Μετά από 23 χρόνια ο Αλέξανδρος Ανδριώτης, ο οποίος επί σειρά ετών διατηρούσε εργαστήριο catering στην Αθήνα, αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικά πλεύση, χωρίς να παρεκκλίνει ιδιαιτέρως από την αρχική του ενασχόληση. Έτσι, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων με σκοπό να φτάσουν και στις διεθνείς αγορές.
Το νέο του βήμα μετρά ήδη τέσσερα χρόνια ζωής και πρόκειται για τον Mr Jam. Στα προϊόντα που παρασκευάζει περιλαμβάνονται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αλλά και αλμυρά εδέσματα (στη σειρά Bostani), όπως σάλτσες με καυτερή πιπεριά, μελιτζάνες ψητές σε ελαιόλαδο, αγκινάρες σε λάδι, αμπελόφυλλα, λευκό ξίδι και λεμόνι, με όλες τις προδιαγραφές για να μπορούν να εξαχθούν διεθνώς.
Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης 23 χρόνια. Προμηθεύουμε εταιρείες με φαγητά, φτιάχναμε πρωινά γεύματα, επιδόρπια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και τα τελευταία τέσσερα χρόνια φτιάχνουμε συγκεκριμένα προϊόντα. Όλα είναι με φρούτα Π.Ο.Π. από όλη την Ελλάδα. Αχλάδι από την Έδεσσα, ροδάκινο λεμονάτο (ποικιλία ροδάκινου της Μαγνησίας) από το Βόλο. Επιλέγουμε και αγοράζουμε συγκεκριμένα φρούτα. Είναι φρούτα εποχιακά που σημαίνει ότι όταν τελειώσουν, τελειώνει το προϊόν και πάμε στην επόμενη σεζόν».
Παίρνουμε τα φρούτα που ξεχωρίζουν απ’ όλη την Ελλάδα, όπως το δαμάσκηνο της Χαλκιδικής, τη βανίλια απ’ το Πήλιο ή το σύκο απ’ το Μαρκόπουλο. Τώρα γνωρίσαμε και το μήλο του Δομοκού, το οποίο δεν το ήξερα. Είναι ξινό, φέρνει μια πολύ ωραία, ιδιαίτερη γεύση και μάλιστα, θα μπει στα επόμενα προϊόντα μας. Γενικά, ψάχνουμε να είναι ποιοτικές οι πρώτες ύλες.
Η παραγωγή των προϊόντων, ειδικά των συγκεκριμένων, τα οποία είναι εξειδικευμένα, είναι δύσκολη. Οι δυσκολίες στην αρχή είναι να μπορέσεις να αγοράσεις την πρώτη ύλη, να βρεις τη σωστή ύλη, να μπορέσεις να έχεις το απαιτούμενο στοκ για να βρίσκεσαι στην αγορά και να γεμίζεις με προϊόντα τους πελάτες. Επίσης, το να καταφέρεις να μάθει ο κόσμος το προϊόν σου, την ποιότητά σου. Να καταλάβει ότι αυτή η τιμή δεν είναι ακριβή για το εν λόγω προϊόν, γιατί είναι χειροποίητο, βασισμένο σε παραδοσιακές συνταγές, γεύσεις που ο άλλος, αν τις έχει δοκιμάσει από παλαιότερες γενιές, θα τις θυμηθεί. Τις συνταγές αυτές τις έχω δοκιμάσει από τη γιαγιά μου κι απ’ τη μητέρα μου, τις ξέρουμε. Δεν πρέπει όλα να ζυγίζονται με το χρήμα, με την τιμή. Είναι, ωστόσο, δύσκολη πια η καθημερινότητα για όλους και το καταλαβαίνουμε. Αυτό, λοιπόν, το στάδιο δημιουργίας μιας ταυτότητας είναι για μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια που για έναν νέο επιχειρηματία δεν είναι εύκολο να σταθεί οικονομικά. Εμείς, παρόλα αυτά, έχουμε κάνει τη μελέτη μας και στοχεύσουμε και στο εξωτερικό.
