Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

Ο Same84 πιστεύει ότι δεν θα γλυτώσουμε εύκολα απ’ αυτόν

Γιατί Same84; Είχα προσπαθεί να καταλήξω σε κάποιο όνομα δοκιμάζοντας αρκετά πριν το SAME84 αλλά αυτό μου ταίριαξε καλύτερα. Το ’84 συμβολίζει την ημερομηνία που γεννήθηκα.

Υπάρχει ηλικιακό όριο για ένα graffiti artist; Μπορεί κάποιος να βάφει μέχρι τα γεράματα ή το μετουσιώνει σε κάτι άλλο μετά από κάποια φάση; Έχει αποδειχτεί ότι γίνεται να κάνεις graffiti σε όποια ηλικία και αν είσαι. Δεν έχει τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες τέχνες. Αν το αντέχεις σωματικά, τότε μπορείς να ζωγραφίζεις σε τοίχους για πάντα. Το δύσκολο στο graffiti είναι ότι απαιτεί αρκετές ώρες ορθοστασίας. 

Πότε έκανες το πρώτο σου graffiti; Το πρώτο graffiti το έκανα το 1996 όταν ήμουν 12 χρονών. Με είχε γοητεύσει η πρώτη εικόνα με graffiti που είχα δει, και τότε αποφάσισα ότι θέλω και εγώ να μάθω να κάνω.

Από τι εμπνέεσαι; Εμπνέομαι από την καθημερινότητά μου, όσα μου αρέσουν, αυτά που συναντώ καθημερινά γύρω μου. Τα σχέδιά μου έχουν ταυτότητα, έχω χαρακτηριστικά flows και lines που αν είσαι έστω και λίγο παρατηρητικός, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις αν κάτι είναι δικό μου ή όχι. 

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη συλλεκτική φιάλη Serkova; Το σχέδιό μου είναι εμπνευσμένο από την καινούρια καμπάνια της Serkova, #partyeverywhere.

Τελευταία όλο και περισσότερα μεγάλα διεθνή media – από την Guardian μέχρι τoυς New York Times- ασχολούνται με την ελληνική graffiti σκηνή; Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Είναι όντως ανεβασμένο το επίπεδο; Σιγά σιγά, η ελληνική graffiti σκηνή κερδίζει έδαφος, και αυτό είναι λογικό γιατί πλέον αρχίζει και ωριμάζει το στυλ πολλών graffiti artists.

Ποια μέρη στην Αθήνα σε εμπνέουν; Κάθε γωνιά της πόλης μας έχει ξεχωριστή αξία. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καλλιτέχνης για να μπορέσει να εμπνευστεί από την πόλη μας. 

Και ποιο είναι το ιερό δισκοπότηρο των Αθηναίων graffiti artist; Ένα μέρος που ονειρεύονται να βάψουν αλλά δεν τα έχει καταφέρει ποτέ κανένας. Νομίζω ότι έχουν καταφέρει να βάψουν οπουδήποτε θέλουν, όσοι θέλουν.

Έχεις κινδυνεύσει ποτέ για να κάνεις ένα graffiti; Εννοείται πως ναι, και νομικά και από θέμα υγείας. Το να ζωγραφίζεις τοίχους ύψους 30 μέτρων σίγουρα κρύβει πολλούς κινδύνους. 

Αγαπημένη πόλη για graffiti;  Νομίζω κορυφαία τα τελευταία χρόνια είναι το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, αλλά κάθε πόλη έχει τους δικούς της ξεχωριστούς καλλιτέχνες. 

Σε το βαθμό το graffiti εμπεριέχει την ζωγραφική και εν τέλει θα μπορούσαν πια να θεωρηθεί ένα είδος «καλής» τέχνης; Είναι είδος ζωγραφικής, οπότε ναι, θεωρείται τέχνη. 

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις; Κάποια από τα ονόματα που μου αρέσουν είναι ο CES-ONE, ο FUTURA2000, ο MODE2, DELTAinc, και άλλοι πολλοί.

Αν δεν είχες ασχοληθεί με το graffiti τι θα έκανες; Θα δημιουργούσα και πάλι. Δε θα γλιτώνατε έτσι εύκολα από εμένα. Έτσι κι αλλιώς εκτός από το graffiti, ασχολούμαι και με την γραφιστική, την εικονογράφηση, τα τατουάζ και διάφορα άλλα σχετικά.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή