Categories: ΓΕΥΣΗ

Στοά Φιξ: Η Ομόνοια έχει πλέον ένα υπόγειο γαστρονομικό καφενείο που μας χωράει όλους

«Τους έλεγα “ανοίγω μαγαζί στην Ομόνοια” και μου απαντούσαν “είσαι τρελή, μα στην Ομόνοια;”». Μέσα στο καλοκαίρι, οι προετοιμασίες για ένα νέο χώρο φαγητού -που μόλις άνοιξε ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου- δημιούργησαν προσμονή σε όσους ενημερώνονται για τις νέες αφίξεις από το instagram. Υπήρξαν όμως κι εκείνοι που βρήκαν την ιδέα της Γωγώς Δελογιάννη να αναζωογονήσει μια υπόγεια στοά, παράτολμη. 

«Δεν έψαχνα ποιο είναι το “κενό στην αγορά” για να ανοίξω δικό μου μαγαζί. Όμως υπάρχει κενό στην περιοχή, η Ομόνοια που κάποτε ήταν ο καλλιτεχνικός και γαστρονομικός πυρήνας ξέφτισε και πλέον είναι τόσο υποβαθμισμένη από εμάς του ίδιους. Αλλά είμαι ένα παιδί που αγαπάει την πόλη, κι ας μην είναι η γενέτειρα μου. Γι’ αυτό αγαπώ και την αναβίωση των γειτονιών της», εξηγεί, ενώ τα σουπλά στρώνονται στο τραπέζι μας και απεικονίζουν τα γνωστά θεατά έργα του Μόραλη και του Βαρώτσου, τον περιφερειακό του Λυκαβηττού και την Τεχνόπολη, την Ακρόπολη και την Αγορά, σε μια μονοκοντυλιά που έχει χτυπήσει και στο δεξί χέρι της η σεφ. 

Βρισκόμαστε στη Στοά Φιξ με τη βαριά μαρμάρινη επιγραφή, η οποία έδωσε και το όνομα της σε μια νεότερη, στην επιγραφή του γαστρονομικού καφενείου που θα γνωρίσετε κατεβαίνοντας τα σκαλιά στην άκρη της Αιόλου, στον αριθμό 102. Μαζί με την ηθοποιό και συνεργάτη της Ελένη Κουτσιούμπα, η Γωγώ βάλθηκε να ασχολείται επί τρεις μήνες με βαψίματα και μερεμέτια, έτριβε και έβαφε έπιπλα. Χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς σκούρο πράσινο ως βασικό τους χρώμα, έμπλεξαν πιο πολυτελείς με πιο λιτές καρέκλες στη στοά, δημιούργησαν και μια ακόμα σάλα, έφεραν γλάστρες που γράφουν τέλεια στο λευκό πλακάκι τους. 

Αυτή είναι η Στοά Φιξ πάνω.

Πρέπει να #kateveitetaskalia,

για να ανακαλύψετε το νέο γαστρονομικό καφενείο της Αθήνας που βρίσκεται ανάμεσα στην Σταδίου και την Πανεπιστημίου και κατάφερε να γίνει γίνει talk of the town.

«Πραγματικά δεν σκεφτόμουν να κάνω κάτι δικό μου τόσο άμεσα, έβλεπα για χρόνια ένα μαγαζί στον Κεραμεικό που μου άρεσε κι έλεγα πως αν κάποια στιγμή βγει προς πώληση θα πάω να το πάρω. Βγήκε τελικά, δώσαμε τα χέρια αλλά δεν μου φέρθηκαν επαγγελματικά. Και την ημέρα που ξενέρωσα με αυτό άνοιξα τις αγγελίες να δω τι παίζει, έτσι έπεσα πάνω στη στοά. Και είπα να έρθω να δω τον χώρο, απλώς και μόνο επειδή είχα μπει ήδη στη διαδικασία. Την είδα και κάτι είχε που μου άρεσε». 

