Categories: ΓΕΥΣΗ

Svejk: Μια αυθεντική τσέχικη γωνιά λειτουργεί από το 1982 στον Νέο Κόσμο

«Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ είναι ένα ευθυμογράφημα με πρωταγωνιστή έναν ήρωα καλοκάγαθο που συχνά μοιάζει αφελής, αλλά δεν είναι.

Πρόκειται για μια αντιπολεμική λογοτεχνική φιγούρα με χιούμορ που καταγράφει την κουλτούρα του λαού που γέννησε, διάβασε, έκανε ξύλινη μαριονέτα τον στρατιώτη, τον οδήγησε από το 1921 μέχρι το σήμερα ως μέρος της παράδοσή της.

Ο « Καλός Στρατιώτης Σβέικ» είναι ένας ήρωας που δημιούργησε ο Τσέχος συγγραφέας Γιάροσλαβ Χάσεκ

Ο ήρωας αυτός που μας έρχεται από την Τσεχία έδωσε πριν από 37  χρόνια το όνομα σε έναν χώρο που εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο της Αθήνας, όταν ακόμα η περιοχή δηλαδή δεν είχε προτάσεις εξόδου, όταν δεν είχαν και οι γειτονικές της προκειμένου να σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί.

Το Svejk είναι «μια αυθεντική γωνιά της Πράγας», όπως το αποκαλούν οι ιδιοκτήτες του που το δουλεύουν καθημερινά και το έχουν στολίσει με εικόνες της γραφικής κεντροευρωπαϊκής πόλης.  

Το Svejk είναι «μια αυθεντική γωνιά της Πράγας»…

που άνοιξε το 1982

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τάνια, η Αφροδίτη, η Ελένη και ο Σπύρος είναι η οικογένεια που βρίσκεται στην κουζίνα και στην φιλοξενία που προσφέρει το Svejk. Η πρώτη κέρδισε ένα βιβλίο μαγειρικής σε διαγωνισμό γερμανικής ραδιοφωνικής εκπομπής και έπειτα ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μελετώντας λεπτομερώς μεγάλο μέρος της γαστρονομικής βιβλιογραφίας τους.

Ο τελευταίος υπήρξε γιος Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που μεγάλωσε στην Τσεχία και επέστρεψε στην Ελλάδα την περίοδο της μεταπολίτευσης. Όλοι μαζί πλέον μένουν πιστοί στο μενού που τους καθιέρωσε ως ένα από τα πρώτα εστιατόρια της Αθήνας με έθνικ κουζίνα, σε ένα μενού που χαρακτηρίζουν «γιορτινό, προορισμένο για ειδικές περιστάσεις», ενώ πριν από λίγα χρόνια έκαναν την έξυπνη κίνηση να προσαρμοστούν στα οικονομικά δεδομένα της εποχής προσφέροντας τα πιάτα τους και ως μεζέδες στον ισόγειο χώρο τους γιατί «ο Έλληνας έχει μια συστολή στο να επισκεφτεί ένα εστιατόριο μόνο για μια μπύρα, κάτι που δεν θα έπρεπε φυσικά να συμβαίνει και γι’ αυτό αποφασίσαμε να διαθέτουμε προτάσεις με την ίδια ποιότητα και τα ίδια φρέσκα υλικά αλλά για κάθε budget, για μια πιο επίσημη αλλά και για μια πιο καθημερινή  έξοδο».

Όταν πρωτοάνοιξαν, υπήρξαν εκείνοι που τους είπαν ότι δεν θα φάει κανείς κνεντλίκι στην Αθήνα, τα ψωμάκια φτιάχνονται από αλεύρι που ψήνονται στον ατμό ή για λίγο στο νερό, ένα απαραίτητο και χαρακτηριστικό συνοδευτικό που ολοκληρώνει τα τσέχικα πιάτα με κρέας, γι’ αυτό κι όπως εξηγούν «εμείς θέλαμε να προσφέρουμε ό,τι πιο αυθεντικό, επιμέναμε, λέγαμε θα τα ζυμώνουμε κάθε μέρα και ας τα πετάμε, τελικά ο κόσμος τα έμαθε και τα αγάπησε».

