Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα Σόδομα
Οι επιστήμονες εξερευνούν την περιοχή του Ταλ ελ Χαμάμ πιστεύοντας ότι τα απομεινάρια μιας «τεράστιας» πόλης της εποχής του Χαλκού ταιριάζουν με την περιγραφή της πόλης, που σύμφωνα με τη Βίβλο, καταστράφηκε από τον Θεό.
Αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή, ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού κάπου μεταξύ του 3.500 και 1540 π.Χ. ενώ φαίνεται πως εκκενώθηκε ξαφνικά.
Οι περισσότερες αναφορές για τα Σόδομα και τα γειτονικά Γόμορρα στη Βίβλο στο κεφάλαιο της Γενέσεως.
Στην Αγία Γραφή (αλλά και στο Κοράνι) περιγράφεται πως τα Σόδομα καταστράφηκαν από τον Θεό, αφότου οι άγγελοι δεν κατάφεραν να βρουν ενάρετους άνδρες στην πόλη. Στα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφεται το πώς ο Θεός κατέστρεψε τους «κακούς και αμαρτωλούς» των Σοδόμων με φωτιά και θειάφι, ενώ σώθηκε μόνο ο ενάρετος Λοτ και η οικογένειά του.
Τι υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Στίβεν Κόλινς από το Πανεπιστήμιο «Trinity Southwestern» στο Νέο Μεξικό δήλωσε στο popular-archaeology.com πως το μέγεθος της πόλης ήταν «τερατώδες», σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της ίδιας περιόδου.
«Αυτό που έχουμε στα χέρια μας αποτελεί μια σημαντική πόλη-κράτος, μια τεράστια πόλη-κράτος, η οποία ήταν άγνωστη στους επιστήμονες πριν ξεκινήσουμε το έργο μας. Το Ταλ ελ Χαμάμ ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου, όπου βρίσκονταν τα Σόδομα, σύμφωνα με την Αγία Γραφή. Έτσι, έφτασα στο συμπέρασμα πως αν κάποιος ήθελε να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να ψάξει την μεγαλύτερη πόλη κατά την εποχή του Χαλκού, δηλαδή στην εποχή του Αβραάμ. Όταν εξερευνήσαμε την περιοχή, το Ταλ ελ Χαμάμ ήταν η προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν 5 έως 10 φορές μεγαλύτερο από άλλες πόλεις της περιοχής» είπε.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πόλη αφότου εκκενώθηκε, έμεινε ακατοίκητη για περισσότερα από 700 τα χρόνια. Μετά από αυτούς τους αιώνες, στην εποχή του Σιδήρου, η πόλη άρχισε να ακμάζει και πάλι, όπως υποδεικνύεται από την τεράστια σιδερένια πύλη που βρέθηκε.