευθυντής της γκαλερί και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής συνεχάρη τον Ροζάνο.

«Η ποιότητα και η διαφορετικότητα της έκθεσης και της λίστας των επικρατέστερων είναι απόδειξη του συναρπαστικού έργου που παράγεται από διεθνείς φωτογράφους» είπε.

Κάθε φωτογράφος που πήρε μέρος συνέβαλε στη συζήτηση και εξέλιξη της σύγχρονης φωτογραφίας πορτρέτου.

Στην τελετή ο Τζος Ρέντμαν παρέλαβε το βραβείο Τζον Κόμπαλ που απονέμεται σε νέους καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών. Το βραβείο και το χρηματικό ποσό των 5.000 λιρών Αγγλίας του χάρισε το πορτρέτο της Φράνσις, μία 83χρονης γυναίκας.

Οι κριτές επέλεξαν 58 πορτρέτα 44 καλλιτεχνών, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση Βραβεία Φωτογραφικού Πορτρέτου Τέιλορ Γουέσινγκ από σήμερα έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Ο διεθνής διαγωνισμός Βραβείο Taylor Wessing είναι ανοιχτός σε όλους κι έχει στόχο την προώθηση της τέχνης του φωτογραφικού πορτρέτου αλλά και την ανάδειξη και προβολή των ταλαντούχων δημιουργών του.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.