Γκούλας από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος με πικάντικη κόκκινη σάλτσα από μανιτάρια και πιπεριά και κνεντλίκι για συνοδευτικό

Πάπια «στα μαύρα» ψητή με σάλτσα από μύρτιλα

Το σκηνικό του Svejk συνθέτουν ένα ζεστό ισόγειο, η μπυραρία που μοιάζει με υπόγεια στολισμένη στοά και παραπέμπει στις πολυτελείς μπυραρίες του κέντρου της τσέχικης πρωτεύουσας αλλά και δύο σάλες στον πρώτο όροφο με διακόσμηση κλασική που κάποτε υπήρξαν χώροι μια κατοικίας που χτίστηκε τη δεκαετία του ’30 και διατηρούν μέχρι σήμερα την σπιτική τους ατμόσφαιρα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, ο στρατιώτης του Νέου Κόσμου βγάζει το παλτό του και σερβίρει και σε μια πολύ ωραία αστική αυλή εμπνευσμένη από σταθμούς τρένων της κεντρικής Ευρώπης.

Σε ξύλινες ροτόντες περιτριγυρισμένες από πετρόχτιστους τοίχους, σε μεγάλα τραπέζια έτοιμα να υποδεχτούν αντίστοιχα μεγάλες παρέες μπορείτε να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με τις γεύσεις τις τσέχικης κουζίνας επιλέγοντας από μεζέδες ( από 1 έως 6 ευρώ) που συνδυάζονται με τις 25 διαφορετικές ετικέτες μπύρας τσέχικης μπύρας που διαθέτει το Svejk.

Το Svejk διαθέτει δύο σάλες…

…που συνθέτουν το εστιατόριο του πρώτου ορόφου.

Η Τσεχία και οι γευστικές τις συνήθειες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αλλά την παλέτα συμπληρώνουν συνταγές από την σλοβάκικη κουζίνα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της τσέχικης κουζίνας; Κυριαρχούν οι άσπρες σάλτσες, το κυνήγι είναι σημαντικό κομμάτι τους, χρησιμοποιούν πολύ χοιρινό, μοσχάρι και πουλερικά, επενδύουν στις γλυκόξινες γεύσεις ενώ οι μερίδες τους είναι μεγάλες ακριβώς γιατί δεν υπάρχει η λογική του service à la russe αλλά του ολοκληρωμένου γεύματος σε ένα μόλις πιάτο.

Για τους λάτρεις του κλασικού ιδανικές επιλογές (από 9,50 έως 18 ευρώ) είναι το τυρί πανέ με ταταρέζικη σάλτσα, το ταταρέζικο μπιφτέκι, το γκούλας από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος με πικάντικη κόκκινη σάλτσα από μανιτάρια και πιπεριά, το μοσχαρίσιο κρέας νουά με λευκή σάλτσα λαχανικών, η πάπια ψητή με σάλτσα από μύρτιλα, το χοιρινό ψητό με ξινολάχανο, το χοιρινό κότσι αλλά και τα γλυκά κνεντλίκι για επιδόρπιο.

Μπορείτε να γνωρίσετε τις γευστικές συνήθειες της Τσεχίας…

…απολαμβάνοντας πιάτα στο εστιατόριο του αλλά και μεζέδες στην μπυραρία του ισογείου του Svejk

Το Svejk λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 2 π.μ. (η κουζίνα λειτουργεί έως τις 12 π.μ.) ενώ τις Κυριακές σερβίρει από το μεσημέρι, από τη 1:30 μ.μ. μέχρι τις 12 π.μ.

Svejk, Ρουμπέση 8, Νέος Κόσμος, τηλ.:2109018389
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.