Διαλύθηκε στον αέρα το ρωσικό Airbus
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νεράντκο, υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα και μάλιστα σε μεγάλο υψόμετρο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αιγύπτου, όπου υπάρχουν εστίες τζιχαντιστών και μελών της Αλ Κάιντα, αναφέρει δημοσίευμα στην iefimerida.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia δήλωσε ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλύθηκε στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες», προσθέτοντας ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με τον πύργο ελέγχου για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Ανέφερε ακόμη ότι η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, και διευκρίνισε ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα. Επίσης, είπε ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο.
Παράλληλα, ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και αεροπορίας αναφέρουν ότι μια βόμβα θα μπορούσε να είχε διαλύσει το αεροπλάνο των ρωσικών αερογραμμών. Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης είναι το ότι οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν κανένα σήμα κινδύνου, καθώς και ότι ορισμένα κομμάτια της ατράκτου δείχνουν να έχουν μια κλίση προς τα έξω, σαν μια δύναμη να έχει ενεργήσει από το εσωτερικό του αεροπλάνου προς τα έξω.
Ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Επισκευών, δήλωσε ότι μια βόμβα είναι πιθανότερο να είναι η αιτία για τη διάλυση του αεροπλάνου στον αέρα, περισσότερο από έναν πύραυλο ή μια μηχανική βλάβη.
«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι έγινε κάποια κλήση κινδύνου και έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο μηχανικού προβλήματος, βλάβης του κινητήρα, πυρκαγιάς ή κάτι παρόμοιο. Το γεγονός ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στα 31.000 πόδια και ότι έσπασε σε δύο κομμάτια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε κάποια έκρηξη εντός του αεροσκάφους», είπε μιλώντας στο BBC.
Και πρόσθεσε: «Το αν αυτό οφείλεται σε κάποια τρομακτικό δυστύχημα, το οποίο μοιάζει απίθανο, ή σε βόμβα, που μοιάζει πιο πιθανό, δεν το ξέρω, αλλά το μυαλό μου πηγαίνει σε αυτή την κατεύθυνση περισσότερο από το ενδεχόμενο να πυροδοτήθηκε κάτι από το έδαφος».
Ο καθηγητής Κλαρκ πρόσθεσε ακόμη ότι η περιοχή στην οποία έγινε το δυστύχημα είναι εξαιρετικά «δύσκολη», τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι ανήκει στην αιγυπτιακή επικράτεια, η κυβέρνηση του Καΐρου δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο για το τι συμβαίνει εκεί. Τόνισε ακόμη, όμως, ότι οι τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή και σε όλη την Μέση Ανατολή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν τόσο βαρύ εξοπλισμό, όπως πυραύλους ΒUK, που έριξαν το αεροσκάφος της Malaysia πέρυσι στην Ουκρανία. Εκτίμησε ακόμη, ότι με τα μέσα που διαθέτουν θα μπορούσαν να χτυπήσουν ένα αεροπλάνο μόνο κατά την απογείωση και την προσγείωσή του, καθώς πετά δηλαδή στα 8.000 με 9.000 πόδια και αργά. Το ρωσικό αεροσκάφος, όμως, τη στιγμή που κατέπεσε πετούσε στα 31.000 πόδια, δηλαδή σε ύψος εκτός του εύρους των όπλων που διαθέτουν.