Η απόφαση για τη δημιουργία της επιχείρησης δεν ήταν μια έκλαμψη, καθώς ήταν κάτι που το σκεφτόμασταν χρόνια με την προοπτική να αποτραβηχτούμε, να κάνουμε μια δουλειά εκτός Αθηνών για να έχουμε μια ποιοτικά καλύτερη ζωή. Κι εγώ το τόλμησα, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αν δεν μπορείς να κινηθείς, να δημιουργήσεις και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στις υπάρχουσες συνθήκες.
Η οικονομική κρίση έφερε και το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών προς τα ελληνικά προϊόντα. Όμως πρέπει να έχουμε καλή ποιότητα με την καλύτερη τιμή. Αν μπορέσουμε να το πετύχουμε θα είμαστε κερδισμένοι, γιατί ο κόσμος απαιτεί το καλύτερο προϊόν που μπορείς να του προσφέρεις και το θέλει στην καλύτερη τιμή. Αν δεν μπορείς να πετύχεις και τα δύο, δεν θα καταφέρεις τίποτα.
Οι υποψιασμένοι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί. Όταν με ρωτούν τι ακριβώς περιέχουν οι μαρμελάδες ή οι σάλτσες, τους λέω να μυρίσουν και θα καταλάβουν πως η επιτυχία μας κρύβεται στη διατήρηση των φρέσκων αρωμάτων τους.
Στα επόμενά μας σχέδια είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή κατανάλωση και να αυξάνουμε σιγά-σιγά και τους προμηθευτές μας. Να έχουμε και με τους αγρότες μια σταθερή συνεργασία, να έχουμε μια κατανάλωση, ώστε να μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα έχουμε μια συγκεκριμένη παραγωγή κάθε χρόνο. Έτσι, ώστε κι εμείς να κρατήσουμε σταθερή την ποιότητα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εδραιωθούμε καλύτερα στην ελληνική, αλλά και στην ξένη αγορά.
Εξαγωγές κάνουμε μόνο στην Ισπανία προς το παρών. Η αλήθεια είναι πως η ισπανική κουζίνα παραμένει συγγενής με τη μεσογειακή, ειδικά αν σκεφτούμε την καταλανική με σαφείς επιρροές από Γαλλία και Ιταλία. Στην Ισπανία φεύγει η καυτερή μας πιπεριά και όλες μας οι μαρμελάδες, γιατί έχουν την καστανή ζάχαρη που μπορείς να τη συνδυάσεις και στην κουζίνα. Την καστανή ζάχαρη μπορείς να την ‘παντρέψεις’ με το αλμυρό, γιατί μπαίνει εύκολα σε συνταγές με κρέας. Μπορείς με ένα πολύ καλό ελαιόλαδο κι ένα καλό λευκό ξίδι να κάνεις μια πολύ ωραία vinaigrette και να τη βάλεις σε μια πράσινη σαλάτα. Αυτά τώρα τα μαθαίνει ο κόσμος εκεί, οπότε σιγά-σιγά προχωράει και το προϊόν μας».
Για περισσότερες πληροφορίες και τα καταστήματα στα οποία μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα στο
Η συνταγή του παραγωγού
Χοιρινές μπριζόλες με πιπεριές Φλωρίνης
– 800 γρ. μπριζόλες χωρίς κόκαλο χοιρινές
– 5 πιπεριές Φλωρίνης καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
– ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή σάλτσα πιπεριάς Bostani
– 2 ντομάτες
– αλάτι
– 5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βανίλια με καστανή ζάχαρη Mr Jam
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τις μπριζόλες χωρίς να προσθέσουμε λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τις πιπεριές για να ροδίσουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά όταν έχουν «μελώσει» οι πιπεριές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Μπορείτε για συνοδευτικό να κάνετε ένα ριζότο με λαχανικά.