Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.04.2024

Kareem Abdul-Jabaar: Αν ο ISIS αντιπροσωπεύει το Ισλάμ, οι KKK αντιπροσωπεύουν τον Χριστιανισμό

Είναι ο ISIS πρεσβευτής του Ισλάμ; Τι είπε ο Μουσουλμάνος πρώην μπασκετμπολίστας του NBA.
Kareem Abdul-Jabaar: Αν ο ISIS αντιπροσωπεύει το Ισλάμ, οι KKK αντιπροσωπεύουν τον Χριστιανισμό

Ο άνθρωπος αγαπάει τα στερεότυπα και τις υπεραπλουστευτικές κατηγοριοποιήσεις που του επιτρέπουν να ερμηνεύει τη ζωή ως μία πάλη μεταξύ του «καλού» και του «κακού», του «ηθικού» και του «ηθικά απαράδεκτου». Αρκεί βέβαια να μην είναι ο ίδιος που γίνεται αντικείμενο αυτών των στερεοτύπων και αυθαίρετων γενικεύσεων.

Στο σημερινό δημόσιο διάλογο, το ζήτημα αν το  Ισλαμικό Κράτος και οι Τζιχαντιστές μπορούν να θεωρηθούν «Μουσουλμάνοι» βρίσκεται στο επίκεντρο μίας πολιτικής αντιπαράθεσης που λαμβάνει χώρα σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, η συζήτηση γύρω από το εάν οι Τζιχαντιστές αντιπροσωπεύουν τους Μουσουλμάνους βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου έλαβε νέες διαστάσεις, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «ο ISIS δεν είναι “ισλαμική οργάνωση”», αλλά μία «μία ξεκάθαρα τρομοκρατική οργάνωση».

Αν ληφθεί υπόψη κατά γράμμα, η δήλωση του Ομπάμα δεν αντέχει εύκολα στην κριτική που της ασκείται. Έρευνα του Graeme Wood για λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού Atlantic απέδειξε το τρωτό των όσων υποστήριξε ο αμερικανός Πρόεδρος. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υποστήριξε ο Wood, ο ISIS είναι ισλαμική οργάνωση, στο βαθμό που τροφοδοτεί την ιδεολογία του από τις έστψ διαστρεβλωμένες ισλαμικές διδαχές. 

Τα μέλη του ISIS άλλωστε πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι Μουσουλμάνοι και ότι ενεργούν σε πλήρη αρμονία με τη θρησκευτική τους ιδεολογία.

Δε θα πρέπει όμως να αδικήσουμε τον αμερικανό Πρόεδρο. Μία πιο προσεκτική ανάγνωση των όσων είπε μαρτυρεί πως δεν ήθελε να υποστηρίξει ότι τα μέλη του ISIS δεν είναι Μουσουλμάνοι, όπως τον κατηγορούν τα συντηρητικά αμερικανικά ΜΜΕ. Αντίθετα, ο Ομπάμα ήθελε να καταδείξει ότι όταν κάποιος μιλά για το Ισλάμ, δε θα πρέπει να το ταυτίζει με τη δράση του ISIS. Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να είναι Μουσουλμάνοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «πρεσβευτές» του Ισλάμ, μίας θρησκείας της οποίας οι πιστοί ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων.

Περαιτέρω, ο ISIS έχει αυτοπροσδιοριστεί ως μία οργάνωση επεκτατική, η οποία στοχεύει στη γρήγορη κατάκτηση της εξουσίας σε σειρά από χώρες που αδυνατούν να προβάλουν αντίσταση λόγω της ελλιπούς εσωτερικής τους οργάνωσης. Η δράση του λοιπόν δεν καθοδηγείται μόνο από το Ισλάμ, αλλά και από την στρατηγική μίας στρατιωτικής – τρομοκρατικής οργάνωσης που επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή . Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι πολλές από τις κινήσεις του ISIS υποδεικνύονται από τα οικονομικά συμφέροντά της οργάνωσης. Τα μέλη της θέτουν υπό τον έλεγχο τους διυλιστήρια πετρελαίου, εκτάσεις καλλιέργειας παπαρούνας, θησαυροφυλάκια τραπεζών, αποσκοπώντας με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν τεράστια χρηματικά ποσά και να αυξήσουν τη δύναμή τους. Όσοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα κίνητρά  του ISIS, ταυτίζοντάς τους με το Ισλάμ, διαπράττουν ένα σοβαρό μεθοδολογικό λάθος.

 Σχετικά με τον ISIS, o παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του NBA, Kareem Abdul-Jabbar, Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, έκανε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού σταθμού MSNBC, το πάλαι ποτέ αστέρι του αμερικανικού μπάσκετ είπε ότι το να αντιμετωπίζει κανείς τον ISIS ως εκπρόσωπο του Ισλάμ είναι σαν να αντιλαμβάνεται την ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν ως εκπρόσωπο του Χριστιανισμού. Αμφότερες οι οργανώσεις αντλούν το ιδεολογικό τους υπόβαθρο από τη θρησκεία, αλλά καμία από τις δύο δεν χαίρει της αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων ασπάζονται το μουσουλμανικό και το χριστιανικό δόγμα.

 Όπως ο ISIS, οι ΚΚΚ και άλλες οργανώσεις μίσους έχουν συνειδητά χρησιμοποιήσει τη θρησκεία για να θωρακίσουν ιδεολογικά τις ωμότητες τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως δικαιολογία», υποστηρίζει ο Abdul-Jabbar, για να προσθέσει: «Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί δικαιολογία. Θα πρέπει όλες οι οργανώσεις να συνεργαστούν για να καταπολεμηθεί αυτού του είδους η καταπίεση, γιατί όλοι πρέπει να είμαστε ελεύθεροι».

Παρά τη φαινομενικά αντίθετη ιδεολογική τους βάση, τις οργανώσεις αυτές τις διαπερνά ένα κοινό νήμα πολιτικής δράσης και συμπεριφοράς, που τις φέρνει πολύ πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε ότι είναι. Αρκεί κανείς να ανατρέξει σε ιστορικά παραδείγματα για να καταλάβει ότι χριστιανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ που δραστηριοποιήθηκαν τον 20ο αιώνα ήταν πρόθυμες να διαπράξουν κτηνωδίες ανάλογες με αυτές των μελών του ISIS που προκαλούν σήμερα αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Το γεγονός ότι σήμερα οι ΚΚΚ είναι σχετικά πολιτικά ανενεργοί οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος αμερικανός πολίτης απέρριψε τον τρομοκρατικό ακτιβισμό των οργανώσεων μίσους. ΟΙ ΚΚΚ δεν έγιναν ξαφνικά ηθικοί. Αντίθετα, τέθηκαν στο περιθώριο από τους αμερικανούς πολίτες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον σημαντική επιρροή στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ

Αυτός ο «δημοκρατικός» πόλεμος ενάντια στους ΚΚΚ δεν απαιτούσε την καταστροφή του Χριστιανισμού, αλλά την θεώρηση του μέσα από το πρίσμα του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανοχής. Αν ο ISIS πρέπει να καταπολεμηθεί, ο στόχος θα πρέπει να είναι ο ίδιος. Το να καταδικάζει κανείς τους Μουσουλμάνους για να αντιμετωπίσει τον ISIS είναι μία προσέγγιση αναποτελεσματική και, τελικά, αφελής.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Kareem Abdul-Jabbar

http://youtu.be/Ynp1ZbwWrtE

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.