TIMELINE

Εσύ πόσο χάρηκες που το Μαρόκο πέρασε στους 4 του Μουντιάλ;

Το Μαρόκο πετά έξω από το δρόμο του το σιγουράκι της Πορτογαλίας (1-0 με γκολ του Εν Νεσίρι), περνά στους ημιτελικούς ως η πρώτη χώρα της Αφρικής που καταφέρνει κάτι τέτοιο και αυτό είναι μια ευκαιρία να ξεχάσουμε, για λίγο έστω, όλα αυτά που κάνουν το Μουντιάλ του Κατάρ ως ένα από τα χειρότερα αν όχι το χειρότερο της ιστορίας του. Στο οποίο δε φετινό Μουντιάλ τα καταφέραμε και χωθήκαμε ως έθνος κι εμείς, φυσικά όμως για όλους τους λάθος λόγους.

Σε μια «Γιορτή του Ποδοσφαίρο»  που το μήνυμα της FIFA με τον αδιανόητο νέο της Πρόεδρο Τζιάνι Ινφαντίνο, είναι ξεκάθαρα το «Όλα είναι χρήμα», η νίκη του συμπαθητικού outsider που ξέρει και να κλωτσάει τη μπαλίτσα, είναι το μόνο που μπορεί να γλυκάνει τη ματιά μας προς τα κει και να αυξήσει το ενδιαφέρον μας. 

 

Από το Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού και από κει στο Ριάντ και τα ελληνικά Κάτω Πατήσια, ο πλανήτης χτες, έζησε χαρά και πανηγύρι, για μια ξαφνική νίκη που κανείς μάλλον δεν περίμενε. Και πιο πολύ βεβαίως, η Αφρική και ο Αραβικός κόσμος που έχουν ένα καλό λόγο να γιορτάσουν με αφορμή αυτή την ευχάριστη ποδοσφαιρική ρωγμή στην ιστορία. Να βάζουν ξανά και ξανά στην οθόνη τους εκκωφαντικούς βρυχηθμούς, τις ζητωκραυγές και τα κλάματα χαράς που γέμισαν το στάδιο στο Κατάρ.  Και να ξεχυθούν στους δρόμους κυματίζοντας σημαίες.

Και ασχέτως τι θα γίνει στη συνέχεια – ελπίζουμε μόνο σε ένα επικό στρογγυλοκάθισμα στην κορυφή- ο στόχος επιτευχθεί. Και ας τρέχει έντρομο το Fox να διώξει τις κάμερες από τις παλαιστινιακές σημαίες που ξεχωρίζουν στο αλαλιασμένο πλήθος.   

Υ.Γ Και ναι, φυσικά και δεν χάρηκαν όλοι με αυτή τη νίκη 

Δημήτρης Πάντσος

Share
Published by
Δημήτρης Πάντσος