Categories: ΓΕΥΣΗ

Το Madame Fraise είναι το ζαχαροπλαστείο που ψάχνουν όλοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να βρει

Κανονικά αυτό το κείμενο θα ξεκινούσε λέγοντας πως, «Το Madame Fraise άνοιξε τις πόρτες του…», αλλα το Madame Fraise δεν έχει ούτε πόρτες, ούτε βιτρίνα. Είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο-φάντασμα της πόλης, «παιδί» δύο νέων pastry chefs, που έχουν ήδη όμως διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων της χώρας. Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας, γνωρίστηκαν ενώ έφτιαχναν τα γλυκά του Μεγάλη Βρετανία και κάπου εκεί τους δημιουργήθηκε η ιδέα για ένα ζαχαροπλαστείο, όπου τα γλυκά θα είναι δημιουργικά, αλλά και γνώριμα ταυτόχρονα, στα οποία θα μπορούσαν να βάλουν τις δικές τους high end πινελιές. 

«Το ότι αποφασίσαμε το ζαχαροπλαστείο να είναι ghost, δεν μας άγχωσε. Είναι εύκολο, όταν έχεις ένα προϊόν ολοκληρωμένο σε όλα τα σημεία με τις σωστές βάσεις. Ξέραμε ότι θα κάνουμε μια καλή δουλειά πάρα πολύ καλή σε όλα τα επίπεδα», εξηγεί ο Γιάννης Κίκιρας. «Στον κατάλογό μας παίζει μεγάλο ρόλο η εποχικότητα των υλικών. Από κει και έπειτα έχουμε φτιάξει μια βάση με γλυκά που αγαπάμε και λειτουργούν σαν μια πρώτη γνωριμία με όσους μας επιλέγουν, γιατί σκοπός μας είναι να χτίσουμε μια σχέση μαζί με όσους μας εμπιστεύονται. Διαλέξαμε γλυκά που είναι γνωστά στον κόσμο, δίνοντάς τους μια πιο elegant ματιά και γεύση». 

Μια Paris-Brest με κρέμα φουντουκιού και τραγανή πραλίνα, μια σφαίρα σοκολάτας με καραμέλα και φυστίκια που θυμίζει χριστουγεννιάτικο στολίδι, μια mont blanc με κάστανο και βανίλια και ένα διαφορετικό cheesecake φτιαγμένο με μους τριαντάφυλλο, μαρμελάδα βατόμουρο και σαμπλέ αμυγδάλου, μπαίνουν στο ροζ κουτί του Madame Fraise, για όσους θέλουν να γευτούν παραπάνω από ένα γλυκά από αυτά που φτιάχνουν ο Ευγένιος με τον Γιάννη. Από κει κι έπειτα, σε μέγεθος τούρτας μπορείτε να βρείτε την Amande, μία τούρτα με biscuit αμυγδάλου, bavaroise αρωματισμένη με τόνκα, μαρέγκα αμυγδάλου και αχλάδι confit, το μιλφέιγ με την βανίλια και την πραλίνα πεκάν, αλλά και την Gianduja Marron, με τη μους κάστανο, τη τζιαντούγια και τα αρώματα yuzu. Σε μορφή τούρτας βγαίνει επίσης η Paris Brest, αλλά και το cheesecake τριαντάφυλλο, το οποίο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να ενώνει και τις δύο εκδοχές του, αυτή του ψημένου, αλλά και αυτή με την μους. Όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε είτε παραγγέλνοντάς τα, είτε ακόμα καλύτερα πηγαίνοντας να τα παραλάβετε οι ίδιοι από το εργαστήριό τους στο Παγκράτι.

Μπαίνοντας κανείς στο εργαστήριο όπου δημιουργούν ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας, εκείνο που σε τραβάει αμέσως είναι η μυρωδιά των panettone. Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό της Βόρειας Ιταλίας, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποκτά φανατικούς θαυμαστές και την χώρα μας. Στο Madame Fraise όμως, θέλουν να το panettone τους να μην είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με την περίοδο των γιορτών, αλλά να γίνει μέρος της καθημερινότητας όσων αγαπούν να το απολαμβάνουν, όλο το χρόνο. «Το panettone είναι μια κατηγορία από μόνο του. Είναι η διαφορετική ζαχαροπλαστική, γι’ αυτό και μας έχει ελκύσει το ενδιαφέρον», λέει ο Ευγένιος. «Το panettone είναι ζωντανό και δεν καλουπώνεται. Αυτό που φτιάχνουμε εδώ, είναι αυθεντικό ιταλικό panettone, μόνο με προζύμι. Έχει μια δυσκολία αυτό το προϊόν και αυτό μας έχει ιντριγκάρει πάρα πολύ». Εδώ το panettone βγαίνει προς το παρόν σε δύο εκδοχές, την κλασική, με πορτοκάλι και λεμόνι confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης και σε αυτή με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος.

Ο Ευγένιος με τον Γιάννη όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς το Madame Fraise είναι μόνο η αρχή των όσων σκοπεύον να δημιουργήσουν. Μαζί με τον Γιάννη Γερόπουλο έχουν δημιουργήσει την Noble Pastry, στην οικογένεια της οποίας ανήκει και το ζαχαροπλαστείο-φάντασμα. Πρόκειται για ένα project που βλέπει την ζαχαροπλαστική από μια σκοπιά 360 μοιρών και σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία, αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επαγγελματίες του χώρου στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, να δημιουργήσουν σεμινάρια και webinars, e-books, αλλά και ένα ολοκληρωμένο consulting που θα αναλαμβάνει κάθε ζαχαροπλαστικό και όχι μόνο, project από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή του. 

Madame Fraise/ Noble pastry: Υμηττού 225, Παγκράτι, 2114186086, διανομή μέσω Wolt
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι