Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Θεσσαλονίκη: Το «street view» της άσχημης πόλης δημιούργησαν μαθητές γυμνασίου

Σχολεία από όλη την Ελλάδα στο 4ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο «Πόλη για όλους».
Θεσσαλονίκη: Το «street view» της άσχημης πόλης δημιούργησαν μαθητές γυμνασίου

Ένα διαφορετικό «street view» δημιούργησαν οι μαθητές του 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δείξουν «καρέ- καρέ» την ενοχλητική ασχήμια στην περιοχή, όπου ζουν και πηγαίνουν σχολείο, στις 40 Εκκλησιές, στο κέντρο της πόλης. Χαρτογράφησαν το αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι, από το σχολείο τους μέχρι το κέντρο της συνοικίας. Ο εναλλακτικός χάρτης περιλαμβάνει περισσότερες από 50 φωτογραφίες με αντίστοιχο σχολιασμό. Ξεκινώντας από τη Σκουφά, ένα απεριποίητο δρομάκι, δίπλα σε ένα όμορφο πάρκο περιφραγμένο με άσχημα κάγκελα, οι μαθητές περνούν μπροστά από ένα επικίνδυνο σπίτι, περπατούν στον δρόμο, που έχει πάθει καθίζηση και συνεχίζοντας στην οδό Βιζυηνού βρίσκουν μια παλιά βιοτεχνία κι ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό για να φθάσουν στα απεριποίητα παγκάκια στην Πλατεία Παύλου Μελά.

IMG_20160415_095115

Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες εργασίες, που παρουσιάζονται σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο 4ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο «Πόλη για όλους», που οργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων ΠΕ & ΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 32 σχολεία -νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη τη χώρα- 513 μαθητές και 57 εκπαιδευτικοί σχολικών ομάδων, που στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους επεξεργάστηκαν ιδέες και προετοίμασαν συγκεκριμένες προτάσεις για μία βιώσιμη πόλη.

Σε 10 στρογγυλά τραπέζια, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία καταγράφουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των παιδιών, συζητούνται οι θεματικές ενότητες για ένα σχολείο ανοικτό στην πόλη, για τους ελεύθερους χώρους, τις μετακινήσεις και την προσβασιμότητα, τον πολιτισμό, την τέχνη και ψυχαγωγία, την άθληση, τη φύση, την αλληλεγγύη, την τεχνολογία, την καθαριότητα κ.λπ.

IMG_20160415_095136

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να αντιληφθούν την παρουσία τους μέσα στην πόλη και στην κοινωνία μ΄έναν παρεμβατικό τρόπο, να αναδείξουν τα προβλήματα και τα ζητήματα, που τίθενται για το περιβάλλον και να προτείνουν σε όλους εμάς νέες λύσεις, έτσι ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον, να αναδείξουμε τους ελεύθερους χώρους, με έναν θετικό τρόπο και να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα έχουμε καν εντοπίσει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις Παιδείας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τελίδης. «Κάθε δήμος προσπαθεί να φέρνει τις προτάσεις, οι οποίες συγκροτούνται και προσπαθεί να τις αξιοποιήσει» πρόσθεσε.

IMG_20160415_095149

«Το ζητούμενο είναι να έχουμε συνειδητοποιημένους πολίτες, στο τόσο κρίσιμο κομμάτι του περιβάλλοντος» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ήταν εκ των εμπνευστών και βασικών συντελεστών στην καθιέρωση της διοργάνωσης. «Χαίρομαι πολύ, που κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, εκατοντάδες παιδιά έρχονται έχοντας δουλέψει όλη τη χρονιά σε ένα συγκεκριμένο θέμα και συζητούν με συμμαθητές τους από άλλες πόλεις και άλλα σχολεία, ανταλλάσσουν προβληματισμούς για τα διάφορα θέματα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της βιώσιμης κινητικότητας, της ανακύκλωσης και εκπαιδεύονται σαν ενεργοί πολίτες να συμμετέχουν σε αυτά που συμβαίνουν στην πόλη τους» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.