Στον παγκόσμιο χάρτη μακροβιότητας η Ικαρία
Οι ερευνητές του Ιταλικού ινστιτούτου Barilla Center for Food and Nutrition ταξιδεύοντας σε πέντε μέρη του πλανήτη προσπάθησαν να φτιάξουν τον παγκόσμιο χάρτη μακροβιότητας.
Η μακροβιότητα συνδέεται πρωτίστως με τη διατροφή, αλλά και με παράγοντες όπως είναι η άσκηση, η θετική προσέγγιση της ζωής, ο έλεγχος του στρες και η κοινωνικότητα. Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη βάση στην διατροφή, και όπως ανακάλυψαν οι πέντε «μπλέ περιοχές» μοιράζοντας κοινές διατροφικές συνήθειες παρα την τεράστια απόσταση που τις χωρίζει. Η διαίτα που ακολουθείται και στα πέντε μέρη προσομοιάζει με την μεσογειακή, περιλαμβάνει δηλαδή πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ποια είναι αυτά τα πέντε μέρη και τι τρώνε οι κάτοικοί τους; Το ένα είναι το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια όπου η τοπική δίαιτα βασίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα λαχανικά καθώς και το ψάρι. Το άλλο είναι η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα (γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια). Ακόμη, η Σαρδηνία στην Ιταλία (όσπρια, αμύγδαλα, ντομάτα) και η Οκινάουα στην Ιαπωνία (τόφου, όσπρια, μανιτάρια, πεπόνι). Και φυσικά η Ικαρία όπου η δίαιτα περιλαμβάνει πολλή φέτα, λεμόνι και ψάρι.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σύγχρονη διατροφή πρέπει να βασίζεται στον τύπο 5+2. Πέντε μέρες να περιλαμβάνει χορτοφαγικό μενού και δυο μέρες μενού με κρέας. Το ινστιτούτο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα φόρουμ στο οποίο θα ενημερώνει τον κόσμο πως με τη μεσογειακή διατροφή ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον 4,5 χρόνια ζωής.
Πηγή: Έθνος