Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, έπειτα από μια αστραπιαία διαδικασία η οποία θα επιτρέψει να τεθεί σύντομα σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για τον αγώνα κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, τους κύριους ρυπαντές του πλανήτη, η ΕΕ θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον ΟΗΕ σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα έχουν οριστικοποιήσει έως τότε την επικύρωσή της σε εθνικό επίπεδο.
Έτσι θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ έναν μήνα αργότερα η συμφωνία του Παρισιού, που αποσκοπεί να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το κατώφλι των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.
«Έχετε τώρα μια ευκαιρία να γράψετε ιστορία βοηθώντας να οδηγηθεί ο κόσμος σε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν σε ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο πριν από την ψηφοφορία.
Οι τελευταίοι ενέκριναν την επικύρωση του κειμένου με μεγάλη πλειοψηφία (610 ψήφοι υπέρ, 38 κατά) στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας στην οποία συμμετείχε επίσης η γαλλίδα πρόεδρος της COP21 Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Προκειμένου να εφαρμοστεί, η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να επικυρωθεί από χώρες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 55% των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Το σύνολο των επικυρώσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, που φθάνει το 52%, θα ξεπεράσει αυτό το όριο με την αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας από επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μάλτα, Πορτογαλία).
Μια άλλη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού, η επικύρωσή της από τουλάχιστον 55 χώρες, έχει ήδη εκπληρωθεί.
«Η Ευρώπη σήμερα δείχνει πως είναι ικανή για μεγάλα πράγματα, όταν ξέρει να συνενώνει την ενέργεια και τις δυνάμεις της», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Έχουμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε σε μια κίνηση που θα θυμάται η Ιστορία”, πρόσθεσε.
Συνήθως, σε τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες, η ΕΕ και τα 28 κράτη-μέλη οφείλουν να καταθέτουν ταυτόχρονα τις επικυρώσεις τους, έπειτα από διαδικασίες που είναι μερικές φορές μακρές.
Όμως κατέληξαν, όχι χωρίς κάποια δυσκολία, σε μια πολιτική συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φορά μια πρωτόγνωρη διαδικασία εξουσιοδοτώντας την ΕΕ και τα μέλη της που είναι ήδη έτοιμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία αυτή χωρίς να περιμένουν.
Μετά τη σημερινή ψήφο των ευρωβουλευτών μια επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη, θα κλείσει επίσημα την ευρωπαϊκή διαδικασία. Αλλά πρόκειται για ένα στάδιο απλώς τυπικό, καθώς οι 28 έδωσαν ήδη την Παρασκευή το πράσινο φως στη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες.