SPIRITS

Ώρα να μάθεις γιατί το ούζο 2.0 είναι W ποτό

Αν κάποιος έχει απορία τι σημαίνει το W ποτό, χρειάζεται απλά να ανοίξει ένα Gen Z λεξικό. Ευτυχώς η Popaganda το έχει γράψει για εσάς πριν από εσάς. Spoiler alert σημαίνει cool σε σωστά ελληνικά για ανθρώπους που κοιτάζουν ακόμα τα 30 με κυάλια. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που ακούγεται πιο συχνά από κάθε άλλον, όταν πίνει κάποιος ούζο σε παρέες νέων ανθρώπων. Ένα βράδυ με μία τέτοια παρέα αρκούσε να ανακαλύψουμε τι πιστεύουν για το ούζο που ξανασυστήνει το παραδοσιακό ποτό γευστικά και πολιτισμικά σε μία ολόκληρη γενιά. Μείνετε λίγο ακόμα μαζί στο κείμενο και θα ανακαλύψετε και εσείς παρακάτω ποιο είναι αυτό.

Θα απορεί όμως κανείς όπως αναφέραμε προηγουμένως γιατί να περάσει κανείς ένα ολόκληρο βράδυ ακολουθώντας μια παρέα νέων ανθρώπων; Επειδή αξίζει να ανακαλύψει τι επιλέγει να πιει και για ποιο λόγο η ηλικιακή ομάδα της Gen Z, η πιο δημιουργική και ανήσυχη γενιά της εποχής μας που γράφει το μέλλον μέσα από τις συνήθειες και τις επιλογές της. Πριν χρόνια δημοσιεύσαμε ένα δοκίμιο για την εποχή που ζούμε, μια εποχή που η αυθεντικότητα είναι το ζητούμενο, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να μας πείσει περισσότερο για την πραγματικότητα που 2024 και όσα έχουν rizz για τη νέα γενιά, από το να ακούσουμε τι προτιμούν να καταναλώνουν από τους ίδιους.

Το ούζο είναι ένα ποτό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση και τους ψαρομεδές, αλλά η νέα γενιά όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στα ποτά της δεν δέχεται τις νόρμες και επαναπροσδιορίζει όλα τα “ιερά τοτέμ” κατά το δοκούν. Η διαδικασία αυτή πρεσβεύει και τις αρχές του ούζου Ματαρέλλη που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία στη γεύση, συνεχίζει την παραγωγή ενός κλασικού και μοναδικού ούζου από 100% απόσταξη, αλλά το συστήνει ξανά στον κόσμο ως μία νέα επιλογή για να συνοδεύσει τις στιγμές που θα γίνουν αναμνήσεις. Το brand αυτό είναι το ούζο της γενιάς που ψάχνεται και το ανακαλύψαμε ακολουθώντας για ένα βράδυ μια παρέα νέων ανθρώπων στην έξοδο τους. 

Το pre drinking ξεκίνησε στο μπαλκόνι ενός σπιτιού με τα σφηνάκια ούζου Ματαρέλλη και εμάς να ρωτάμε τι είναι αυτό που εκτιμούν στο συγκεκριμένο ούζο. “Δεν είναι απλώς ένα ποτό. Είναι μια εμπειρία που ενώνει αυτό που συμβαίνει τώρα στον τρόπο που ζούμε και διασκεδάζουμε με την ελληνική παράδοση που μεγαλώσαμε” μας λένε. “Το ούζο δεν είναι απλά συνοδευτικό σε ταβέρνα πλέον. Είναι ένα ποτό που παράγουμε εγχώρια και εμείς μπορούμε να το καναταλώνουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Μπορούμε να το κάνουμε κομμάτι της δική μας ταυτότητας” συνεχίζουν. “Δεν έχει ώρα και μέρος. Μπορείς να το πιεις σε ένα hip bar -η Αθήνα έχει τόσα βραβευμένα κοκτειλάδικα πια-, μπορείς να το πιεις σε μία πλατεία, στη συναυλία των CAS ή σε ένα street party στην Ασκληπιού. Μπορείς να το πιεις σε ένα νησί και να να γίνεις παρέα με τους ντόπιους, μπορείς να το πιεις μετά τη δουλειά γιατί δεν αντέχεις τους boomer συναδέρφους σου” προσθέτουν. “Υπάρχει clout γύρω από το ούζο αυτό, γιατί γενικά το έχουμε συνδυάσει με μερικές από τις πιο ωραίες μας στιγμές. Το πίναμε ακόμα και όταν είχαμε πάει σε skating ταξίδι στην Άνδρο. Είναι true. Και γενικά αυτό είναι κάπως αυτό χαρακτηρίζει τη γενιά μας και μας απασχολεί να χαρακτηρίζει τη ζωή μας” μας εξηγούν. 

Πώς ένα ποτό μπορεί να ενώσει δύο γενιές και να δώσει συνέχεια μία κουλτούρα; Η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με την ποιότητα, τη μοναδικότητα στη γεύση και την αυθεντικότητα που έχει ένα ποτό όπως το ούζο που ήταν ανέκαθεν το ποτό, το οποίο ένωνε όλες τις τάξεις, το ποτό που αποτυπωνόταν σαν γευστική ανάμνηση τους τουρίστες, το ποτό του καλοκαιριού, το ποτό της παρέας και της συντροφιάς. Και τώρα το ούζο γίνεται το ποτό που είναι βάση για μοναδικά cocktail, το ποτό που επενδύει γαστρονομικά τη νέα, παγκόσμια ταυτότητα της Ελλάδας, το ποτό που ενώνει τους παπούδες με τα εγγόνια.

Και αφού ανακαλύψαμε τι σημαίνει το ούζο για τη γενιά αυτή, ας παραθέσουμε και μερικά χαρακτηριστικά του ούζου Ματαρέλλη που μάθαμε πίνοντας με τη Gen Z. Πίνεται σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο ή σαν συστατικό σε ένα ξεχωριστά cocktail. Έχει μια ιδιαίτερη γεύση κι ένα χαρακτηριστικό άρωμα χάρη στον αρωματικό γλυκάνισο που καλλιεργείται στο Λισβόρι της Λέσβου, εκεί όπου ανθεί ο καλύτερος γλυκάνισος του κόσμου και την απόσταξή του σε παραδοσιακούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Είναι ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γη και τη φύση, αποτέλεσμα μιας ιεροτελεστίας που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, για αυτό και είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτο. Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή του είναι αποκλειστικά και μόνο βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να περιορίζει την ποσότητα της σοδειάς, του χαρίζει όμως τη γνήσια και μεστή γεύση του. Από την άλλη, στην παραθαλάσσια τοποθεσία των κτημάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό αρωματικό αποτέλεσμα του, γέννημα εδάφους που απορροφά και αφομοιώνει τα θαλασσινά αρώματα.

Το Ούζο Ματαρέλλη είναι από 100% απόσταξη. Τι περιμένετε για να το δοκιμάσετε και εσείς;

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA