Το παλιό αρχοντικό στην οδό Αγίας Τριάδος στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει μεταμορφωθεί. Το παραμελημένο συντριβάνι έδωσε τη θέση του σε ένα «χρυσό» τζάκι. Οι κολώνες, οι καρέκλες, τα τραπέζια και οι καθρέφτες ζωγραφίστηκαν στο χέρι.
Στα τζάμια μπήκε βιτρώ. Οι παραδοσιακές πόρτες χειροτεχνήθηκαν με σεβασμό, τα φωτιστικά φτιάχτηκαν από φυσικό γυαλί, ενώ τα πλακάκια και τα σκαλιστά έπιπλα ολοκληρώνουν την αρχοντική ατμόσφαιρα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Λεμονόκηπος.
Φτάνοντας, νιώθουμε αμέσως την χαλάρωση και τη θαλπωρή. Στον καταπράσινο κήπο, κάτω από την σκιά των λεμονόδεντρων βρίσκουμε το ιδανικό σκηνικό για τα καλοκαιρινά μας γεύματα.
Χρώματα και αρώματα, μουσικές από κάθε δεκαετία, μυρωδιές από την Κωνσταντινούπολη και σπιτικό φαγητό φτιαγμένο με ολόφρεσκα υλικά μας περιμένουν. Εδώ οι εκλεκτές γεύσεις συναντούν την απλότητα του σπιτικού φαγητού.
Καθόμαστε. Ένα μωσαϊκό γεύσεων από την Ελλάδα μας υποδέχεται. Πιάτα καθόλου επιτηδευμένα, που παραπέμπουν νοσταλγικά στο μαμαδίστικο φαγητό που μας μεγάλωσε. Το μόνο που μένει για να συμπληρώσει την γευστική πανδαισία είναι ένα καλό κρασί. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ.
Την απάντηση δίνει το κρασί Σαμαρόπετρα του κτήματος Κυρ-Γιάννη, ένας ιδιαίτερος ξηρός λευκός οίνος του 2018.
Από τα ορετικά, ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια γιαλατζί με γιαούρτι και λεμόνι και η τραγανή σαλάτα με φυλλαράκια από παντζάρι και βινεγκρέτ παντζάρι με γιαούρτι και φουντούκια, αλλά και οι πολίτικοι κολοκυθοκεφτέδες με θρυματισμένο στάρι και μυρώνια σε πικάντικο γιαούρτι.
Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε χοιρινό κότσι με δαμάσκηνα και εσαλώτ μαγειρεμένα σε παλαιωμένο βαλσαμικό ξύδι, αλλά και την τραγανή φωλιά με κρασολεμονάτα φιλετίνια κοτόπουλο μαζί με τα συκωτάκια τους, σιναπόσπορο, θυμάρι, φρέσκα κρεμμυδάκια και ζαράκια κεφαλογραβιέρας Νάξου – ιδανικά ταίρια του κρασιού Σαμαρόπετρα.
Η κουζίνα του Λεμονόκηπου λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 έως τη 01:00.