Η Γωγώ μαγειρεύει στο 2020, κοιτάζει προς την παράδοση, αποφεύγει τους στολισμούς -τα πολλά και διάφορα στα πιάτα. «Έκανα ένα καφενείο που ασχολείται με τη γαστρονομία όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, ο χώρος και το φαγητό έχουν στοιχεία που παντρεύτηκαν για να τους χωράμε όλους, έρχονται πιτσιρικάδες με σαγιονάρα αλλά και οι γύρω εργαζόμενοι που  θέλουν να κάνουν lunch break». Και όταν λέει «καφενείο» η σεφ, πέρα από το DNA των συνταγών, εννοεί πως το φαγητό της είναι budget. «Θα φας και με 10 ευρώ αλλά μπορείς και να φας με 40. Αυτή θεωρώ πως πρέπει να είναι η κουζίνα στο τέλος της ημέρας, τουλάχιστον έτσι είναι η δική μου».  

«Είμαι ένα παιδί που αγαπάει την πόλη, κι ας μην είναι η γενέτειρα μου. Γι’ αυτό αγαπώ και την αναβίωση των γειτονιών της». Η Γωγώ Δελογιάννη έφτιαξε ένα καφενείο που επικεντρώνεται στα υλικά και τα μαγειρεύει χωρίς να τα ταλαιπωρεί, που έχει φαγητό σύγχρονο αλλά με βλέμμα στην παράδοση, που θέλει να χορτάσει παρέες αλλά και όσους κινούνται και εργάζονται τριγύρω.

Τα μακαρόνια έρχονται από το Ναύπλιο, όπως και ο ξινός τραχανάς που είναι φτιαγμένος στο χέρι από τη «μαστόρισσα Διαμάντω». Από τη Μεσσηνία προμηθεύεται ένα κεφαλοτύρι που ωριμάζει σαν παρμεζάνα, ένα τυρί μαλακό και βουτυράτο.Το  λάδι είναι κορωνέικο και το παράγει η οικογένεια της σεφ, ασχολείται και η ίδια πολύ με αυτό. Η Γωγώ ψάχνει προϊόντα παντού, ίσως σύντομα να μπορούμε να πάρουμε και τα δικά της σπίτι μας, σκέφτεται να φτιάξει ένα πωλητήριο στις τριγύρω αδειανές βιτρίνες της στοάς. «Αυτό ήθελα πάντα να κάνω, η κουζίνα μου είναι αυτή των υλικών, τα βρίσκω, τα φέρνω, τα μαγειρεύω χωρίς να τα κουράζω πολύ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χαρακτηρισμός «γαστρονομικό» μπροστά από το καφενείο της έγκειται στο ότι στη Στοά Φιξ τα τσιγαριαστά χόρτα σερβίρονται με ντομάτα, φρέσκα μυρωδικά και αυγά τουρσί, η πράσινη σαλάτα έχει αχλάδια, μπλε τυρί, καραμελωμένα φιστίκια και βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού. Μαύρες φακές ανακατεύονται με ρύζι, καπνιστή πέστροφα, λεμονόχορτο και πιπεριές, το ανθότυρο γίνεται μπουκιά με μέλι και άγριο θυμάρι. Έχει χούμους με λευκά φασόλια, φιστίκια αράπικα και φρέσκια σάλτσα μυρωδικών, μακαρονάδα τσουχτή με μαύρο σκόρδο, μυζήθρα και τηγανητό αυγό, έχει και αθηναϊκή (που επέστρεψε ξαφνικά και δυναμικά) με βραστό μπακαλιάρο, καπνιστή μαγιονέζα και βραστά λαχανικά. Η φάβα της έχει καπαρόφυλλα και ντοματίνια κονφί, οι πατάτες της βγαίνουν ολόκληρες με ανθό αλατιού, πελτέ ντομάτας και έξτρα γαλοτύρι.

Μαζί με την ηθοποιό και συνεργάτη της Ελένη Κουτσιούμπα, η Γωγώ κλείστηκε όλο το καλοκαίρι στη Στοά,

για να της δώσει μια νέα εικόνα.

Το θράψαλο γίνεται στιφάδο, οι γαρίδες μυρίζουν σκορδοβούτυρο και κάνουν εμφάνιση με πιρουνάτο πουρέ και σουμάκ, η προβατίνα σερβίρεται ταλιάτα, το μοσχάρι μαγειρεύεται κοκκινιστό, έχει τσαλαφούτι, πίκλα αγγουριού και μπαίνει σε ψωμάκι ατμού. Θα βρείτε κι ένα τηγανητό κοτόπουλο στον κατάλογο, με πράσινα φασολάκια, μοτσαρέλα και γλυκό τσίλι, ένα πιάτο τόσο comfort που πιστεύω θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις. 

