ΓΕΥΣΗ

Psyche: Το νέο wine bar του κέντρου κρύβεται σε μια καταπράσινη στοά

Η Αμαλία Αυγέρη και ο Αντώνης Μούγιας ήταν δύο άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν λίγο καιρό. Είχαν όμως και οι δύο ένα κοινό όραμα. Να ανοίξουν έναν χώρο αφιερωμένο στο καλό κρασί και σε όλες εκείνες τις νόστιμες μπουκιές που το συνοδεύουν. Αυτό το άκουσε ένας κοινός φίλος τους σεφ και τους έφερε σε επαφή. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Psyche στην στοά Κορνάρου πίσω από την πολύβουη Ερμού, για να προσφέρει μια όαση ηρεμίας και πρασίνου σε όσους ψάχνουν ένα μέρος για τα after office drinks τους, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν ένα σημείο συνάντησης για μεγάλες συζητήσεις.

Εκείνος ψυχίατρος και εκείνη ιδιοκτήτρια χώρων ομορφιάς στο κέντρο της πόλης, ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μαγαζί που θα λειτουργεί σαν όαση ηρεμίας σε μια πόλη που μοιάζει να γίνεται συνεχώς όλο και πιο φασαριόζα.

Και τα κατάφεραν. 

Το wine bar της Αμαλίας και του Αντώνη βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτηρίου του 1930 και το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς πριν καθίσει στα τραπέζια του είναι τα καταπράσινα φυτά που σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι σε μια πόλη σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Όσο για την λίστα των κρασιών, που είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αυτή την έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Λάμπρος Σιαφάκας και περιλαμβάνει ετικέτες τόσο από τον εγχώριο, όσο και από τον διεθνή αμπελώνα.

Προς το παρόν μπορείτε να απολαύσετε σε ποτήρι 17 ετικέτες, οι οποίες όσο περνά ο καιρός θα ανανεώνονται, ενώ, ο Λάμπρος θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το κρασί που ταιριάζει καλύτερα στα γευστικά σας γούστα. Στον κατάλογο, αλλά και στην κάβα του Psyche θα βρείτε κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών, φυσικά κρασιά, γηγενείς ποικιλίες, αλλά και πιο γνωστές όπως είναι το sauvignon blanc. 

Όσο για το φαγητό που θα συνοδεύει το κρασί σας, στο Psyche θέλουν να θυμίζει φαγητό παρέας που μαζεύεται για να τα πει σε μια ταράτσα. Όπως δηλαδή, έκανε τόσα χρόνια με τους φίλους του ο Αντώνης Μούγιας, γι΄αυτό και πολλά από τα πιάτα που θα δείτε στον κατάλογο μοιάζουν με εκείνα που μαγείρευε ο ίδιος και η παρέα του στην ταράτσα του στο Θησείο. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Άγγελος Γρηγοράτος, ο οποίος προσάρμοσε έτσι τις γεύσεις ώστε να είναι ελαφριές και να λειτουργούν συνοδευτικά στο κρασί, που ήταν και μια από τις επιθυμίες της Αμαλίας Αυγέρη όταν έστηναν τον κατάλογο. 

Ταρτάρ με ψάρι ημέρας, μύδια μαρινάτα σε ελαιόλαδο, κρασί, θυμάρι, δεντρολίβανο, άνηθο, σκόρδο, επάνω σε προζυμένιο λευκό ψωμί και πράσινο λάδι αρωματισμένο με σχοινόπρασο, vegan ραβιόλι από παντζάρι γεμιστό με ρεβύθι, μπρινουάζ λαχανικών, χυμό λεμονιού, αρωματικό vegan πέστο μαϊντανού, δυόσμου και καβουρδισμένο αμύγδαλο, γαύρος μαρινάτος σε μπρουσκέτα από ζυμωτό ψωμί, με αρωματικό πράσινο λαδί και ένα τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο από το κρεοπωλείο του Αλαφούζου στα Πετράλωνα, αρωματισμένο με βούτυρο και θυμάρι, συνοδευμένο από baby πατάτες με τη φλούδα τους, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του μενού, που θα αλλάζει ανάλογα και με την εποχικότητα των υλικών. 

Εκτός από τα συνοδευτικά πιάτα όμως, στο Psyche θα βρείτε και μια εντυπωσιακή ποικιλία τυριών από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως είναι ένα κρασοτύρι από τη Φλώρινα, ένα κασέρι από τον Βόλο και ένα κασέρι με βασιλομανίταρο από την Κοζάνη. 

Το νέο wine bar της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε μια καλά κρυμένη στοά, περιμένει όμως να το ανακαλύψετε και να γίνει αγαπημένο στέκι.

Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 2103221271
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι