Categories: ΓΕΥΣΗ

Η συνταγή της Παρασκευής από τον Μελίλωτο

Κάθε εβδομάδα η Popaganda θα διαλέγει ένα εστιατόριο και θα σας παρουσιάζει ένα πιάτο από τον σεφ, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της κουζίνας τους. Σήμερα μπήκαμε στην κουζίνα του Μελίλωτου, είδαμε από κοντά την συνταγή, φωτογραφήσαμε και δοκιμάσαμε σαλάτα ρεβιθιού. Σας παραθέτουμε την συνταγή για δύο άτομα με συνολικό κόστος στο σπίτι τρία ευρώ. Η Δέσποινα και ο Κώστας την αποκαλούν full energy boost salad μιας που εκτός από την υπέροχη γεύση διαθέτει  πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ατελείωτα άλλα.

Τα υλικά μας για το dressing.

Τι θα χρειαστούμε:

Μισό σακουλάκι , περίπου 250 γρμ, ρεβίθια βραστερά (προτιμήστε Ελληνικά πχ Χρυσούπολης Καβάλας, Πρεσπών κλπ)
Μία μέτρια πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε μικρά κυβάκια
Ένα ματσάκι δυόσμου
20-30γρμ cranberries
20 γρμ αμύγδαλο φιλέ ψημένα για 15′ στο φούρνο στους 160 βαθμούς
1 καρότο μέτριο κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
ελαιόλαδο
3 κουταλιές ς σούπας αρωματικό λάδι δυόσμου
Αλάτι-πιπέρι

Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.

Το ταχίνι ανακατεύεται με το μέλι.

Χτυπάμε στο μικρό μπλεντεράκι μία χούφτα δυόσμο με ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε σε βαζάκι στο ψυγείο μας και χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε σε διάφορα φαγητά. Κρατάει περίπου 4-5 ημέρες και παραμένει εξαιρετικά αρωματικό. Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε νερό από βραδύς, ρίχνοντας μέσα αρκετό αλάτι (μισή χούφτα) και τα αφήνουμε όλη νύχτα να μουλιάσουν (τουλάχιστον 8 ώρες)
Το πρωί τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με καθαρό, κρύο νερό (περίπου 5 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια) και τα βράζουμε σε μεσαία θερμοκρασία για περίπου 45′. Στη φάση αυτή δεν χρειάζεται αλάτι. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα αλλά να μην έχουν λιώσει, να κρατάνε που λέμε. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το dressing.

Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ταχίνι και το μέλι με έναν αυγοδάρτη. Όταν ενωθούν καλά και έχουν γίνει κρέμα, συμπληρώνουμε σιγά σιγά το χυμό πορτοκάλι, το λεμόνι, το αρωματικό λάδι δυόσμου και αλάτι και πιπέρι. Το αποτέλεσμα θα είναι μία αραιή κρέμα με έντονα αρώματα και υπόξινη γεύση.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα ρεβίθια με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε περίπου ένα φλιτζανάκι του τσαγιού από την σάλτσα μας και δοκιμάζουμε. Συμπληρώνουμε κάποιο από τα υλικά ανάλογα με το γούστο μας. Πιθανόν να χρειαστεί και λίγο σκέτο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ο σεφ ανακατεύει με απαλές κινήσεις.

Η σαλάτα μας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και να είναι πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα, αρκεί να την αφήσουμε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ο σεφ Κώστας Σιωπίδης.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Tips: Εναλλακτικά μπορούμε να την εμπλουτίσουμε κι άλλο. Την έχουμε δοκιμάσει και είναι εξαιρετική και με φουντίτσες από βρασμένο αλλά τραγανό κουνουπίδι και πιπεριές σε διάφορα χρώματα. Επίσης, αν λατρεύετε τον φρέσκο βασιλικό, δοκιμάστε να προσθέσετε στο τέλος ολόκληρα φύλλα. Αν έχετε τον πλατύφυλλο, ψιλοκόψτε τον. Θα ερωτευτείτε τις γεύσεις και τ´ αρώματα αυτής της υγιεινής ρεβιθοσαλάτας! Αφήστε που θα έχετε κάνει ένα πολύ ωραίο δώρο στον εαυτό σας! 

Καλαμιώτου 19 (ο δρόμος με τα υφασματάδικα, στην Καπνικαρέα)
Τηλέφωνο επικοινωνίας / παραγγελιών: 210 32.22.458 & 498
http://www.melilotos.gr/

Ασπασία Κουλύρα

Share
Published by
Ασπασία Κουλύρα