Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.10.2024

Στις 15 Οκτωβρίου του 1966 γεννιέται το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων

Η οργάνωση στην ακμή της (1967-68) αριθμούσε 5.000 μέλη.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1966 γεννιέται το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων

Πρόκειται για επαναστατικό κίνημα, η πλήρης ονομασία του οποίου είναι Μαύροι Πάνθηρες για την Αυτοάμυνα (Black Panther Party For Self-defense). Το κίνημα ιδρύθηκε το 1966 στο Όκλαντ των ΗΠΑ από τους Αφροαμερικανούς Χιούι Νιούτον και Μπόμπι Σίαλ.

Ο κύριος στόχος τους ήταν η προστασία των μαύρων πληθυσμών που ζούσαν στα γκέτο της πόλης από την ανεξέλεγκτη βία των αστυνομικών. Αρχικά διενεργούσαν ένοπλες περιπολίες στους δρόμους των γκέτο του Όκλαντ φορώντας μαύρο δερμάτινο μπουφάν, μαύρο μπερέ και μαύρες ψηλές μπότες. Σύντομα οι Μαύροι Πάνθηρες εξελίχθηκαν σε πολιτική οργάνωση, η οποία μεταξύ άλλων ζητούσε την καταβολή αποζημίωσης στους Αφροαμερικανούς για όλους τους αιώνες κατά τη διάρκεια των οποίων αποτέλεσαν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους λευκούς Αμερικανούς. Η οργάνωση στην ακμή της (1967-68) αριθμούσε 5.000 μέλη, ενώ επεκτάθηκε σταδιακά σε διάφορες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

black-panthers

Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους Μαύροι Πάνθηρες και στην αστυνομία, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της επόμενης, οδήγησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δύο ηγετικά στελέχη των Μαύροι Πάνθηρες και συνελήφθησαν πολλά μέλη της οργάνωσης καθώς και ο ιδρυτής της, Νιούτον, με την κατηγορία της δολοφονίας αστυνομικού.

Black Panther Party

Οι Μαύροι Πάνθηρες δέχθηκαν αστυνομικές διώξεις, οι οποίες ενίοτε προσλάμβαναν τη μορφή βίαιων επιθέσεων, προκαλώντας τις ανάλογες αντιδράσεις από την πλευρά της οργάνωσης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, έχοντας χάσει πολλά μέλη και έχοντας πέσει στη δυσμένεια πολλών μαύρων ηγετών, οι οποίοι αποδοκίμαζαν τις βίαιες μεθόδους της οργάνωσης, οι Μαύροι Πάνθηρες εφάρμοσαν ειρηνικές πρακτικές προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

blackpanther3

Το 1973 ο Σίαλ έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Όκλαντ και το 1980 ο Νιούτον αναγορεύτηκε διδάκτορας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Κρουζ. Λίγα χρόνια αργότερα η οργάνωση διαλύθηκε.

πηγή: sansimera.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.