Η σχέση Τσίπρα-Καραμανλή «απορυθμίζει» τη ΝΔ
Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα στη Ν.Δ. μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες και πολλά σενάρια συζητούνται στη σκιά των όσων λέγονται για τη σχέση του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τον «πολιτικό εναγκαλισμό» τμήματος των «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι θετικές αναφορές (Ρ/Σ Βήμα fm 99.5) του Θόδωρου Ρουσόπουλου, άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας, επί κυβερνήσεων Καραμανλή, για τον κ. Τσίπρα, αλλά και η επισήμανσή του ότι υπήρξαν μια – δυο επικοινωνίες των δυο πολιτικών (σ.σ. μια είπε νωρίτερα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης) προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό σε πολύ μεγάλη ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. λίγες ώρες πριν τις εκλογές.
Τα ερωτήματα είναι πολλά στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. για το «πολιτικό παιχνίδι» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κυρίως λόγω και του πολιτικού φλερτ ομάδας καραμανλικών με το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται εάν αυτό το πολιτικό φλερτ σημαίνει ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη και συνεννόηση για τη στήριξη κρίσιμων νομοθετημάτων που συνδέονται με το τρίτο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσαν στην Κ.Ο. αλλά και οργή στους καραμανλικούς οι αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο ορισμένοι στη Ν.Δ. εγκαλούν για το βαθμό επικοινωνίας και συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν ήταν, στη σκιά των παρεμβάσεων των καραμανλικών που στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (σ.σ. εμμένει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα λέγονται είναι πολιτική συκοφαντία) και εν μέσω της συζήτησης για το εάν πρέπει η Ν.Δ. την επομένη των εκλογών να συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να σημειώσει (Σταρ) ότι τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή και η επισήμανσή του ότι τότε, τον «μαύρο» Δεκέμβρη «παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε» προκάλεσε την οργή των καραμανλικών.
Και αυτό διότι τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που έτσι κι αλλιώς δεν ήλπιζε σε στήριξη των καραμανλικών, θεωρήθηκαν ότι αποτέλεσαν αιχμή για τον κ. Καραμανλή, στη σκιά των όσων λέγονται τις τελευταίες ημέρες για το βαθμό επικοινωνίας του με τον κ. Τσίπρα.
Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε υποστήριξη από τον Απόστολο Τζιτζικώστα που επεσήμανε (Σκάι) ότι έχει δίκιο στα όσα είπε για τον κ. Παυλόπουλο για τα περιστατικά του 2008 στα Εξάρχεια. «Για το 2008 ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άδικο», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε και πάλι ότι εάν εκλεγεί δεν θα υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει μια αδύναμη ΝΔ, μια συρρικνωμένη ΝΔ, την οποία θα μπορέσει να σύρει σε λίγο καιρό σε μια συγκυβέρνηση.
Η δημόσια, πλέον συζήτηση για το εάν υπάρχουν επαφές ή όχι των κκ. Καραμανλή και Τσίπρα, η οποία γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα μόνο στο παρασκήνιο, ρίχνει βαριά και τη σκιά της στην εσωκομματική διαδικασία και μένει να φανεί εάν θα επηρεάσει και τη στάση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. την Κυριακή και ποιον θα πλήξει.
Από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις αναφορές του κ. Ρουσόπουλου και λένε ότι δεν υπάρχει ανοικτή γραμμή του πρώην Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα. Λένε βέβαια ότι αυτή η επικοινωνία έγινε στο παρελθόν και εμμένουν πως δεν υπάρχει επικοινωνία.
Μάλιστα σημειώνουν ότι εάν είναι κρίσιμες οι στιγμές, είναι αυτονόητο ότι ένας πολιτικός όπως ο κ. Καραμανλής, που διετέλεσε και πεντέμιση χρόνια Πρωθυπουργός, θα παρέμβει όταν χρειάζεται για να διασφαλιστεί η ομαλή και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό λοιπόν συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, την παραμονή της περίφημης 17ωρης διαπραγμάτευσης.
Πηγή: tovima.gr