Η εικόνα που λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απαγόρευση του μπουρκίνι
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το μπουρκίνι και την απαγόρευσή του στον δυτικό κόσμο.
Ο Khalid Albaih, ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το γνωστό καρτούν “Choices for Syrian Children…”, ανέλαβε να σχολιάσει και την απαγόρευση του μπουρκίνι στην Γαλλία.
Δημοσιεύοντας στην σελίδα του ‘Khartoon!’, στο Facebook, o Albaih έκανε συγκρίσεις μεταξύ της αστυνόμευσης στην Γαλλία για το πως πρέπει να ντύνεται μία γυναίκα και της παρόμοιας συμπεριφοράς εκ μέρους των θρησκευόμενων φονταμενταλιστών: άντρες να ρυθμίζουν τι θα φοράνε οι γυναίκες, προκειμένου να ταιριάζουν με τα ιδεώδη τους.
Η γελοιογραφία αυτή απεικονίζει δίπλα-δίπλα φιγούρες ανδρών, με το ίδιο στήσιμο, να στέκονται πάνω από μία γονατιστή γυναίκα. Στην Γαλλική πλευρά (αριστερά), η γυναίκα παίρνει πρόσθιμο από την αστυνομία επειδή είχε καλυμμένα τα μαλλιά της, ενώ στην δεξιά πλευρά η ίδια γυναίκα (απλά χωρίς καλυμμένο το κεφάλι) παίρνει πρόσθιμο από δύο άντρες σε θρησκευτικές φορεσιές, γιατί εξέθεσε τα μαλλιά της.
Πάνω από αυτήν, ο Albaih έγραψε: «Νόμοι – Για να καλύπτουν ή να αποκαλύπτουν; Στο όνομα της ελευθερίας αφαιρούνται τα δικαιώματα από τις γυναίκες στην Γαλλία, ενώ από τις άλλες στο όνομα της θρησκείας.»
Ο Albaih δεν ήταν ο μόνος που έκανε την σύγκριση ανάμεσα στην ηθική αστυνόμευση των γυναικών από θρησκευόμενους φονταμενταλιστές στο Ιράν και από ομάδες όπως το ISIS, και στην χρήση ένοπλων Γάλλων αστυνόμων που επιβάλλουν την απαγόρευση των μπουρκίνι:
Police in Iran booking a woman for not being covered enough. Police in France booking a woman for being too covered. pic.twitter.com/IAuw45vy80
— Jennine Khalik (@jennineak) August 24, 2016
Άλλοι έκαναν σύγκριση με μία φωτογραφία του 1920, η οποία δείχνει μία γυναίκα να της μετράνε το μαγιώ για να σιγουρεύσουν ότι καλύπτει αρκετό μέρος του σώματός της.
1925 vs 2016. 90 years later and we're still policing women on what they wear to the beach. #BurkiniBan pic.twitter.com/gOUKM8H8NZ
— Matthew Ruddle (@RuddleMatthew) August 24, 2016
Πηγή: Independent