18/1/1936, ο θάνατος του Rudyard Kipling
Ο Joseph Rudyard Kipling γεννήθηκε λίγο πριν το τέλος του 1865 -στις 30 Δεκέμβρη στη Βομβάη της Ινδίας. Οι γονείς του ήταν Βρετανοί, επομένως όταν έκλεισε τα 5 χρόνια, στάλθηκε στην Αγγλία για να ξεκινήσει τις σπουδές του. Εκεί, άρχισε να νιώθει τη διαφορετικότητα του τωρινού του τρόπου ζωής σε σχέση με τον αποικιοκρατικό τρόπο με τον οποίο ζούσε στην κατεχόμενη από τους Βρετανούς, Ινδία. Συν του ότι ήταν μαγεμένος από την εξωτική ομορφιά της χώρας, θέλοντας να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα εκεί. Κάτι που έκανε σε ηλικία 17 ετών, για να εργαστεί ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα Civil and Military Gazette στη Λαχόρ. Κάπου σε εκείνη την περίοδο, ξεκινά και το συγγραφικό του έργο, με το Departmental Ditties and Other Verses και την πρώτη του συλλογή με διηγήματα, Plain Tails from the Hills, τα 1886 και 1888, αντίστοιχα.
Το τελευταίο, έγινε γνωστό στην Αγγλία, με αποτέλεσμα ο Kipling να επισκεφθεί και πάλι τις ακτές της, θέλοντας να καλλιεργήσει περισσότερο ενδιαφέρον για το έργο του. Το οποίο και θα «εμπλουτιζόταν» σημαντικότατα τα επόμενα χρόνια, με το Barrack-Room Ballads (1892), συλλογή η οποία περιείχε δυο από τα γνωστότερα έργα του, τα «Gunga Din» και «Mandalay». Η γραφή του Kipling, εκτός του ότι τον έκανε πολύ σύντομα τον πιο καλοπληρωμένο συγγραφέα της Βρετανίας, αποτέλεσε μια ξεχωριστή απεικόνιση της αποικιοκρατικής περιόδου, που όμοιά της δεν έχουμε από άλλους συγγραφείς, γι’αυτό και παραμένει επίκαιρος παρόλη την παρακμή των μεγάλων αυτοκρατοριών.
Το 1892, παντρεύεται και μετακομίζει στις ΗΠΑ και το Βερμόντ, χωρίς ωστόσο να ξεχνά την περιπετειώδη του φύση, αλλά ούτε και το συγγραφικό του δαιμόνιο. Κυκλοφορεί τα δυο «Βιβλία της Ζούγκλας» με διαφορά ενός έτους (1894 και ’95) με την ιστορία του Μόγλη να είναι μια από τις κλασικότερες παιδικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία. Μερικά χρόνια αργότερα ακολουθεί το επίσης γνωστό έργο «Kim» (1901), το πιο πετυχημένο του διήγημα, αλλά και το τελευταίο του.
Επέστρεψε στην Αγγλία και το Σάσεξ την επόμενη χρονιά και παρόλο που δε σταμάτησε ποτέ να γράφει, αντιμετώπισε προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα υγείας που τον εμπόδισαν από το να πιάσει το μεγαλείο του παρελθόντος. Ωστόσο, παρήγαγε ένα τελευταίο δείγμα συγγραφικής τελειότητας, στο ποίημα «If…», που γράφτηκε για το γιο του, John, λίγο μετά το ξέσπασμα του Α’Παγκοσμίου Πολέμου κι αφού ο νεαρός Kipling κατατάχτηκε. Με το δράμα του θανάτου του να τον έχει επηρεάσει όσο λίγα πράγματα, αφού ο John σκοτώθηκε στη Γαλλία, χωρίς η σορός του να βρεθεί ποτέ, αφήνοντας τον πατέρα Kipling συναισθηματικά «στεγνό» και γεμάτο τύψεις, μιας κι εκείνος τον είχε πείσει να καταταγεί.
Η τελευταία του μεγάλη τιμή ήταν το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907.
Πέθανε στις 18 Γενάρη 1936 και οι στάχτες του τοποθετήθηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ πλάι σε συγγραφείς όπως οι Thomas Hardy και Charles Dickens.
Ο Michael Caine διαβάζει το If του Kipling (εδώ σε γραπτή μορφή)