Όσοι ξέρουν καλά τη Γωγώ, όταν ακούνε το όνομά της σκέφτονται τα κεφτεδάκια της. Φτιάχνονται με μοσχίδα Κερκίνης, φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκα αυγά, αντί για ψωμί ή φρυγανιά τους βάζει πάνκο. Σερβίρονται πάνω σε μια κρέμα καλαμποκιού που τα κάνει ακόμα πιο τέλεια μπουκιά. Ίσως κάποιοι τα έχετε δοκιμάσει στο Athens Street Food Festival «που όταν τους είπα ότι θα κατέβω με έναν κωδικό με κοίταζαν σαν εξωγήινη». Αυτά τα κεφτεδάκια δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας.  

«Θα φας και με 10 ευρώ αλλά μπορείς και να φας με 40. Αυτή θεωρώ πως πρέπει να είναι η κουζίνα στο τέλος της ημέρας, τουλάχιστον έτσι είναι η δική μου».

Τα διάσημα κεφτεδάκια της Γωγώς, τα κεφτεδάκια που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας.

Και το τηγανητό κοτόπουλο που θα σας ξυπνήσει αναμνήσεις.

Η Στοά Φιξ ανοίγει από νωρίς το πρωί με custom χαρμάνι από καφέδες της Νότιας  Αμερικής και πολύ νόστιμο, χορταστικό πρωινό, με συνταγές σαν τα αυγά μάτια πάνω σε ζυμωτό ψωμί με χειροποίητο κρεμώδες τυρί και λεμονάτο πελτέ ντομάτας, όπως τα scrambled eggs με πατέ μαύρης τρούφας, με τσαλαφούτι και παπαρουνόσπορο. Aυτά κι όλα τα παραπάνω τα κάνει πακέτο και delivery, γιατί θυμάται την εποχή πριν αφοσιωθεί στη μαγειρική, όταν ακόμα δικηγορούσε και έφευγε από γραφείο της αργά το βράδυ.

Γι’ αυτό θα έχει και δύο πιάτα ημέρας που θα εναλλάσσονται  συνέχεια. «Θέλω να βλέπω εκείνους που το μεσημέρι δεν θα έτρωγαν τίποτα ή θα περιορίζονταν σε ένα τοστ. Έρχονται ήδη άνθρωποι που έχουν μισή ώρα διάλειμμα και με ενδιαφέρει να φύγουν ευχαριστημένοι. Δεν είναι εποχή για να δίνεις κάθε μέρα 10 ευρώ, αλλά τις ημέρες που κάποιος μπορεί να φάει απ’ έξω, εγώ θέλω να του προσφέρω το φαγητό ωραίο και ζεστό». 

Τα αυγά μάτια πάνω σε ζυμωτό ψωμί με χειροποίητο κρεμώδες τυρί και λεμονάτο πελτέ ντομάτας, ένα πρωινό που αγαπά πολύ η Γωγώ.

Και τα scrambled eggs με πατέ μαύρης τρούφας, με τσαλαφούτι και παπαρουνόσπορο.

Η αλήθεια είναι ότι τα καφενεία, η χαλαρότητα και το φαγητό που περιμένουμε από αυτά είναι λίγα στο κέντρο, συνήθως κρύβονται στα προάστια και πρέπει να μας έχει στείλει κάποιος μέχρι εκεί. Βρίσκοντας το σπίτι της μια ανάσα από την πλατεία Ομονοίας, η Στοά Φιξ κατάφερε να γίνει talk of the town. Την ημέρα που την επισκέφθηκα απάντησα στην ερώτηση «καλό;» στα direct messages πολλές φορές. Ναι είναι, και πολύ τίμιο. H off τοποθεσία της Στοάς έχει μια γοητεία, είναι ένα μαγαζί που μπορεί εύκολα να γίνει στέκι.

Στοά Φιξ, Αιόλου 102. Τηλ:  211190119
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.