Categories: ΓΕΥΣΗ

Το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας

Ο αέρας παγώνει, μαζί του και η γη. Μέσα στο στο χώμα, μεγαλώνουν οι καρποί της παγωνιάς αλλά και της νοστιμιάς. Τον σιχαίνομαι τον χειμώνα και αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το βάρος της λέξης “σιχαίνομαι”.

Τα τραπέζια από τα ταβερνάκια μαζεύονται, ο ήλιος κρύβεται πίσω από την γκρι μουντίλα και ο βασιλικός μου πεθαίνει για να ξαναναστηθεί σε 6-7 μήνες. Τα ψώνια μετατρέπονται από μια ευχάριστη βόλτα στη λαϊκή με τη σαγιονάρα να μπλέκεται στα καρότσια των γιαγιάδων, σε ένα τουρτουριστό κουβάλημα. Τα ηλιόλουστα τραπεζώματα στο μπαλκόνι, περιορίζονται σε σκοτεινά δείπνα δίπλα στο τζάκι ή με τη θέρμανση στο full. Δυσοίωνες εποχές το φθινόπωρο και ο χειμώνας και φέτος απ’ ότι φάινεται θα διαρκέσουν πολύ.

Αλλά. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα αισιόδοξο “Αλλά”.

Τα καρότα, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα λάχανα είναι εδώ ή τουλάχιστον έρχονται για να μετατραπούν σε νόστιμες χειμερινές συνταγές. Οι σαλάτες και το σπίτι μας θα ευωδιάσουν με τα αρώματα των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα του μανταρινιού που τόσο μας λείπει τον υπόλοιπο χρόνο. Το ρόδι θα χρωματίσει τα γλυκά αλλά και τα αλμυρά μας. Τα πιο βαριά κρέατα θα μπουν σε κατσαρόλες, ταψιά και γάστρες, θα ντυθούν με σάλτσες και μπαχάρια και θα  ψηθούν με τις ώρες για να λιώσουν αργότερα στο στόμα μας.

Τα όσπρια θα μελώσουν σε υπέροχες, καυτές σούπες και οι χειμερινές κολοκύθες θα γίνουν μοντέρνες βελουτέ και γλυκές πίτες με κανέλα. Φαγητά που μοσχοβολάνε γη, με κάθε λογής μανιτάρια θα μπουν στο μενού της εβδομάδας, ενώ ο τραχανάς και οι χυλοπίτες που κρύβουν μέσα τους τον καλοκαιρινό ήλιο που τα στέγνωσε, θα μπουν σε κατσαρόλες. Και το καλύτερο απ’ όλα. Οι μαρμελάδες. Οι καλοκαιρινοί μας κόποι κλεισμένοι σε βαζάκια, αλείφονται στο ζεστό ψωμί και καλύπτουν πεντανόστιμες τάρτες.

Αν κάτι καλό έχει ο χειμώνας, είναι η θαλπωρή του φαγητού του. Αυτό και ένα πρωινό χουζούρι με μια ζεστή αγκαλιά κάτω από το βαρύ πάπλωμα, είναι τα δύο πράγματα που με βοηθούν να τον ανεχτώ. Κατά τ’ άλλα, μετράω αντίστροφα….240 ημέρες για το καλοκαίρι!

Σχετικά Insta #hashtags: #winterishere #winteriscoming #winterfood #ihatewinter #winter #wintertime #Ilovewinter

*H Madame Ginger είναι η Μαριλένα Παντάκη. Είναι σεφ στο New York Sandwiches. Το site της είναι το www.madameginger.com

Μαριλένα Παντάκη