Οι υπερτροφές που δεν είναι στ’ αλήθεια υπερτροφές!
Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα που κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι ένα φαγητό που ήταν και πεντανόστιμο και υγιεινό, έχει τελικά μόνο ένα από τα δύο χαρακτηριστικά. Αυτά τα δύο, συνήθως, δεν πάνε μαζί.
Για παράδειγμα, το σκούρο κομμάτι του αβοκάντο είναι πολύ καλύτερο για εσένα από ότι το νοστιμότερο, πιο ανοιχτό πράσινο σημείο του.
Σε μια προσπάθεια να βρει τις ρίζες του κακού, το επιστημονικό περιοδικό New Scientist εκπόνησε μελέτη για αυτές τις αποκαλούμενες υπερτροφές, για να δει εάν ανταποκρίνονταν στο όνομά τους και την φήμη τους.
Εξέτασαν κάτω από τα φώτα του εργαστηρίου διάφορα δημοφιλή φαγητά, όπως το κινόα, το νερό καρύδας και η μαύρη σοκολάτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλές υπερτροφές δεν ήταν τόσο “σούπερ” και ότι τα οφέλη για την υγεία είχαν υπερμεγεθυνθεί. Ακόμα και τα τρόφιμα που περιείχαν καλές θρεπτικές ουσίες συνήθως πωλούνταν πολύ ακριβότερα από ότι ήταν απαραίτητο.
Δεν θέλαμε να σας το κάνουμε αυτό:
1. Νερό καρύδας
Το βρίσκετε συχνά στο εμπόριο ως φυσικό αθλητικό ποτό, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν έχει περισσότερες αναζωογονητικές ιδιότητες από το κανονικό νερό.
2. Σπόροι Chia
Πωλούνται στους καταναλωτές ως πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, όμως δεν έχουν τόση περιεκτικότητα συγκριτικά με κανονικά φαγητά, όπως ο σολωμός. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης, δεν μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά μέχρι να τα επεξεργαστεί, κάτι το οποίο κάνει τους σπόρους chia να υστερούν πολύ. Αντιθέτως, τα Ω-3 στο ιχθυέλαιο δεν χρειάζεται να υποστούν επεξεργασία, πριν να ωφελήσουν την καρδιά.
3. Κέιλ (είδος μπρόκολου)
Τα λαχανάκια Βρυξελλών προτάθηκαν ως καλύτερη πηγή γλυκοσινολάτης (που προλαμβάνει τον καρκίνο), περισσότερο από το τόσο επαινούμενο κέιλ.
4. Γκότζι μπέρι
Εσείς που ψάχνετε να ξεκουράσετε τα γηρασμένα μάτια σας με ζεαξανθίνη, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνετε γκότζι μπέρι. Το σπανάκι και το λάχανο θα κάνουν την ίδια δουλειά για πολύ λιγότερα χρήματα. Ο λόγος που έχει διαφημιστεί τόσο έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρείται “κινεζικό φάρμακο”.
5. Κινόα
Πολλές από τις υπερτροφές καταστρέφονται στην προετοιμασία. Έτσι, το κινόα χάνει τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά του όταν πλένεται ή βράζεται. Ευχαριστούμε, νερό.
6. Μαύρη σοκολάτα
Το λίπος και η ζάχαρη που βρίσκονται στην μαύρη σοκολάτα ξεπερνούν κατά πολύ την θετική επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση. Ακόμη κλαίμε.
7. Παντζάρια
Το “New Scientist” βρήκε ότι τα παντζάρια -με μέτρο- ανταποκρίνονται στα στάνταρ των υπερτροφών. Τα νιτρικά τους άλατα είναι καλά για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την βελτίωση του μεταβολισμού. Ωστόσο, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
8. Μπλούμπερι (μύρτιλο)
Η μεγαλύτερη προδοσία από όλες έρχεται από το μπλούμπερι. Η αυθεντική υπερτροφή υποθετικά προστατεύει την καρδιά, αλλά στην ουσία οι ευεργετικές χημικές ουσίες του αγωνίζονται για να εισαχθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Οπότε τι μάθαμε; Ότι μία γρήγορη λύση για να τρεφόμαστε πιο υγιεινά δεν υπάρχει. Ίσως πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις πολυβιταμίνες. Ίσως πάλι και όχι.
Πηγή: Independent