Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.04.2024

Ο Γερμανικός τύπος για το exit poll των εκλογών

Η αντίδραση του γερμανικού τύπου μετά το πρώτο exit poll των ελληνικών εκλογών.
Ο Γερμανικός τύπος για το exit poll των εκλογών

Άμεση ήταν η αντίδραση του γερμανικού τύπου στο πρώτο exit poll για τις εθνικές εκλογές, το οποίο δίνει προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ της τάξης του 1.5%.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μία δεύτερη ευκαιρία και είναι φανερό ότι οι Έλληνες του την έδωσαν. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποσπά τις περισσότερες ψήφους. Ωστόσο, η συντηρητική ΝΔ ακολουθεί με μικρή διαφορά». Το γερμανικό περιοδικό του Αμβούργου κάνει ειδική αναφορά στα υψηλά ποσοστά αποχής, καθώς φαίνεται πως οι ψηφοφόροι που ψήφισαν δεν ξεπερνούν το 60% του εκλογικού κόμματος. «Από την αρχή της οικονομικής κρίσης πριν από έξι χρόνια, έχουν σχηματιστεί πέντε κυβερνήσεις την τελευταία εξαετία», προσθέτει το SpiegelOnline.

Στα υψηλά ποσοστά αποχής αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα εποσφαλές και θα πρέπει να υπάρχει αναμονή για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Η Zeit από την πλευρά της επισημαίνει ότι, παρά το μικρό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της βουλής.

H Tagesspiegel επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προσφύγει στις εκλογές, λόγω του ότι μερίδα του κόμματος του τον εγκατέλειψε, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Μετά την αναφορά στην ανάγκη συνεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, «με την οποία κανένα κόμμα δεν επιθυμεί να συνεργαστεί πολιτικά». «Οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση», προσθέτει, «θα πρέπει αμέσως να πιάσει δουλειά, καθώς οι πιστωτές θέλουν ήδη από τον ερχόμενο Οκτώβριο να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της προόδου και της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο».

H FAZ επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποκλείσει την προοπτική μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης CDU-SPD στη Γερμανία. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στο να αναζητήσει συμμαχίες με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

H BILD  χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «πάλαι ποτέ φόβο της ΕΕ», που τώρα υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, σύμφωνα με την BILD, θα μπορούσε να βγει ακόμη πιο ενισχυμένος από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση. 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.