Λίγο πιο πάνω από το μετρό του Συντάγματος, στο δρόμο της οδού Ζαλοκώστα, στέκεται ένα χαριτωμένο πορτοκαλί ποδήλατο με ένα μικρό μαυροπίνακα πάνω του. Πίσω από αυτό βρίσκεται το Yoco Cafe Bistro, ένα μικρό μαγαζί με πινελιές βγαλμένες από τα 60’s, στολισμένο αναπαλαιωμένες κατασκευές, εκεί όπου θα βρείτε -εκτός από πολύ καλό καφέ- γευστικότατες τάρτες ημέρας, σαλάτες, τορτίγιες και πλατό αλλαντικών, για να συνοδεύσετε τη μπύρα ή το κρασί σας κατά τις βραδινές ώρες.
Όταν φτάσετε στο Yoko cafe, είναι πολύ πιθανό να ακούσετε κάποιο κομμάτι των Beatles στα ηχεία. Δεδομένης της μεγάλης αγάπης που έχει η ιδιοκτήτριά του Άννα στα «σκαθάρια», εμπνεύστηκε το δικό της ψευδώνυμο Yoko, το οποίο τελικά και έγινε το όνομα του μαγαζιού της που καθημερινά μας συστήνει διαφορετικές συνταγές για να δοκιμάσουμε, πάντα με φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα της εποχής. Από το πρωί, ένας 100% arabica espresso Estrella del Caribe συνοδεύεται με απολαυστικές αλμυρές τάρτες σολωμού, τεσσάρων τυριών, παπαρουνόσπουρου, κοτόπουλου ή με μια πιο γλυκιά εκδοχή με σοκολάτα και φράουλες. Το μεσημέρι φτάνει και στην κουζίνα η Άννα ή Yoko με τη μαμά της, ετοιμάζουν χορταστικές σαλάτες που ξεκινούν από 5 ευρώ με καπνιστό σολωμό και σως κεφίρ, μαρούλι με τόνο σε νερό, πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με δυόσμο καθώς και ζυμαρικά ολικής άλεσης με λεμονάτη σάλτσα γιαουρτιού. Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε το πιάτο σας με μια δροσερή homemade λεμονάδα με τζίντζερ που κοστίζει μόλις 2 ευρώ, ενώ τα γλυκά ημέρας έχουν ξεχωρίσει με το χειροποίητο cheesecake να γίνεται ανάρπαστο από τις μόλις δύο εβδομάδες λειτουργίας του γευστικού αυτού χώρου.
Οι συνταγές που θα βρούμε στο Yoko Bistro είναι επηρεασμένες κυρίως από την ηπειρώτικη κουζίνα, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες τάσεις της μεσογειακής διατροφής. Εκείνο που θέλει περισσότερο από κάθε άλλο να μεταδώσει η ομάδα του Yoko, -δηλαδή η Άννα, η μητέρα της και ο Κωσταντής- είναι πως ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας μπορεί κανείς να βρει σπιτικές και φρεσκότατες συνταγές, σαν κι αυτές που θα έφτιαχνε στο σπίτι του.
«Είναι πολύ σπουδαίο όταν προσφέρεις σε κάποιον κάτι, να εισπράττεις την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του», εξηγεί η ιδιοκτήτρια. «Ένα ταξίδι στο Πήλιο όταν ήμουν παιδί στάθηκε αφορμή, να γεννηθεί μέσα μου η ιδέα να δημιουργήσω και εγώ το δικό μου μικρό χώρο όπου θα μπορώ να ετοιμάζω νόστιμα φαγητά. Να που τελικά πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου αυτό στη Αθήνα, παρόλο που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη από οικονομικής άποψης εποχή». Αν λοιπόν σας βγάλει ο δρόμος στον αριθμό 8 της Ζαλοκώστα, είναι βέβαιο πως θα συναντήσετε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον που θα σας προσφέρει ποιοτικά ελληνικά εδέσματα, προκειμένου να ξεκινήσει (ή να τελειώσει) η μέρα σας όσο το δυνατόν καλύτερα.