ΕΛΛΑΔΑ

Εύα Καϊλή: Όλο το χρονικό με την ευρωβουλευτή που ελέγχεται για διαφθορά

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από καταγγελίες για δωροληψίες από «χώρα του Κόλπου» που έγιναν και οδήγησαν σε πέντε συλλήψεις. Η χώρα του Κόλπου φυσικά δεν κατονομάστηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, αλλά σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, ο οποίος ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. 

Οι Βέλγοι είχαν υποψίες ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση. Οι αρχές του Βελγίου δεν ονομάτισαν τους συλληφθέντες από τους οποίους κατάσχεσαν 600.000 ευρώ σε μετρητά.

Η Εύα Καϊλή στις αστυνομικές αρχές του Βελγίου

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε πως και η Εύα Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της και πέρασε το βράδυ της στο κρατητήριο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αντέδρασε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και την έρευνα που γίνεται για διαφθορά στο πρόσωπό της διαγράφοντας την από την ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην ευρωβουλή. Προς το παρόν να πούμε ότι η Εύα Καϊλή δεν χάνει τη θέση της ούτε ως αντιπρόδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ως ευρωβουλευτής, αλλά τη Δευτέρα θα υπάρχουν εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών Αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» έγραψε στο twitter ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και Ευρωσοσιαλιστές που διέγραψαν την Εύα Καϊλή αναφέροντας:

«Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

Η εφημερίδα Le Soir μετέδωσε ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πληροφορίες λένε ότι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές Αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει συλληφθεί ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά -μεταξύ άλλων- πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Φυσικά η συνταρακτική είδηση της σύλληψης της Εύας Καϊλή και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έγινε θέμα σε όλο τον παγκόσμιο τύπο και σχολιάστηκε από όλα τα εγχώρια κόμματα.

Το ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα τους και η αντιπρόεδρος Ε. Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς “αίματος” της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα»

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ εκτός από τη διαγραφή της ζήτησε να παραδώσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε την Εύα Καϊλή μέσω του εκπροσώπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, μετά την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ που ξέσπασε στο Βέλγιο να παραιτηθεί από Ευρωβουλευτής.

«Την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το τι εννοούμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση. Καμία ανοχή στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια. Όλα και για όλους στο φως. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση» είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης συμπλήρωσε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κ. Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη και την εκπομπή «Στούντιο με θέα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 επισήμανε ξανά ότι η Εύα Καϊλή διεγράφη για πολιτικούς λόγους προκειμένου να περιφρουρηθεί η παράταξη και είπε ότι η πολιτικός λειτουργούσε ως ένας Δούρειος Ίππος, ένας βραχίονας της ΝΔ.

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτιά μας μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα η εφημερίδα L’Echo σε δημοσίευμα αναφέρεται πως «Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, η οποία θα περάσει τη νύχτα σε κελί». Μάλιστα η εφημερίδα κάνοντας επίκληση σε δικαστικές πηγές, αναφέρει πως μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού -σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι ανακριτές πιστεύουν ότι είχε προειδοποιηθεί από συνεργούς.

Όπως αναφέραμε και πριν, πέντε συλλήψεις και τουλάχιστον 17 έρευνες πραγματοποιήθηκαν αυτή την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας τεράστιας έρευνας κατά της διαφθοράς που διενεργήθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Οι αρχές ερευνούν επίσης τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τη συνάδελφό του, Μαρί Αρενά, στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς που άνοιξε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ’ αυτοφώρω αδικημάτων. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολύ σοβαρή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης